BOINC + ATI

Zaczęty przez sesef, 03 Sierpień 2009, 23:06

sesef

Crunch3r zrobił to czego nie chcą zrobić Ci od BOINC. Dodał obsługę kart ATI do managera działa to podobnie jak nv. Klient jest oparty o wersję 6.50 i 6.6.20 trzeba ściągnąć najpierw oryginalną wersje a następnie nadpisać plikami z tego linku http://calbe.dw70.de/mb/viewtopic.php?f=3&t=113

Jutro będę zamawiał radosława to sam protestuje i posprawdzam bo jak na razie piszę tyle ile sam wyczytałem.

Klient ten powinien rozwiązać problem multi-gpu w Collatz więcej można przeczytać na:
http://calbe.dw70.de/mb/viewtopic.php?f=3&t=113
http://boinc.thesonntags.com/collatz/forum_thread.php?id=32

Ta modyfikacje przyda się głównie posiadaczom kart x2 i wszelkich innych kombinacji CrossFire.

TRZECIAK

Z ciekawości zlukałem co to jest i wersja 6.5.0 na dzień dobry wywaliła błąd, a wersja 6.6.20 niestety nadal uruchamia Collatz tylko na 1 GPU mimo iż menadżer wykrył że są 2.

Wracam do wersji standardowej.

Niestety nie chciało mi się ściągać wersjii orginalnych i zała dowałem te pliki prosto na 6.6.28.
Nie miałem możliwości przetestowania Milki , bo własnie akurat zabrakło próbek.

Troll81

no to czekam na oficjalną wersję BOINC :D ze wsparciem dla radków :D

TRZECIAK

Cytat: Troll81 w 03 Sierpień 2009, 23:33

Możliwe że ta wersja działa skoro została spłodzona, niestety ja niemam dziś już czasu na testy. Może jutro potestuję według instrukcji.

sesef

Do multi gpu trzeba pokombinować z app_info.xml z tego co się doczytałem trzeba dodać fragment

Cytat<coproc>
<type>CAL</type>
<count>4</count>
</coproc>

Już walczymy w tej sprawie z OxyOne.

Cytat: Troll81 w 03 Sierpień 2009, 23:33

Jak nie zgodzą się, żeby dodać to co Crunch3r wymyślił, albo Crunche3r nie będzie chciał się podzielić kodem to jeszcze długo poczekamy.

Raptor77

odpaliłem wersje crunch3ra ale mimo to w info o komputerach na milce  nie pokazuje mi że mam wspomaganie GPU

i7|GTX570|SSD|27" | ATV2|XMBC|3TB NAS|40"|5.1

Troll81

wywala ci tam:
can't load library cudart.dll

Raptor77

sesef

Jutro mi dojdzie 4770 to pokombinuje osobiście, jak coś z tego wyjdzie dam znać. Żeby odpalić milke z tym klientem trzeba pokombinować z app_info.xml

sesef

Wiec wygląda to tak, Intalujemy BOINC 6.5.0 potem nakładke Crunch3ra.

Aby ruszyła milka trzeba zrobić małe zmiany w app_info.xml, dodać tzreba następujący fragment po <max_ncpus>1</max_ncpus>:
Cytat<coproc>
<type>CAL</type>
<count>1</count>
</coproc>

Całość wygląda tak dla x64:

Cytat<app_info>
<app>
<name>milkyway</name>
</app>
<file_info>
 <name>astronomy_0.19_ATI_x64f.exe</name>
 <executable/>
</file_info>
<file_info>
 <name>brook.dll</name>
 <executable/>
</file_info>
<app_version>
 <app_name>milkyway</app_name>
 <version_num>19</version_num>
   <flops>1.0e11</flops>
   <avg_ncpus>0.5</avg_ncpus>
   <max_ncpus>1</max_ncpus>
<coproc>
<type>CAL</type>
<count>1</count>
</coproc>
   <cmdline>n2 f10 w0.9</cmdline>
 <file_ref>
  <file_name>astronomy_0.19_ATI_x64f.exe</file_name>
  <main_program/>
 </file_ref>
 <file_ref>
  <file_name>brook.dll</file_name>
 </file_ref>
</app_version>
</app_info>

W praktyce wygląda to tak:

Problem jaki teraz występuje to brak możliwości liczenia n2 itp na jednej karcie. Zawsze na każdej karcie będzie liczona tylko jedna próbka.

