Aktualności:

Nasz kanał IRC - Porozmawiaj z nami.

Menu główne

Chlodzenie ATI

Zaczęty przez Tomasz R. Gwiazda, 21 Styczeń 2010, 12:28

Tomasz R. Gwiazda

Takie pytanie mam, wstep do dyskusji. :)

Posiadam obecnie ATI HD5870 Gigabyte. Carta fajna itd. Wiatrak cały czas zasuwa i wypycha cieple powietrze z obudowy. Ale nie da sie ukryc ze to sporo ciepla.
A i ta czesc z drugiej strony wiatraka karty, tam gdzie widac PCB i gdzie ma metalowe klamerki, sie ladnie grzeje :)

1 karta to spoko. Ale mysle nad wlozeniem 2 karty. I tu pytanie, bo ta druga karta w pewnym sensie zablokuje swobodny doplyw powietrza do 1 karty.

Co mozna z tym zrobic? Bez zmieniania calej obudowy i Water Cooling? Czyli jakies rozwiazanie ktore by bylo w miare uniwersalne niezaleznie od obudowy i wspomagalo chlodzenie/dostarczanie chlodnego powietrza do kart.
Jakis tunel powietrzny czy cos? :)

Mam nadzieje ze zbytnio nie zamacilem :)

TP

Pamiętaj, że część gorącego powietrza jest mimo wszystko wdmuchiwana do obudowy, poprzez boczne otwory na początku karty.

Ja gdy miałem swego czasu 2xGTX260 - pomogłem im w ten sposób, że zamontowałem wewnątrz - z przodu obudowy wentylator 80x80 który zasysał chłodne powietrze z zewnątrz i dmuchał na tył kart graficznych.

W przypadku HD5870 z tyłu karty mamy 2 otworki (te czerwone prostokąciki) - przez które może być również częściowo zasysane powietrze. Dlatego gdy taka 80x80 dmucha na tył karty - niejako sama z siebie lekko wtłacza tam chłodne powietrze.

Oczywiście obowiązkowo jest umieścić wentylator wyciągający z tyłu obudowy, a gdyby okazało się, że poziom wdmuchiwanego do wewnątrz z kart graficznych powietrza jest zbyt duży, przez co zbyt wolno wentylatory wyciągające powietrze wydmuchują, na wysokości bocznych otworów kart graficznych - zamonować 80x80 wyciągające powietrze z boku obudowy.

U mnie się takie rozwiązanie sprawdza.

Tomasz R. Gwiazda

obecnie mam tak ze oczywiscie ponad karta jest duzy wiatrak ktory wysysa powietrze ponad nia, oraz z procka
na sciance bocznej obudowy sa dwa wiatraczki wolno-obrotowe
za to z przodu mam o tyle problem ze niebaradzo jest co wlozyc zeby tloczylo powietrze, zreszta zwykle to na przeszkodzie stoi jeszcze koszyk na HDD

Pigu

Tomasz R. Gwiazda

obrazki :)

www.it.exar.pl/Obudowa/DSC_1520.JPG
www.it.exar.pl/Obudowa/DSC_1521.JPG
www.it.exar.pl/Obudowa/DSC_1522.JPG
www.it.exar.pl/Obudowa/DSC_1523.JPG
www.it.exar.pl/Obudowa/DSC_1524.JPG
www.it.exar.pl/Obudowa/DSC_1525.JPG
www.it.exar.pl/Obudowa/DSC_1526.JPG
www.it.exar.pl/Obudowa/DSC_1527.JPG

alternatywa, to zdjecie scianek bocznych, temp. o jakies 10 stopni spada (procka - CoreTemp) :)
i/lub wstawienie do szafy serwerowej :)

Tomasz R. Gwiazda

druga karta włożona :)

Dziękuje Aidec'owi :) Dzięki Twoim wskazówkom, instalacja przebiegła expresowo i od pierwszego uruchomiania wszystko działa jak powinno :)

