FDD w laptoku z Vistą

Zaczęty przez Pantarhei, 30 Maj 2009, 13:19

Pantarhei

Mam taki problem.
Na stacjonarnym kompie mam zainstalowane uprawnienia potrzebne do instalacji pewnego programu. Owe uprawnienia mogę "wycofać" na dyskietkę i tylko na dyskietkę. Z tej dyskietki będę mógł je zainstalować tylko jeden raz (potem coś się w nich zmienia i dyskietka jest bezużyteczna).
I tu pojawia się problem zasadniczy jak/czy można zainstalować mój program na laptopie. Nawet jeśli użyję stacji dyskietek -USB to ona jest przez system widziana jako dysk przenośny, a nie jako dysk "A" (prawda?). Zaznaczam że program przy instalacji zażąda uprawnień tylko z dyskietki.
Znalazłem w necie emulator FDD ale pod Vistą nie chadza.
Czy jest może jakieś rozwiązanie sprzętowe, które pozwala podpiąć napęd dyskietek do laptopa tak by był widziany jako "dysk a"?

Wiem że są odpowiedniejsze fora na takie pytania, ale nie sądzę by uczestniczyli w nich lepsi fachowcy niż na tym.
:book:
W związku z powyższym, wnoszę o przyznanie mi renty inwalidzkiej drugiej grupy.

Pigu

imo szukaj następnego virtual driva emulującego dyskietkę

Troll81

a jak zabezpieczysz dyskietkę przez zapisem to też się stanie bezużytreczna?? ew zrób obraz dyskietki jakimkolwiek programem i sklonuj go na n dyskietkach :D na kolonowanie typu bit po bicie nie ma mocnych :D

AiDec

Cytat: Pantarhei w 30 Maj 2009, 13:19
Nawet jeśli użyję stacji dyskietek -USB to ona jest przez system widziana jako dysk przenośny, a nie jako dysk "A" (prawda?).

Korzystam w laptopie z FDD USB tak jak i Ty. Ale mam X P Pro PL - zawsze FDD USB jest widziana jako `A`, zatem spodziewalbym sie ze i pod Vista daloby sie cos zrobic. Pomysly i sposoby:

1. Wypiac FDD, zrestartowac kompa (system ma wiedziec ze FDD nie ma, stad koniecznosc pelnego restartu), wylaczyc kompa, podlaczyc FDD, wlaczyc kompa. - sprawdz i napisz czy ten sposob zadzialal.
UWAGA: Tej metody nigdy nie stosowac, jesli FDD USB nie byla wczesniej nigdy podlaczana do kompa.
2. Skorzystac z jakiegos sprytnego programu (sa ich setki) ktore umozliwiaja zmiane nazw/numeracji dyskow. Np. kombajn PowerQuest PartitionMagic 8.0 z ktorego na co dzien korzystam ma taka opcje - moge sobie dowolnie mieszac wszystkimi dyskami, partycjami itp.

Cytat: Troll81 w 30 Maj 2009, 18:59
a jak zabezpieczysz dyskietkę przez zapisem to też się stanie bezużytreczna?? ew zrób obraz dyskietki jakimkolwiek programem i sklonuj go na n dyskietkach :D na kolonowanie typu bit po bicie nie ma mocnych :D

Popieram calkowicie wypowiedz Trolla. Czyli:

1. Zabezpieczyc dyskietke przed zapisem.
2. Zrobic obraz dyskietki (Nero, Alcohol itp.).

Znalazłem w necie emulator FDD ale pod Vistą nie chadza.

A probowales uruchamiac w `trybie zgodnosci z X P`?

Wiem że są odpowiedniejsze fora na takie pytania, ale nie sądzę by uczestniczyli w nich lepsi fachowcy niż na tym.

No... Hmmm... W sumie masz racje... ;)  %)

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

Troll81

jeśli chodzi o zmianę literki dysku to windows umożliwia to sam z siebie (choć nie wiem jaka masz wersję visty) a dla woluminów dynamicznych (czyli USB ) możliwa jest zmiana literki bez restartu kompa.

Pantarhei

:respect:
Wielkie dzięki za cenne rady.
Co do sposobów AiDeca z FDD-USB to nie wprowadziłem ich jeszcze w czyn, bo jeszcze takiego urządzenia nie mam.
Dobra wiadomość, że to jednak może być widziane jako "A".

Próbowałem jeszcze sposobu z poleceniem "subst A: F:\ jakiś katalog na penie" wpisywanym z "uruchom", które tworzy taki wirtualny dysk bez problemu nawet w Viscie.
Co ciekawe program przy instalacji nie dał się na to nabrać i nie widzi dysku "a" w ten sposób utworzonego (wyłącza opcję przenieś uprawnienia z dyskietki, opcja ta pozostaje włączona na moim stacjonarnym z win2000 pomimo, że odinstalowałem fdd- dziwne)

O trybie zgodności z X P usłyszałem od Was i zaraz to sprawdzę.

A teraz dwa żenujące pytania:
1. Czy przez zabezpieczyć dyskietkę należy rozumieć przesunięcie tego guzika w rogu?
2. Ponieważ dyskietka z uprawnieniami jest tak zaprogramowana, że po jakimkolwiek kopiowaniu ich gdziekolwiek uprawnienia niszczą się bezpowrotnie, to czy klonowanie nie spowoduje tego samego?
:shame:

Pigu

przy zabezpieczeniu przed zapisem imo nie, zawsze możesz spróbować kopiowania pod linuksem - się program kilujący nie uruchomi pod nim skoro jest dla dos/win %)

Troll81

Dyskietkę zabezpiecza się fizycznie właśnie tym przesuwanym kwadracikiem. Po prost blokuje on lub nie możliwość opadnięcia głowicy zapisującej :D i nie słyszałęm by dało się to obejść ale jednak zalecałbym stworzenie klona dyskietki jakimkolwiek programem (np. Rawrite :D )

Pantarhei

Jutro prawdopodobnie będę dysponował napędem FDD USB i najpierw spróbuję wgrać bezpośrednio z oryginalnej dyskietki. Uruchomiłem instalatora w trybie zgodności z win 2000 i wtedy widział już wirtualnego "a", więc jakiś postęp dzięki Wam -Panie i Panowie- jest.  :)
Jak się nie da to będę próbował klonowania i tworzenia obrazów.
Dzięx.

Pantarhei

Dopiszę epilog do tego wątku.
Faktycznie FDD-USB było jednak w systemie bez problemu widziane jako dysk "A".

Niestety podczas kopiowania uprawnień z dyskietki pojawił się komunikat systemu, że nie może  jej czytać i być może jakiś inny program z niej korzysta. Niestety musiał uruchomić się mechanizm samozagłady w dyskietce bo nie mogę już na powrót przelać uprawnień na stacjonarny.
Dyskietki wcześniej nie dało się sklonować bo każdy program tworzący obraz wywalał błąd, którejś ze ścieżek.

Ot i wsio.

Troll81

hm.... a nie dało się uruchomić klonowania z olewaniem błędów?? znaczy się musieli jakoś ładnie przeprogramować kontroler FDD tak by uszkadzać część ścieżek albo dyskietkę formatnęli japońskim sposobem na 1,2 MB i dlatego wywalało błędy.

AiDec

Zawsze sie jakos da, no nie Trollu? ;).

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

Troll81

Wszystko się da :D ale najlepiej byłoby wiedzieć jak stworzyli te zabezpieczenia :) wtedy poszłoby szybciej.