Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Menu główne

Missing GPU

Zaczęty przez Skret, 14 Styczeń 2010, 22:51

Skret

Mam mały problem - kiedy wyłączę monitor - pojawia się taki komunikat "missing GPU cośtamcośtam" i przerywa liczenie :/ jest na to jakiś "myk" ?

Troll81

hm.... a ile masz gpu??

Skret

ksysju

Hi

Poszukaj w  opcjach karty coś w stylu stale aktywna na max , albo wyłącz zarządzanie energią karty.

W systemie to samo.
ksysju

Troll81

a może problem z nową kartą? niedpracowane stery?

choć faktycznie karta po wykryciu wyłączenia monitora może robić GPU off :D

Skret

możecie mnie poprowadzić ... bo nie ogarniam jeszcze tego catalyst controll center - do tej pory używałem tylko geforcow ;)

Tomasz R. Gwiazda

oj to podstawowa rzecz jesli chodzi o ATI i liczenie BOINC

INSTALUJESZ TYLKO STEROWNIKI a nie pakiet ktory zawiera CCC

Troll81

wywal CCC  cholerę bo tylko ci literkę ć zabierze :D

Skret

uhh miałem tylko stery ... ale nie moglem znaleźć narzędzia do regulacji obrotów wentylatora ;) ATITrytools posiada takowe ? ;] - i jeszcze może przy okazji czy temp ok 100 stopni C to normalna sprawa ? :)

Pigu

jak mi powiecie skąd wziąć regulację obrotów oraz opcje kadrowania obrazu 4:3 na 16:10 to wywalam ccc %)

gigi2000

Cytat: Skret w 18 Styczeń 2010, 20:47
jak pomożecie mi przy problemach z wyłączającym się wraz z monitorem 5870 to też będzie cisnął 24/7 ;)

Problem chyba polega na tym, że nikt z nas z taką sytucją się nie spotkał, możemy więc tylko zgadywać za co trzeba by się zabrać, żeby problem rozwiązać. Ja bym zaczął od ustawień zarządzania energią. Potem od jakiegoś programu do zarządzania grafiką. Czasami z pewnymi problemami musisz zmierzyć się sam, a chyba warto, bo na tej karcie wyciągniesz bez mrugania 200 tysięcy na dobę, co na dzień dzisiejszy stawia Cie na 11 miejscu w Polsce :)
A co jakbyś odłączył monitor? Wiem ze to rozwiązanie ekstremalne, ale czasami te najprostsze są najlepsze ;) Odlączony monitor, włączasz kompa i co wtedy? Liczy karta czy nie? Probowałeś różne sterowniki?

Tomasz R. Gwiazda

a mozesz jeszcze podac dane odnosnie systemu operacyjnego?

Boinc najnowszy ? Stery tez?

ogolnie conajmniej dziwny problem

Peciak

Może to głupie ale czy nie masz na płycie głównej wbudowanej karty graficznej ?

,,Z szanowania wzajemnego wypływa moc wielka w chwilach trudnych."

Tomasz R. Gwiazda

hmm, to nie powinno miec znaczenia. ale sprawdzic mozna

Co do zarzadzania energia, to pierwsze kroki tam: ja zawsze ustawiam ze "komputer zawsze wlaczony" i zeby nigdy nie wylaczal monitora i dyskow.
Hibernacja tez wylaczona

Najnowszy klient BOINC (po odinstalowaniu starego moze warto wywalic z dysku pozostalosci recznie)
Najnowsze sterowniki ze strony ATI (ale bez Catalyst Control Center - no chyba ze ci bardzo potrzebne to)
Podpiac na nowo kompa do projektu
Skonfigurowac klienta BOINC (zeby uzywal GPU)

Troll81

A może wziąść jakieś starsze sterowniki?? Takie które nie mają funkcji oszczędzania energii??

