BOINC staje się najszybszym superkomupterem na świecie!

Zaczęty przez misiek, 14 Lipiec 2009, 22:08

misiek

Ostatnie wyniki projektu BOINC, które mówią o średniej dla 24h mocy obliczeniowej na poziomie 2,793.53 TeraFLOPS sprawiają, że BOINC bije Roadrunnera, najszybszy do tej pory superkomputer znajdujący się w ośrodku badań jądrowych w Los Alamos (USA).
Oby tak dalej! Teraz będzie głośno, prawda...? :)

LINK do źródła

Troll81

już od pewnego czasu zauważyły to wszystkie amerykańskie uczelnie, tylko polskie jakoś nie chcą :(

Bober

Ciekawe jak wygląda aktualne porównanie z np. Folding@home... bo może BOINC wcale nie jest najszybszy.

lolek

Jeśli chodzi o Folding to na pewno przekroczyli już jakiś czas temu 5 TF, ostatnio coś mi się obiło że zbliżają się do 8TF. Jak narazie możemy pomażyć o rywalizacji z nimi. Wydaje mi się, że to dzięki dłuższej tradycji liczenia na GPU no i oczywiście PS3.

Troll81

I przede wszystkim dzięki temu że mają już bardzo rozwiniętą i zoptymalizowaną aplikację...

tito

http://fah-web.stanford.edu/cgi-bin/main.py?qtype=osstats

misiek

Cytat: Troll81 w 15 Lipiec 2009, 09:25
I przede wszystkim dzięki temu że mają już bardzo rozwiniętą i zoptymalizowaną aplikację...

Wczoraj wieczorem wypróbowałem tą aplikację zoptymalizowaną pod ATI i niestety wysypywała mi sterownik ekranu po krótkim czasie liczenia :( ALe może to przez to, że siedzę na Win7.
BOINC i tak pnie się w górę i oby tak dalej ;)

Troll81