Aktualności:

Czy uczestniczysz w Projekcie miesiąca?

Menu główne

dnetc vs karty graficzne

Zaczęty przez TJM, 15 Sierpień 2009, 03:01

TJM

Testował ktoś z was, czy w aplikacja Cruncher w yoyo@home widzi/wykorzystuje karty graficzne ?
Normalny klient dnetc (a jest on wysyłany jako aplikacja BOINC, tylko specjalnie skonfigurowany) wykorzystuje od dawna CUDA, od dzisiaj wersja alfa (tam się to zwie 'prerelease') także Radeony. Benchmarki są imponujące, karty nvidii zostają w tyle. Nie jestem tylko pewien, czy przeliczanie na grafach dostępne jest też dla OGR (a tylko to jest dostępne w yoyo@home), czy jedynie RC5.
Jeśli da radę liczyć na kartach OGRy i przy tym dałoby się jeszcze zmontować app_info (w wypadku jeśli projekt sam z siebie nie korzysta z karty) mogłoby być kolejne źródło trzepania punktów na Radeonach.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

sesef

Jakieś linki do tych appów na ATI?

TJM

http://n0cgi.distributed.net/cgi/dnet-finger.cgi?user=mikereed

Ale z tego co widzę, niestety tylko RC5 jest wspierany, chociaż kiedyś był chyba klient OGR dla nv, nie wiem tylko czy nie w zakończonym już OGR-26.
Inna kwestia, czy w ogóle dałoby się zaaplikować inną aplikację niż standardowa. Workunity wszystkich dnetc na pewno są kompatybilne z wszystkimi aktualnymi wersjami + zapewne daleko w przód i do tyłu, trzeba by jedynie dopasować command line klienta.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

sesef

Szybkie testy

A64 3200+ 2 Ghz@2,65

x86
Cytat[Aug 15 01:26:52 UTC] Automatic processor type detection found
                     an AMD Athlon 64 processor.
[Aug 15 01:26:52 UTC] OGR-NG: using core #5 (cj-asm-sse-k8).
[Aug 15 01:27:13 UTC] OGR-NG: Benchmark for core #5 (cj-asm-sse-k8)
                     0.00:00:17.37 [22,384,881 nodes/sec]
[Aug 15 01:27:13 UTC] RC5-72: using core #6 (GO 2-pipe).
[Aug 15 01:27:32 UTC] RC5-72: Benchmark for core #6 (GO 2-pipe)
                     0.00:00:16.73 [11,167,917 keys/sec]

na x64 coś app chyba jeszcze nie dopracowany RC liczy wolniej niż x86
Cytat[Aug 15 01:51:48 UTC] Automatic processor type detection found
                      an AMD Athlon 64 processor.
[Aug 15 01:51:48 UTC] OGR-NG: using core #2 (cj-asm-sse2).
[Aug 15 01:52:07 UTC] OGR-NG: Benchmark for core #2 (cj-asm-sse2)
                      0.00:00:16.62 [23,374,451 nodes/sec]
[Aug 15 01:52:07 UTC] RC5-72: using core #1 (KBE-64 3-pipe).
[Aug 15 01:52:28 UTC] RC5-72: Benchmark for core #1 (KBE-64 3-pipe)
                      0.00:00:18.14 [10,387,954 keys/sec]

HD Radeon 4770 core 855 Mhz mem 800 mhz

Cytat[Aug 15 01:29:56 UTC] Automatic processor type detection found
                     a RV770 processor.
[Aug 15 01:29:56 UTC] RC5-72: using core #0 (IL 4-pipe c).
[Aug 15 01:30:07 UTC] RC5-72: Benchmark for core #0 (IL 4-pipe c)
                     0.00:00:08.59 [506,062,844 keys/sec]

Na radki tylko RC5 jest. Szkoda, że source nie jest dostępne bo mogłoby sie przydać.

TJM

Poszukaj dobrze, dawniej zawsze wszystkie źródła były dostępne oprócz procedur czytania i zapisywania workunitów (są chyba jakoś szyfrowane, żeby ludzie nie mogli kombinować).
Klient jest dostępny na praktycznie każdy sensowny hardware/OS, bez open source takie coś by raczej nie przeszło.

EDIT: Coś mi się jednak kojarzy, że część źródel (to o czym pisałem wyżej + same procedury obliczające) była dostępna tylko dla oficjalnych developerów zajmujących się daną platformą, więc najciekawszych rzeczy możesz jednak nie znaleźć.

Troll81

a na jakich radkach idzie yoyo odpalić??

TJM

Na żadnych, bo niestety Yoyo z distributed.net wrapuje tylko OGR. Szkoda, bo patrząc na różnicę prędkości CPU/GPU byłaby niezła trzepalnia punktów %)

Troll81

a na których nvidiach pracuje??

TJM

Nie wiem czy aktualnie pracuje na jakichś, pod koniec przeliczania OGR-26 był jakiś testowy klient wykorzystujący GPU nvidii, ale czy wszedł w fazę produkcyjną nie mam pojęcia.
Zawsze można by pomarudzić na forum u yoyo, żeby dodał i RC5. Techniczne różnice między OGR a RC5 są niewielkie - gość ma cały kod wrappera działającego w obie strony, musiałby tylko dorzucić jeszcze jeden validator który będzie nawet mniej skomplikowany od OGR.
Sam nawet rozważam w tym momencie wrzucenie jakiegoś radeona, żeby pomłócić trochę dnetc/RC5, szkoda więc że nie ma tego na BOINCowej platformie.

sesef

Cytat: TJM w 16 Sierpień 2009, 13:25Sam nawet rozważam w tym momencie wrzucenie jakiegoś radeona, żeby pomłócić trochę dnetc/RC5, szkoda więc że nie ma tego na BOINCowej platformie.

Masz doświadczenie z portowaniu projektów na BOINC :), może kolejny projekt do kolekcji? :D

TJM

Niestety, ale nie stać mnie - z biegiem czasu kiedy projekt się rozrasta są to dość spore koszty - głównie opłaty za transfer, bo reszta to w porównaniu z tym groszowe sprawy. Żeby drugi projekt odpalić musiałbym chyba przejść na dietę 'chleb ze smalcem'  %)

Troll81

zdrowa dieta :D a i 5000kcal łatwo tu wyrobić :D

sesef

Przeliczyłem dwie próbki i powiem, że jak na wersje beta aplikacja bardzo dobrze zrobiona co jakiś czas obciążenie CPU skacze do 2% co przy milce nie wspominając o collatz jest imponującym wynikiem. Jakby powstał port tego projektu na BOINC przy podobnej punktacji jak milka i przy wchodzącej do BOINC obsłudze ATI projekt miałby wielkie powodzenie.

TJM

Wszystkie aplikacje dnetc są takie, oni zawsze dbali o to, żeby aplikacja nic zanadto nie przymulała.