Dorzucę zdjęcie do kompletu jak to obecnie wygląda przy okazji

GenuineIntel
Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q9550 @ 2.83GHz [Intel64 Family 6 Model 23 Stepping 10] (4 processors)    
[2] CAL ATI Radeon HD5800 series (Cypress) (1024MB) driver: 1.4.515

BOINC@POLAND[HA$]

no piekny zestaw.....kolego tam macie... :)

U mnie wiatrak na scianie bocznej nad kartą, zieje nie na zewnątrz a do środka....
Spróbuj może go przekręcić i sprawdź jakie masz temperatury....
Pozdro...

Pigu

masz dokładnie taką samą budę jak moja - z przodu da się wsadzić normalnego 120mm - wystarczą ucinaczki boczne - trzeba wywalić plastikową kratkę trzymającą gąbeczkę oraz blaszaną kratkę, wentyla zamocowałem opaskami zaciskowymi do ramki na hdd

Tomasz R. Gwiazda

a czyli halupniczo :D

Pigu

ano, ale ingerencji w "estetykę" nie ma wcale

BOINC@POLAND[HA$]

macie może jakieś przetestowane ustawienia w ati....jak schłodzic dwie karty w crossfire...
obecniena karcie 1 mam 55% wentyla i 88c chałas straszny....
na karcie 2 mam 55% wentyla i temp 75c

czy sa jakies ustawinia na ati żeby komp chodził ciszej???
nie mam opcji na wystawinia kompa za okno, na balkon itp
jak ustawiam opcje wentyle na auto to komp sie restartuje....
jak jadę na manualu to chodzi stabilnie ale smigła strasznie hałasują...
jak była tylko 1 karta wszytko było ok.. teraz ta 1 zasysya cieplejsze powietrze od 2 i sie grzeje...
są jakies patenty nato??? dodatkowy moduł chłodzenia albo cuś???

Pigu

jakie grafy?, najlepiej daj zdjęcie środka budy

Troll81

MOże bezpośredni nawiew boczny

BOINC@POLAND[HA$]

no mam boczny co zieje do środka budy.... w okolicy graf wlasnie....
grafy to 5870...
kolego ja juz po weekendowej flaszce... o czym ty do mnie mówisz ... zdjęcia.....
a jak się to robi bo wkleić sie nie da.....

Pigu

wbija się je na imidższaka czy inną fotkę  XD

BOINC@POLAND[HA$]

mam nadzieję, że tp zadziała...
http://www.mojalbum.com.pl/Album=OVHEAG8P
obudowa na fotach leży ale ustawiłem je że ma wylądać niby na stojąco....

obecnie grafa 1 obok proca wentyl na 54% temp 77c-76c stabilna...za głośno...
grafa 2 na dole wentyl 52% temp 65c-64c stabilna....

przy jednej grafie z wentylami na auto było spoko...
przy dwuch kompa wywala w restart
jak ustawiam na manual to lipa z chałasem...
widac cos na tych fotach????

Troll81

Ta górna grafa ma ciasno.......

sprawdź jeszcze jak tam radiator do niej przymocowany.... może wymień jej pastę termoprzewodzącą.....

BOINC@POLAND[HA$]

jak za ciasno....
proc nie zagrzewa arctica a chodzi na 3.7ghz zresztą w środku ma wbudowany wentyl 120mm a drugi wyciągający jest z tyłu za nim...
dodoatkowo nad nimi jest blacha otworowana i nadmiar ciepła spokojnie ma ujście...
na grafy wieje kolejny wiatrak 120mm z front panela a nad nimi czówa 80 co podaje im zimne dodatkowo...
zasilacz ciągnie zimne od dołu i wywala wszystko na zewnątrz...wiatrak odpala od czsu do czasu bo ma dodatkowy radiator z tyłu.
przy wentylach na poziome 54% górna grafa ma 78-81c stabilnie pod obciążeniem..
dolna znikneła z ccc i nie wiem... o co cho...
dolna ma 50% wentyla i 70c

Pigu

zrzuć takty pamięci - do milki nie są przesadnie istotne

gdzie radiator proca ma wenta?

która grafa to ta cieplejsza?