Tomasz R. Gwiazda

ale po co stare ? :) mi na nowych dziala   (dodatkowo ktos pisal ze roznica miedzy starymi i nowymi, to jakies 10% wydajniej na korzysc nowych)

PS: wypieprzyc jakies wynalazki instalowane przy okazji plyty glownej co oszczedzaja energie. BOINC i uszczedzanie energii to nie dziala razem dobrze :)
PS2: moze jakis soft jeszcze byl z plytki instalowany co do karty byla? moze tez oszczedzac chce :)

Troll81

A sprawdź jakie masz funkcje aktywowane w biosie..... może masz tam jakieś oszczędzanie włączone......

TJM

Ja bym spróbował z podłączeniem pod złącze drugiego monitora paru rezystorów, żeby karta myślała, że tam również jest monitor (na dodatek nigdy nie wyłączany).
Tak musiałem okiwać GTX280, który uparcie wyłączał mi obraz na TV gdy wyłączałem monitor ustawiony jako primary. Przerobiłem  przelotkę z wyjścia karty na zwykłe VGA, po prostu wciskając do niej 3 rezystory połączone końcami ze szpilką, którą też wetknąłem. Jedyny efekt uboczny - pojawia się wtedy w panelu sterowania nv dodatkowy, 'wirtualny' monitor.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Skret

Systemem jest win 7 64 bit ... ustawienia oszczędzania "wysoka wydajność" i dodatkowo wszystko włączone na "nigdy" ... dlatego myślę, ze może sterownik ma jakieś swoje dziwne ustawienie, którego ja nie mogę odnaleźć albo bios ... bios sprawdzę jutro ... karty integry raczej nie ma - przynajmniej tak na stronie producenta piszą :]
Klient boinc najnowszy (6.10.18 chyba ;) ), stery 9.12 ... a przelotka odpada ... pracuję na 2 monitorach :]

Skret

wygląda na to, że po prostu nie można fizycznie wyłączać monitora - musi sam się w "stanby przełączać"

gigi2000

Czyli jeśli nie wyłączasz ręcznie monitora przez przycisk Power, tylko sam przechodzi w stand-by to wszystko działa tak?

Skret

na to wychodzi ... ale to jeszcze dzisiaj przetesyuję

Skret

Ja już mam mętlik w głowie ... Albo to niesamowity zbieg okoliczności albo już nie wiem o co chodzi :D ... zostawiłem monitor na "stand by" - pojechałem do domu ... wbijam w domu na zdalny pulpit i co widzę ? Karta liczyła - do momentu mojego zalogowania się na zdalny :D ... kto na to idzie ? co lepsze po odłączeniu liczy dalej :D

na dowód

Cytat2010-01-19 16:45:20      ATI GPU has become unusable; disabling tasks
2010-01-19 16:46:25   Milkyway@home   Sending scheduler request: To fetch work.
2010-01-19 16:46:25   Milkyway@home   Requesting new tasks for CPU
2010-01-19 16:46:35   Milkyway@home   Scheduler request completed: got 0 new tasks
2010-01-19 16:46:35   Milkyway@home   Message from server: No work sent
2010-01-19 16:46:35   Milkyway@home   Message from server: (reached limit of 48 tasks in progress)
2010-01-19 16:47:46   Milkyway@home   Sending scheduler request: To fetch work.
2010-01-19 16:47:46   Milkyway@home   Requesting new tasks for CPU
2010-01-19 16:47:51   Milkyway@home   Scheduler request completed: got 0 new tasks
2010-01-19 16:47:51   Milkyway@home   Message from server: No work sent
2010-01-19 16:47:51   Milkyway@home   Message from server: (reached limit of 48 tasks in progress)
2010-01-19 16:49:47      ATI GPU has become usable; enabling tasks

%)

gigi2000

Zachowuje się trochę tak, jakbyś miał ustawione w managerze, ze nie ma liczyć na GPU kiedy coś robisz (np ruszasz myszka)... na pewno masz ustawione "Use GPU while computer in use" ?

