Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Menu główne

GTS250 a GTX260

Zaczęty przez Skret, 03 Grudzień 2009, 10:58

Skret

Witam. Stanąłem przed możliwością zakupu nowego kompa do pracy... ma być wydajny itd itp - tak powiedział szef :] - ale w czym ma być wydajny to już nie powiedział więc zadecydowałem, że będzie wydajny w BOINC-u ;) I tak stoję przed poważnym dylematem wydajnościowym kart graficznych czy GTX260 jest wart zapłacenia 2x ceny czy ma to też swoje odzwierciedlenie w wydajności w CUDA ? Mam zamiar umieścić 2 karty w kompie. Przy GTX260 cena zestawu niebezpiecznie wkroczy na granice 5000zł - jeśli wydajność nie będzie powalająca względem 2x GTS250 to nie będę kombinował :] Co radzicie koledzy?

Tomasz R. Gwiazda

ATI - 1 ale mocna.
Tyle ze nadal problemy z dostepnoscia sa

Skret

Jedna ale mocna ... nie przekonuje mnie to ... czy jedna mocna za 700 zł przewyższy 2 słabsze po 350 ? osobiście nie sądzę ... może w grach ale nie w BOINCU

Tomasz R. Gwiazda

zebys sie nie zdziwil :)
2xgtx260 vs ati 5850/5870, flawless victory dla ATi :)
ale to rozwazania w innym przedziale cenowym zupelnie

gtx260 vs ati4850 tez przewaga ati bedzie (jesli sie liczy Milka/Collatz)

Skret

liczę SETI więc ati odpada ;)

Tomasz R. Gwiazda

a widzisz, nie sprecyzowales co liczysz w pierwszym poscie :)

sesef

Cytat: Skret w 03 Grudzień 2009, 13:00
liczę SETI więc ati odpada ;)

ATI do AstroPulse też jest.

Ogólnie brałbym 260 z 216sp ze względu na obsługę double precision. GTS250 o ile dobrze pamiętam to jest dobrze znany 8800 GTX aka 9800 GT aka 250 GTS, który wsparcia dla double nie ma.

Tomasz R. Gwiazda

ja mam wlasnie taka 260tke z Core216
i jestem zadowolony (moze z obliczen mniej) ale cos tam liczy, w grach dziala wiec luz

BOINC@POLAND[HA$]

Ja to bym poszedl w mocne ati,
bo moze szef nie kuma ale jak mu uzasadnisz 2x grafe w kompie....???
ze cuda???? to on Ci moze na swieta cuda tez pokazac.
Albo n albo a ale dawaj 1 karte a w domu mozesz miec ile chesz....

pozdro

Skret

O szefa bym się nie martwił .... naprawdę :) - odbiegamy tym tylko od tematu

Ati wraca do gry ... po głębszym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że liczenie seti w sumie nie jest decyzją ostateczną... milkyway ma bardzij "namacalne" wyniki dla ludzkości ;) Która karta będzię więc najlepiej nadawała się do obliczeń ? Cena do 1200

sesef

Cytat: Skret w 03 Grudzień 2009, 17:29Ati wraca do gry ... po głębszym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że liczenie seti w sumie nie jest decyzją ostateczną... milkyway ma bardzij "namacalne" wyniki dla ludzkości ;) Która karta będzię więc najlepiej nadawała się do obliczeń ? Cena do 1200

A jaki zasilacz w kompie?

Jak jakieś 600-700W planujesz to tylko i wyłącznie Radeon 5850 szczególnie, że powinien nieźle wypaść niedługo w GPUGridzie jak ruszy na dobre app ATI.

BOINC@POLAND[HA$]

ja jade na 5870 i nie nazekam... polecam serie 5.... a zasilka min 600w

Skret

Zasiłka - z racji wstępnych planów umieszczenia 2 kart jest pod 800W