Aktualności:

Nowy polski projekt BOINC - Universe@Home

Menu główne

Undervolting GPU

Zaczęty przez tito, 29 Sierpień 2009, 08:21

tito

Ostatnio chciałem obniżyć napięcie na GPU (ATI 3850) - niestety - w Atitraytool niby opcja jest, lecz zmniejszenie napięcia i kliknięcie OK nic nie daje. W Rivatunerze te opcje podobno są, lecz w zakładce poweruser. Cóż, głupkiem nie jestem, ale nie wiem jak to tam znaleźć. Ktoś wie gdzie to namierzyć? Albo jakiś inny program, który umożliwi zmianę napięcia (bezpośrednio w BIOSie nie chcę, bo w razie wpadki za dużo zachodu).

OxyOne

Jezeli chcesz zrobic undera albo ubera to musisz troche na ten temat poczytac. Cóz nie wszyscy maja czas na czytanie ale zawsze maja czas na serwis - nie łapie tego.

Tu masz app RBE_121 Bios Editor
http://www.techpowerup.com/downloads/1393/TechPowerUp%20Radeon%20Bios%20Editor%20v1.21.html
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

[/url]

Troll81

Nie OxyOne niektórzy po prostu nie potrafią znaleźć odpowiedniej informacji, i dlatego pytają.

OxyOne

Cytat: Troll81 w 29 Sierpień 2009, 11:30
Nie OxyOne niektórzy po prostu nie potrafią znaleźć odpowiedniej informacji, i dlatego pytają.

aaa chyba ze nie potrafia znalezc to co innego...

http://lmgtfy.com/?q=undervolting+3850
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

[/url]

tito

Dzięki - i Oxyone - szukałem. Znalazłem atitraytool - nie działa , rivatuner, nie mogłem się dokopać do opcji. Program który podałeś nie wiem, czy robi undervolting przez drivery, czy przez BIOS (BIOS jak napisałem mnie tymczasem nie interesuje). I nie sądź, że od razu pytam na forum, zawsze coś tam próbuję samemu poszukać. Dodatkowo czas na siedzenie mam bardzo limitowany przez małżonkę i dziecko (to do wszystkich chcących teraz wstąpić w związek małżeński :P )
I nie byłbyś taki uszczypliwy, gdybyś przez większość roku nie miał dostępu do netu (jak ja). Wiesz może ile trzeba później czasu poświęcić, aby choć trochę nadrobić zaległości w branży IT? Nie? To spróbuj - 4 miesiące bez netu, a później po godzinie dziennie - zapewniam Cię, że zaczniesz "maluczkich" rozumieć.

sesef

Może twoja karta na to nie pozwala, znaczy teoretycznie nie pozwala czytaj opcja jest zablokowana w biosie. Wtedy tak jak podał Oxy jedyna możliwość to zmiana napięcia w biosie.

OxyOne

Przepraszam ze naskoczyłem ale... pracuje w domu, zona pracuje w domu, dziecko jest w domu. Widze ich 24/7 nie mam odpocznku a w nagrode jade do swojej fabryki jak cos sie zepsuje (ostatnio sam psuje), wiec nie dziw sie ze człowiek budzi sie wkurzdenerwowany...

co do 38xx masz 2 opcje mnie znane - bios, mod fizyczny

[/url]

tito

Spoko OxyOne - pracując na statku mam tyle sytuacji, które mnie denerwują (aby delikatnie powiedzieć), że rozumiem. Dzięki za odpowiedź - teraz będę miał chwilę czasu to jednak chyba biosem się pobawię.

02.09.09 - zabawa BIOSem jak wyżej - wartości "na papierze" się zmieniają ale w rzeczywistości napięcie pozostaje bez zmian (sprawdzany pobór prądu przez komputer i temperatury GPU). Szkoda.

X X X

Trochę w offie... problem jest jeszcze inny - spora część opisów spraw technicznych w necie pisana jest jakby przez osoby wiedzące dla osób wiedzących... na samych skrótowcach można się wyłożyć. Osobiście nie robię ani O/C ani undervoltingu, bo mi na to życia nie starcza. Chociaż jak znajdę chwilę w przyszłym miesiącu, to popróbuję U-V. Zwłaszcza na lapkogrzejniku.