TRZECIAK

No to wygląda to nieźle, a jak jest z czasem przeliczania ? Zmienił się jakoś czy na tym samym poziomie ?

sesef

Cytat: TRZECIAK w 06 Sierpień 2009, 21:07
No to wygląda to nieźle, a jak jest z czasem przeliczania ? Zmienił się jakoś czy na tym samym poziomie ?

U mnie czas się zmienił około 5-6 sec dłużej tylko, że ja mam A64 3200+ czyli procek jedno jajeczny i ciężko mi stwierdzić jak to będzie wyglądać na jednostkach wielojajecznych.

3Rni

poszlo ale

liczy mi 1 x milka i 3 x WCG, moze to przez:

<avg_ncpus>1</avg_ncpus>
   <max_ncpus>1</max_ncpus>

a to moj cały app_info:

Cytat<app_info>
<app>
<name>milkyway</name>
</app>
<file_info>
 <name>astronomy_0.19_ATI_SSE2f.exe</name>
 <executable/>
</file_info>
<file_info>
 <name>brook.dll</name>
 <executable/>
</file_info>
<app_version>
   <flops>1.0e11</flops>
   <avg_ncpus>1</avg_ncpus>
   <max_ncpus>1</max_ncpus>
<coproc>
<type>CAL</type>
<count>1</count>
</coproc>
   <cmdline>n1 w0.0</cmdline>
 <file_ref>
  <file_name>astronomy_0.19_ATI_SSE2f.exe</file_name>
  <main_program/>
 </file_ref>
 <file_ref>
 </file_ref>
</app_version>
</app_info>

requesty leca co 1 min z milki i wcg [choc w WCG nie ma takiej potrzeby i krzycza na mnie: :fright:]

Cytat2009-08-06 22:36:00|World Community Grid|Message from server: No work available for the applications you have selected.  Please check your settings on the website.
2009-08-06 22:36:00|World Community Grid|Message from server: (won't finish in time) Computer on 84.5% of time, BOINC on 97.9% of that
2009-08-06 22:36:35||[error] Proposed work request 5326270.674040 bigger than max 733017.600000

sesef

Cytat: 3Rni w 06 Sierpień 2009, 22:34a to moj cały app_info:

Daj tak ja tak licze na 4770 i jest dobrze

Cytat<app_info>
<app>
<name>milkyway</name>
</app>
<file_info>
  <name>astronomy_0.19_ATI_SSE2f.exe</name>
  <executable/>
</file_info>
<file_info>
  <name>brook.dll</name>
  <executable/>
</file_info>
<app_version>
    <flops>1.0e11</flops>
    <avg_ncpus>0.5</avg_ncpus>
    <max_ncpus>1</max_ncpus>
<coproc>
<type>CAL</type>
<count>1</count>
</coproc>
    <cmdline>n1 w0.0</cmdline>
  <file_ref>
   <file_name>astronomy_0.19_ATI_SSE2f.exe</file_name>
   <main_program/>
  </file_ref>
  <file_ref>
  </file_ref>
</app_version>
</app_info>

3Rni

Cytat: sesef w 06 Sierpień 2009, 22:36

Daj tak ja tak licze na 4770 i jest dobrze

....

:respect: 4U

1x milka + 4x WCG =  8)

liczymy dalej ^^

ps. czas liczenia 1 wu milki przed modyfikacja 1min23-24 sek teraz 1 min 28-29 sek
ps2. jesli liczyłem 3xwcg to czas milki przed i po modyfikacji byl taki sam 1 min 23-24 sek

3Rni

zastanawia mnie jeszcze to co zauwazylem w przeliczonych wu:

Cytat<core_client_version>6.5.0</core_client_version>
<![CDATA[
<stderr_txt>
Running Milkyway@home ATI GPU application version 0.19f by Gipsel
allowing 1 concurrent WUs per GPU
scaling the wait times with 0
ignoring unknown input argument in app_info.xml: --device
ignoring unknown input argument in app_info.xml: 0

CPU: Intel(R) Core(TM)2 Extreme CPU X9650  @ 3.00GHz (4 cores/threads) 2.99968 GHz (1072ms)

