Tajemnica Semprona

Zaczęty przez Pantarhei, 15 Listopad 2009, 19:13

Pantarhei

Mam taki dziwny problem ze starym kompem.
Jego procesor - AMD Sempron chodzi na 2/3 swojej prędkości nominalnej. Przy czym wygląda na to, że problem tkwi w częstotliwości szyny, która zamiast osiagać wartość 166 MHz daje tylko 100.

Raport CPUZ:
Name         AMD Sempron
Codename      Thoroughbred
Specification      AMD Sempron(tm)
Package         Socket A (462)
CPUID         6.8.1
Extended CPUID      7.8
Core Stepping      B0
Technology      0.13 um
Core Speed      904.1 MHz (9.0 x 100.5 MHz)
Rated Bus speed      200.9 MHz

Obejrzałem dokładnie całą płytę główną i znalazłem na niej naniesioną tabelkę, która podaje różne częstotliwości taktowania szyny przy różnych ustawieniach zworek (jak sadzę). Wystepuje tam też upragnione ustawienie na 166 MHz Tyle tylko, że nie znalazłem nigdzie owych zworek.

Czy możliwe jest by były one pod procesorem? Tylko tam nie zajrzałem bo skubany radiator za mocno trzyma.
W związku z powyższym, wnoszę o przyznanie mi renty inwalidzkiej drugiej grupy.

Troll81

Podeślij dokładny model płyty

Pantarhei

Mainboard Model      MSI MS-7021 (0x197 - 0x5F1671)

http://www.msi-polska.pl/uploads/prod_5f69b0326073658b442a20eb6b38001d.jpg To link do zdjęcia tej płyty. Wiem juz, że pod procesorem nie ma żadnych zworek. Wie gdzie się te częstotliwość ustawia ustawia?

Troll81

Z tego co widze to u ciebie szynę ustawia się w Biosie :D

zassałem manuala ze strony producenat i wygląda na to że nie masz zworek na płycie....

Jeśli ustawienia z płyty nie działają.... pozostaje modowanie procka....

Pantarhei

Dzięki za pomoc. :respect:

A co to takiego - "modowanie procka"???

krzyszp

Cytat: Pantarhei w 16 Listopad 2009, 09:48
A co to takiego - "modowanie procka"???
Duo wczesnych Athlonów i Sempronów daje się "oszukać", że są wyższymi modelami :-).
Ponieważ zarówno Athlony jak i Semprony to w zasadzie te same procesory (Sempron miał zblokowane część cache - o ile dobrze pamiętam), to stosunkowo łatwo można przerobić Semprona w pełnowartościowego Athlona, oba też można ustawić na większą częstotliwość pracy. Musisz tylko się upewnić, że egzemplarz który posiadasz to umożliwia (jest na nim dokładny numer modelu - google Ci podpowiedzą, co możesz z nim zrobić).

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Troll81

MOdować można na dwa sposoby. Pierwszy to mostkowanie ołówkiem lub przerywanie żyletką :D połączeń na płytce procesora. Metoda ta jest inwazyjna

http://www.hardwarezone.com/img/data/articles/2003/747/L5_mod.jpg

Można uzyskać podobny efekt modując gniazdo procka (izolując lub mostkująć piny). MOżna to wykonać za pomocą cieńkich przewodów miedzianych lub cieńkich koszulek gumowych. Drucikiem mostkuje się otwory w sockecie, Koszulką można izolować piny.

http://lh4.ggpht.com/tmaniak/R3sItMpAQrI/AAAAAAAAALw/NpE8No3QaxQ/s400/pinmod_brisbane_01_socket-full.jpg
http://ultrateck.free.fr/images/perso/pinmod/pinmod5rm.jpg

Peciak

Cytat: Troll81 w 16 Listopad 2009, 11:00
MOdować można na dwa sposoby. Pierwszy to mostkowanie ołówkiem lub przerywanie żyletką :D połączeń na płytce procesora. Metoda ta jest inwazyjna

nie dotyczy tego modelu, tylko wcześniejszych modeli AMD począwszy od AMD ATHLON XP takie podejście do procka zakończy sie jego uszkodzeniem zas w najleprzym przypadku nie da spodziewanych efektów.

,,Z szanowania wzajemnego wypływa moc wielka w chwilach trudnych."

