Aktualności:

Nasza strona na Facebooku - poleć znajomym.

Menu główne

problem z neo

Zaczęty przez lolek, 28 Październik 2009, 17:22

lolek

Coś mi odbiło i chciałem pobawić się nieco linuksem, ściągnąłem najnowsze ubuntu 32bit ale nie mogę zainstalować neo. Ubuneo wyrzuca mi błąd przy kompilacji sterownika (modem zxdsl v2) a linnet nie wykrywa gcc, a bez niego ani rusz. Może mi ktoś powiedzieć jak zainstalować gcc (niestety nie mam możliwości podłączyć kompa do neta) w grę wchodzi tylko pobranie pierdół pod winem. Pobierałem paczki .deb ze strony debiana bo o ilę pamiętam ubuntu jest oparte właśnie na nim,  pobrałem wszystko z gcc co znalazłem, część się niestety nie zainstalowała z powodu niespełnienia zależności, a to co poszło, czyli większość plików nic nie pomogło. Może mi ktoś powiedzieć co mogę zrobić, czy po prostu mam zrobić format i zapomnieć o linuksie bo zaczyna mnie to wkurzać.

Akira

Najlepszym wyjściem jest kupić najprostszy modem ethernetowy. Żadnych sterowników i zależności.

lolek

z tego co teraz czytam na forum ubuntu to problemem jest samo ubuntu a właściwie jego polska wersja, chłopaki podobno chcieli pomóc ale im nie wyszło  ;)

Troll81

proponuję wywalić mode na USB i kupić tp-linka z wbudowanym switchem......

lolek

chyba tak zrobię, bo po długich mękach udało mi się zainstalować gcc. Teraz zamiast jednego błędu z jego brakiem, mam dwa przez pliki .bin

lolek

albo ja jestem idiotą albo to ubuntu to jakiś badziew. Jak zainstalować moduł jądra unicorn-usb-eth. O ile jest to wo gule możliwe

Szopler

eee... ;)

sudo apt-get modconf
modconf ... i tam szukać w drivers/net lub coś gdzieś XD

lolek

trochę ciężko jest szukać w necie bez neta %)  Dziś chyba będzie format pewnych partycji w formacie ext  :deadman:

AiDec

Cytat: lolek w 28 Październik 2009, 20:22
albo ja jestem idiotą albo to ubuntu to jakiś badziew.

Ostatnie Ubunta to faktycznie badziew. Co do reszty, to sie nie wypowiadam  XD

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

lolek

@AiDec nigdy wcześniej nieużywałem linuksa więc mogę walić głupoty.

EDIT:
Ściągnąłem oryginalne ubuntu ale problem pozostał. Nie wiem skąd się bierze logi UbuDsl, przy próbie pobrania sterowników pokazuje "błąd przy wczytywaniu pakietów deweloperskich". Linnet też nie dział i podaje.

Wersja jadra: 2.6.28-11-generic OK
Program ppp: OK
Program gcc: OK
Program make: OK
gcc i make sa wymagane gdy mamy zxdsl wersja 2
System jest gotowy do instalacji.
System jest gotowy do instalacji modemu zxdsl werja 2.
Opcje instalacyjne. Wybierz wlasciwa:
1-Sprawdzenie systemu czy jest gotowy do instalacji
2-Instalacja(modemu+konfiguracja polaczenia)
3-Instalacja(modemu)
4-Instalacja(konfiguracja polaczenia)
3
Twoj modem to: ZXDSL wersja 2
make[1]: *** No rule to make target `folder'. Stop.
make: *** [all] Error 2
install: cannot stat `unicorn_usb_eth.ko': No such file or directory
make: *** [install] Error 1
modinfo: could not find module unicorn_usb_eth
Brak modulu jadra dla unicorn_usb_eth
Polaczenie nawiazujemy poprzez wydanie komendy: "pppd call linnet"
Lub poprzez uruchomienie ./linnet p
root@jarek-desktop:/home/jarek/Pulpit/untitled folder#

Gdy prubuję weiść do Synaptic to wyskakuje mi

E: dpkg was interrupted, you must manually run 'sudo dpkg --configure -a' to correct the problem.
E: _cache->open() failed, please report

po wpisaniu w terminal 'sudo dpkg --configure -a' pojawia się pole logowania, ale klawiatura i myszka nie działają a po chwili pojawia się komunikat "błąd wewnętrzny HAL" a później następny "The panel encountered a problem while loading "DAFILD:Gnome-Indicater Applet".

Jakieś pomysły?? HELP

To mój post na forum ubuntu, może wy na coś wpadniecie

Troll81

sprawdź płytkę instalacyjną ubuntu :D czy nie ma błędów. Ja kiedyś miałem takie zonki z ubu i wyszło że zassałem obraz ale gdzieś po drodze jakieś bity sie poprzestawiały a korekta błędów wbudowana w protokoły sieciowe tego nie wyłapała. Sprawdziłem sumę kontrolną obrazu i trza było na nowo ssać.

lolek

ubuntu poszło się ......, wracam do win XP , teraz to jest user frendli system  ;)  Ściągnąłem dwa razy, raz wersję PL, a później oryginalne ubuntu i znowu to samo. Na forum ubuntu też niewiedzą o co chodzi, a ja pierwszego dnia użytkowania systemu nie zamierzam pisać modułów jądra  :deadman: . Teraz ściągam starszą wersję ubuntu, bo nie lubię przegrywać z systemem, ale nawet jeśli uda mi się jakimś cudem to podłączyć to i tak ten system ma u mnie w plecy   XP

emik

lolek

@emik  jedno pytanko, chodzi tam neo z zxdsl ?

emik

nie mam neo więc nie wiem - ale sprawdź tu: http://forum.suse.pl/

o to chodzi: Wątek: howto ZTE ZXDSL 852

lolek

ściągnąłem ubuntu 8 i modemik zainstalowałem w 2 minutki.