CAL Runtime: 1.3.145
Found 1 CAL device

patrzyłem sesef w twoje wu i masz czysto

sesef

Cytat: 3Rni w 06 Sierpień 2009, 23:07
zastanawia mnie jeszcze to co zauwazylem w przeliczonych wu:

Cytat<core_client_version>6.5.0</core_client_version>
<![CDATA[
<stderr_txt>
Running Milkyway@home ATI GPU application version 0.19f by Gipsel
allowing 1 concurrent WUs per GPU
scaling the wait times with 0
ignoring unknown input argument in app_info.xml: --device
ignoring unknown input argument in app_info.xml: 0

CPU: Intel(R) Core(TM)2 Extreme CPU X9650  @ 3.00GHz (4 cores/threads) 2.99968 GHz (1072ms)

CAL Runtime: 1.3.145
Found 1 CAL device

patrzyłem sesef w twoje wu i masz czysto

Używałem go tylko przez chwilę, żeby sprawdzić jak to działa, teraz liczbe normalnie samą milkę bo wole n2.

To pogrubione bierze się stąd, że app milki nie potrafi obsłużyć normalnego multi-gpu. Normalnie przy nv to klient wysyła informacje na którym gpu ma być odpalony program (app jest uruchamiania z parametrem --device NumerGpu) ta wersja atiapp nie obsługuje tego parametru, ale wszystko w kliencie działa bez problemu, nie ma się tym co martwić.

X X X

Sesef, do czego właściwie służy ta wstawka z coproc? Liczę bez niej i idzie nieźle. Czy to ona powoduje, że można Milkę liczyć na dwóch kartach w jednym kompie?

sesef

Cytat: 7NBI_Zarecki Robert w 07 Sierpień 2009, 00:18
Sesef, do czego właściwie służy ta wstawka z coproc? Liczę bez niej i idzie nieźle. Czy to ona powoduje, że można Milkę liczyć na dwóch kartach w jednym kompie?

Infromuje klient, że jest to program do odpalenia na karcie graficznej, przez co klient nadal traktuje twój procesor jako pusty wcześniej jak miałeś odpalone n2 to 2 rdzenie już program zabierał bo manager odpalał 2x milke trzeba było bawić się z cc_config i ncpu. Klient Crunch3ra ułatwia odpalenie  aplikacji na karty ATi wraz z innymi projektami, na normalnym kliencie jest to trochę utrudnione czego przykładem jest erni. I przy okazji powinno to załatwić problemy wpadania milky w "high priority" z czym problem miał z czego pamiętam Pigu.

X X X

1. To - jak mniemam - rozwiązuje problem współbieżności projektów CPU i GPU. Jednak wymaga odinstalowania 6.6.36 i zainstalowania starszej wersji Cruncha?

2. Czy to rozwiązanie Cruncha pozwoli mi włożyć drugą ATI do mojego kompa?

3. Drugie złącze na płycie jest de facto złączem 8bit a nie 16bit - jak to się ma do naszej wydajności, ktoś to testował? W MSI robili testy i "na grach" ta druga karta daje raptem 20-25% wzrostu wydajności. A jak jest w BOINC?

Raptor77

ja na razie odpuszczam crunch3era bo po jakimś czasie wyrzuca że nie można połączyć się  z boinc i przestaje liczyć - wracam do 6.6.36 + virtualbox,

@Cytat: 7NBI_Zarecki Robert
2ga karta przy boinc daje 100% zysku, sam mam dwie wsadzone, zresztą popatrz na OxyOne on ma 2x 4870x2 (czyli 4 GPU)

X X X

Dzięki, chciałem się upewnić zanim wydam kolejne kilkaset zł na zbrojenia - zatem 2xATI zamiast NV.
:attack:
Tylko co ja pocznę z tymi grafami jak mleczna droga wyschnie?  :wth:

PS: A dwie ATI ustawiamy z tym crossem czy bez?

Raptor77

próbowałem bez crossa ale podobno trzeba podpiać monitor pod 2gą kartę żeby liczyła (dotyczy vista i win7), u mnie miałem problemy z 2gim monitorem podpietym pod 2ga kartę wiec oba monitory mam podpięte pod pierwszą i włączony crossfire - wszystko działa - ba nawet teraz na 9.7 czasy mi spadły o - 2-4s na próbkę w porównaniu do 9.5

Troll81

jak milka wyschnie to pozostaje collatz :D

3Rni

po całej nocy obliczen "zestaw crunch3era" spisuje sie znakomicie, bez problemu smigam 1milke+4wcg  ;D

X X X

No to wieczorkiem i ja spróbuję tej instalacji...
A jak masz ustawione obciążenie CPU? 4x100%?

