Aktualności:

Nowy polski projekt BOINC - Universe@Home

Menu główne

Trzy (4) monitory

Zaczęty przez krzyszp, 11 Styczeń 2010, 11:30

krzyszp

Witam

Mam głupi problem...
Muszę podłączyć do jednego komputera (HP DX2250) podłączyć minimum trzy, a być może nawet cztery monitory (3x16'' 1920x1200 + 1x19'').
Na płycie głównej jest chipset nVidii (6150SE), a ja dołożyłem kartę GF9500 z trzema wyjściami na monitor (VGA, DVI, HDMI - ASUS EN9500GT 1GB). Niestety, gdy próbuję odpalić kompa na dwóch monitorach (chipset+karta), wszystko gra do momentu instalacji sterowników, po czym mam blue screen'a i restart (natychmiastowy, nie mam szans przeczytać, gdzie jest błąd). System to WinXP 32bit.

Problem występuje niezależnie od tego, którą grafikę ustawię jako główną w biosie...

Czy ktoś wie jak zmusić ten zestaw do pracy?

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

AiDec

Nie wiem jak zmusic to do pracy, ale moze drobne info pomoze. Zainstaluj sobie Autopatchera (to taki programik zawierajacy wszystkie wydane latki do Win jako plik .exe). Nie musisz instalowac wszystkich latek, ale w programie sa latwo dostepne dodatkowe opcje zmieniajace rejestr, takie jak np. opcje `nie restartowania kompa po BSOD`. Dzieki temu bedziesz mogl przeczytac w czym problem.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

Mchl

Po ostatnich przejściach ze sterownikami do obsługi macierzy dyskowej, podejrzewam że BSOD jest jakimś znakiem rozpoznawczym sterowników nVidii...

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

krzyszp

Cytat: Mchl w 11 Styczeń 2010, 13:08
Po ostatnich przejściach ze sterownikami do obsługi macierzy dyskowej, podejrzewam że BSOD jest jakimś znakiem rozpoznawczym sterowników nVidii...
Hmm, zazwyczaj to info o sterownikach (czasami pamięć) :-)
Pytanie tylko, czy to w ogóle będzie chodzić w tek konfiguracji?

Moja wizytówka

Mchl

Ja dotąd nie spotkałem się z możliwością jednoczesnej pracy karty zabudowanej na płycie i dołożonej na AGP/PCI... ale nie zgłębiałem tematu.

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

Troll81

jeśli są to dwie NV lub dwie ATI to powinno ruszyć. Nawet BOINCa niektórzy tak orali.... były też próby odpalenia zintegrowanej NV i ati na slocie.... ale nie wiem czy się w końcu udało.

Myślę że u ciebie problemem jest kolizja sterowników. Sprubuj dołożyć dwie karty na PCIex i nimi ruszyć, a tę z płyty wyłączyć w cholerę...

krzyszp

Cytat: Troll81 w 11 Styczeń 2010, 13:53
jeśli są to dwie NV lub dwie ATI to powinno ruszyć. Nawet BOINCa niektórzy tak orali.... były też próby odpalenia zintegrowanej NV i ati na slocie.... ale nie wiem czy się w końcu udało.

Myślę że u ciebie problemem jest kolizja sterowników. Sprubuj dołożyć dwie karty na PCIex i nimi ruszyć, a tę z płyty wyłączyć w cholerę...
I na płycie i na karcie nVidiam, niestety nie mogę dołożyć drugiej karty na PCI bo jest tylko jeden slot na grafikę... Na razie próbuję z innymi sterownikami, ale wychodzi mi na to, że ta karta w ogóle nie pójdzie na tym kompie :(

Update:

Po wgraniu starszych sterowników (191.cośtam WHQL) poszły dwa monitory na karcie, ale zniknęła grafika z chipsetu. Jutro sprawdzę z trzecim monitorem po HDMI...

Moja wizytówka

Pigu

na 2 identycznych grafach g9400 z rozpiętym sli 4 monitory trybią mi bez problemu

Troll81

Tyle że u Krzyśka nie ma możliwości SLI.... bo jedna grafa to integra. Na razie tylko o ATI słyszałem żeby dało się puścić integrę i zwykłego radka w trybie cross fire.... A i to tylko na wybranych chipsetach....