TJM

Upgrade BIOSu do najwyższej wersji powinien załatwić sprawę, ten model płyty według producenta obsługuje procesory z FSB 166.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Pantarhei

No i znowu przeszkoda.

Nie mogę dostać sie do BIOSu.
Bios jest marki American Megatrends AMI i według wikipedii powinien sie otwierac po "Del" lub "F1", ale nic się nie dzieje. Wypróbowałem tez inne kombinacje proponowane na wikipedii ale bez skutku.

Mam takie laickie podejrzenie, że może klawiatura (dość fikuśna przy tym kompie) zaczyna działać dopiero po załadaowaniu systemu. Myslę tak dlatego, że  nie działa przycisk "pause/Break" i nie zapalają się lampki typu "Caps Lock" czy Num LOck po wciśnięciu tych przycisków, dopóki nie załaduje się  system. Nie mam tu innej klawiatury i nie moge tego sprawdzić niestety.

Troll81

a klawiera USB czy PS2? USB miewa zonki

Pantarhei

No właśnie USB. Niejaka "Media-Tech" z mnóstwem niepotrzebnych przycisków.

Troll81

TJM

To że klawiatura ma mnóstwo dodatkowych przycisków nic nie przeszkadza, musi być kompatybilna wstecz z normalnymi.
Problem polega zapewne na tym, że BIOS po prostu klawiatury USB sam z siebie nie obsługuje, ewentualnie obsługuje po włączeniu funkcji 'USB Keyboard Support', czego bez klawiatury i tak nie zrobisz, o ile jest wyłączona - błędne kółko %)

Widzę tu dwa możliwe rozwiązania:
1) resetujesz BIOS licząc na to, że opcja USB Keyboard Support w nim się znajduje, jednak z jakiegoś powodu jest wyłączona. Z tego co wiem domyślnie większość BIOSów ma to włączone, o ile posiadają taką opcję. Wtedy reset powinien pomóc.
2) Jeśli jest tam BIOS award, możesz BIOS patcherem upgrejdnąć wszystkie jego moduły do najlepszych wersji dla danej płyty (progs robi to z automatu). W ten sposób o ile nic nie się nie skwasi (procedura niesie jednak ryzyko związane z samym upgrade jak również z faktem wrzucania edytowanego BIOSu, który po prostu może nie zadziałać) będziesz mieć BIOS z wszystkimi możliwymi opcjami obsługiwanymi przez płytę. Nawet takimi, które producent wyłączył z jakiegoś powodu lub nie było ich w momencie, gdy płyta wchodziła na rynek.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

wydaj 10 zeta w mediamarkt i kup se klawiere PS2. Zero ryzyka a zapasowa klawiera zawsze sie przyda.....

Pantarhei

Co ciekawe znalazłem inną klawiaturę, też na USB i też pełną gadżetów, ale ta zadziałała. Poprawiłem częstotliwość FSB i gitara.

Tyle tylko, że komp nadal jest "zamulony".
Jest na nim system X P , 767 MB RAM, proc teraz 1500 MHz i chodzi wolno jakby to było Pentium I.

Bardzo dziękuję wszystkim za całą pomoc.  :)

Troll81

A cpu internal cache nie masz zablokowane??

Pantarhei

Cytat: Troll81 w 28 Listopad 2009, 11:03
A cpu internal cache nie masz zablokowane??
A co to takiego?

A tak wogóle to chyba przesadziłem z overclockingiem i teraz zawiesza sie tuz po uruchomieniu i do BIOSu znowu nie moge sie dostać.
Muszę znaleźć ten guziczek na płyciek, który BIOS resetuje. Czy Tak?

Pigu

Troll81

odepnij płytę od prądu. Przestaw zworkę w położenie clear cmos

albo wyciągnij bateryjkę na 10 sekund

jeśli opcja cpu internal cache jest ustawiona na disabled  to komp chodzi jak słonica w ciąży.....

Pantarhei

Faktycznie była zworka. Miałem kiedyś Compaqa Deskpro i tam był guziczek.
Udało sie go doprowadzić do porządku.
Opcja Internal Cache była ustawiona w jedynej, poza disabled, pozycji Write Back.
W sumie może nie jest z nim tak żle jak poprzednio, jest trochę żwawszy.
Więc:
TANK YOU ALL!!!