@Troll: Milka to jest piórko przy Collatzu. Przy Milce mam 4x100% i swobodnie robię inne rzeczy, a Collatz muli kompa nawet przy 0%CPU.

@Raptor: masz 2x4770 czy inny sprzęt? Mnie 9.7 przy 4770 wywalało W7.

sesef

Cytat: 7NBI_Zarecki Robert w 07 Sierpień 2009, 11:13@Raptor: masz 2x4770 czy inny sprzęt? Mnie 9.7 przy 4770 wywalało W7.

Tutaj musisz pokombinować z avg_cpuna standardowych taktach chodzi bez problemów.

3Rni

Cytat: 7NBI_Zarecki Robert w 07 Sierpień 2009, 11:13
No to wieczorkiem i ja spróbuję tej instalacji...
A jak masz ustawione obciążenie CPU? 4x100%?

tak, 4x100% cpu

OS winXP 32bit i karta 4850 ze sterami 8.12

Raptor77

Cytat: 7NBI_Zarecki Robert w 07 Sierpień 2009, 11:13
@Raptor: masz 2x4770 czy inny sprzęt? Mnie 9.7 przy 4770 wywalało W7.
2x4890 - teraz cat 9.7 i win7-64

Cytat: sesef w 07 Sierpień 2009, 11:20
Tutaj musisz pokombinować z avg_cpuna standardowych taktach chodzi bez problemów.
dokladnie 9.7 nie lubi 1 w avg_cpu - u mnie od razu wywalalo, zmienilem wczoraj stery z 9.5 na 9.7 i avg_cpu na 0.5 i dziala :) do tego szybciej niz na 9.5 :P

X X X

Tak, ale zapominacie, że to kombinacja W7+R4770+9.7 dawała taki efekt. R4890 jest ok i win32 jest ok. W zasadzie ten W7 to mi tylko służy do PG, więc zastanowię się nad downgrade... zwłaszcza, że na wyścig mają rzucać wu/32.

AiDec

Cytat: 7NBI_Zarecki Robert w 07 Sierpień 2009, 01:04
3. Drugie złącze na płycie jest de facto złączem 8bit a nie 16bit - jak to się ma do naszej wydajności, ktoś to testował? W MSI robili testy i "na grach" ta druga karta daje raptem 20-25% wzrostu wydajności. A jak jest w BOINC?

Zlacze zgodnie z moja wiedza nie powinno miec znaczenia.

Cytat: 7NBI_Zarecki Robert w 07 Sierpień 2009, 09:09
Dzięki, chciałem się upewnić zanim wydam kolejne kilkaset zł na zbrojenia - zatem 2xATI zamiast NV.
:attack:
Tylko co ja pocznę z tymi grafami jak mleczna droga wyschnie?  :wth:

To beda inne. Kiedys dla NV byl tylko jeden projekt, ale dzieki popularnosci sa juz trzy stabilne projekty i kilka kolejnych w drodze. To samo bedzie z ATI.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

X X X

sesef

No i Crunch3r jednak coś ruszył :)

Mały wycinek checkin_notes z BOINC
CytatDavid  14 Aug 2009
       - client: ATI GPU detection code (from Crunch3r)
       lib/
               coproc.cpp,h
               cal.h
David  14 Aug 2009
   - client: clean up ATI code and make it work (or at least compile)
       under Linux
   lib/
       coproc.cpp,h
David  14 Aug 2009
   - client: ATI tweaks
   lib/
       coproc.cpp,h

Wszystko wskazuje na to, że jednak ATI będzie w BOINC 6.8

Troll81

kerio

co za niespodzianka jest wersja BM 6.10.3 z obsługą ATI  ;) narazie tylko wersja testowa ale jest !!!

Szopler

czy na karcie "Redeon 9600 series" coś poleci czy za słaba?

Troll81

Za słaba.

Od 3650 wzwyż da się iczyć collatza

od 3850 wzwyż pójdzie milka