TJM

Problem pewnie w tym, że zintegrowana karta się wyłącza po wsadzeniu innej. Nie masz tam zwykłych, tych króciutkich slotów PCI-E (x1) ? Wyglądają niepozornie, ale też da się tam grafę wcisnąć, tylko ciężko taką znaleźć. Ja mam na potrzeby tych slotów jakieś stare Radeony (bodajże X300) powciskane w kompie do obróbki video, na dodatek z głupimi wyjściami (jakieś szerokie wyjście na karcie, z niego kabel-przelotka na 2x DVI i dopiero pod to monitory %)), ale ważne że działają.
Co do samych monitorów, to rodzaj zastosowanych kart nie ma raczej większego znaczenia, ważne żeby się stery nie pogryzły. Bez problemu działa mi np. ATI w slocie PCI-E jako podstawowa karta i S3 Trio 3D 4MB PCI jako druga karta pod trzeci monitor %)

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

krzyszp

Udało mi się "aktywować" grafę na płycie (poprzez ustawienie jej jako "primary"), niestety - to powoduje blue screena.
Gdy jest ustawiona jako primary karta na PCI-16, układ na płycie jest niewidoczny dla Windowsa (wyłączony?).

Niestety, karta mimo trzech wyjść umożliwia pracę tylko na dwóch monitorach na raz (podejrzewam, że to wina sterowników), chociaż "widzi" wszystkie trzy, ale mogę ustawić tylko dwa z nich.

Na płycie głównej mam jedno gniazdo PCI-Express x 1 i jedno zwykłe PCI do wykorzystania.
Płyta to Asus M2N68-LA, rebrandowana dla HP...

Pytanie brzmi, jaką kartę wcisnąć (i w który port), aby uzyskać jednocześnie niezależny obraz na dwóch monitorach i rozszerzony pulpit na dwóch następnych?
Które karty umożliwią to bezkonfliktowo?

Moja wizytówka

TJM

Tego to chyba nikt nie wie.
Najbezpieczniejszą opcją byłoby kupienie badziewnej karty PCI i najpierw spróbowanie na niej, bo jest to groszowa inwestycja - jeśli masz pod ręką giełdę to i za 5zł coś kupisz, a byle karta z 4MB RAM na pokładzie wyświetli w miarę sensowne rozdzielczości, niestety będzie miała zacier z grafiką 3D, filmami i innymi bardziej wymagającymi czynnościami.
Tylko teraz pojawia się pytanie, jak potraktuje taką grafikę płyta główna. Bo i tu niestety może być problem - niektóre płyty wykrywając grafę PCI wyłączają grafy PCI-E z trybu wyświetlania obrazu, prawdopodobnie taki swoisty 'tryb awaryjny' na wypadek problemów.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

były karty Matrox Dual head....oraz matrox quad http://www.allegro.pl/item871261522_matrox_quad_qid_qda8x128_128mb_na_4_monitory_agp.html
http://www.allegro.pl/item874460259_matrox_g45_agp_dual_head_2xd_sub_na_2_monitory.html ale to na AGP....

http://www.allegro.pl/item871639150_pny_quadro_nvs400_64mb_4_monitory_pci_z_kablem.html tu masz na PCI

http://www.allegro.pl/item879413234_matrox_quad_qid_e128lpa_na_4_monitory_128mb_pci_e.html a tu matrox na PCIex

TJM

Tylko pytanie, czy ten specjalny kabel którego nie ma w zestawie a kosztuje 60+$ nie jest czasami jedynym fantem potrzebnym, żeby do dowolnej grafy podłączyć 4 monitory.

krzyszp

Zdecydowałem się obejść problem metodą czołgową, gdyż: nie mam giełdy pod ręką, nie mam starej grafy na PCI (wyrzuciłem już dawno stare klamoty), nie ma gwarancji że to zadziała...
Tak więc, rzeczony PC będzie pracował z dwoma monitorami na karcie, a obok stanie drugi i też dwa monitory...
Na szczęście, głównym zadaniem dwóch monitorów będzie wyświetlanie jednego okna programu (strech), więc (oprócz hałasu), raczej nie będzie problemów...
Drugi PC jest z zapasów (stał niewykorzystywany), tak więc bez inwestycji.

Dzięki za rady.

Moja wizytówka