Skret

mam - cały czas liczy jak przy nim siedzę ... co jeszcze zauważyłem ... ikonka ati ccc znika kiedy jestem na zdalnym :/

gigi2000

BTW widze ze pamieci masz na 1200MHz, mozesz do milki spokojnie zjechac, bedzie Ci jadlo mniej prądu i sporo mniej się będzie grzało. Pozatym po sytuacji o której pisałeś - połączyłeś się przez zdalny, milka zaczeła Ci wysypywać próbki (Error while computing) a stderr out mowi "No supported GPU found!" czyli manager nie zatrzymuje liczenia, ale blokuje kartę i wali błędami...

A próbowałeś bez zainstalowanego CCC?

sesef

Cytat: Skret w 19 Styczeń 2010, 16:52
Ja już mam mętlik w głowie ... Albo to niesamowity zbieg okoliczności albo już nie wiem o co chodzi :D ... zostawiłem monitor na "stand by" - pojechałem do domu ... wbijam w domu na zdalny pulpit i co widzę ? Karta liczyła - do momentu mojego zalogowania się na zdalny :D ... kto na to idzie ? co lepsze po odłączeniu liczy dalej :D

na dowód

Cytat2010-01-19 16:45:20      ATI GPU has become unusable; disabling tasks
2010-01-19 16:46:25   Milkyway@home   Sending scheduler request: To fetch work.
2010-01-19 16:46:25   Milkyway@home   Requesting new tasks for CPU
2010-01-19 16:46:35   Milkyway@home   Scheduler request completed: got 0 new tasks
2010-01-19 16:46:35   Milkyway@home   Message from server: No work sent
2010-01-19 16:46:35   Milkyway@home   Message from server: (reached limit of 48 tasks in progress)
2010-01-19 16:47:46   Milkyway@home   Sending scheduler request: To fetch work.
2010-01-19 16:47:46   Milkyway@home   Requesting new tasks for CPU
2010-01-19 16:47:51   Milkyway@home   Scheduler request completed: got 0 new tasks
2010-01-19 16:47:51   Milkyway@home   Message from server: No work sent
2010-01-19 16:47:51   Milkyway@home   Message from server: (reached limit of 48 tasks in progress)
2010-01-19 16:49:47      ATI GPU has become usable; enabling tasks

%)

Known issues:

- not running with a protected mode (service) installation of BOINC under Vista/Windows7
- not running when machine is accessed via a remote desktop connection (use VNC
 *without mirror driver* instead)

- graphics driver stops responding (leeding to 2s freezes and/or VPU recover events) on some
 OS/driver combinations if certain GPU monitoring tools are running, these include GPU-Z and the
 Catalyst Control Center
- appears to run only with Catalyst 8.12 driver on some systems, WindowsXP versions (32 and 64bit)
 of Catalyst 9.3 and up are known to be problematic, but are running under Vista though,
 Catalyst 9.8 and 9.9 show improved stability also with WinXP
- somehow sluggish reactions of the Windows user interface

Skret

no to widać problem rozwiązany ... tylko pytanko ... skąd kolega to wyciągnął ? ;) - będę musiał zrezygnować z podglądania przez zdalny ;)

gigi2000

He he, spokojnie, nie włamałem Ci się przez zdalny  :no:, tylko znalazłem Twojego kompa na stronie Milki: http://milkyway.cs.rpi.edu/milkyway/show_user.php?userid=72197

Tomasz R. Gwiazda

do podgladania zdalnego kompow polecam LogMeIn https://secure.logmein.com/
nic nie wyjebuje przy laczeniu sie ze zdalnym hostem :)

Skret

CytatHe he, spokojnie, nie włamałem Ci się przez zdalny  Nienie, tylko znalazłem Twojego kompa na stronie Milki: http://milkyway.cs.rpi.edu/milkyway/show_user.php?userid=72197

Pytałm o te "known issues" :P

I do ilu można skręcić te pamięci ?

gigi2000

W paczce z optymalkami jest tak plik z info jak uzywać aplikacji, tam jest ten opis.