BOINC@POLAND[HA$]

radiator proca ma wentyla wewnątrz tam grze napis....
takty pamieci grafy 1200mhz std... a clock na 800... tez fabryczny...
czas w milce 1,32 a co któras próbka 1,09...

co proponujesz?
bo z tymi wentylami to nie ma opcji żebu komp chodził 24/7
muszę to zmienić albo się wyproadzić...
jest jeszcze opcja że zawiozę kompa do firmy....

Troll81

Załóż mu obudowę akustyczną......

Pigu

jeżeli to do milki a nie do grania, to schodź z taktami pamiątek i patrz co się dzieje z temp i z milką (nie może wywalać wu %)), generalnie tak długo aż się nie posypie i czasy nie zdziczeją to schodzisz

z tymi czasami milka liczy 2wu na raz?

Peciak

Mam prawie identyczna obudowę aby u siebie obniżyć temperaturę zamontowałem 2 x wiatraki 140 na górze w obudowie. Wyciągają powietrze i dzięki temu do kompa powietrze dostaje się dołem i przez boczny panel.

,,Z szanowania wzajemnego wypływa moc wielka w chwilach trudnych."

Troll81

http://www.norenproducts.com/products/acoustilock/acl_gcab.html np taką

BOINC@POLAND[HA$]

tak, milka liczy 2 próbki na raz
cieplejsza grafa to ta górna, obok proca....

jadę kupić dodatkowy wentyl 120mm, może coś pomoże...
i zaistaluje tak, żyby wiał na grafy....

BOINC@POLAND[HA$]

dołożylem wentyl w budzie.... na kartach mam 90c
ale przynajmniej wentylatory kart chodzą na auto a nie na manualu bo huk był straszny.

martwię się o te temp. czy nie są za wysokie....
jak ktoś by mógł napisać jak wyglądają u niego......

Pigu

mam od roku 95 i wszystko ok  %) (wentyle skręcone na manualu do 25%)

Szopler

5870

Obciążona Collatzem dochodzi spokojnie do 80*C, wentyl wtedy jedzie w granicach 33 - 37%.
Mam dwa wentyle z przodu obudowy wiejące w stronę grafy (w przyszłości dwóch).
Wentyl z boku akurat jest na wysokości bocznego wylotu z ATI więc działa jako wywiewny.
Widzę, że Twoja buda ma dyski montowane w poprzek, co może i jest wygodne, ale uniemożliwia normalny nawiew z przodu.

Tomasz R. Gwiazda

wogole jak przegladam roznego rodzaju budy to mocowanie dyskow to debilizm jest. 3 wiatraki z przodu np. i co po nich jak wieja prosto w dyski albo saneczki od nich

ostatnio skladalem kompa z obudowa Fractal Design, no wypas.. w mid tower mozna chyba z 10 dyskow zamontowac. pytanie tylko po co :)

takze jak niedlugo bede sobie cos skladal to poddam obudowe wlasnemu moddingowi :D wytne co trzeba, a dodatkowo to moze nawierce dziury :D

PS: jeszcze myslalem o tunelu powietrznym ktory by szedl z boku od wentyla i dostarczal chlodnego powietrza wiatrakom na kartach (bo mowie o rozwiazaniu 2xATI)

BOINC@POLAND[HA$]

teraz juz wiem ze pośpieszyłem się z budą...
CM690 revII ma już wymontowywane częsci które nie blokują przepływu powietrza do kart przez nie używane miejsca na montaż dyków.

U mnie w chwili obecnej pod obciążeniem milki
wentyle chodzą na 44% a temp 89-90 c

troche słabo, w pokoju ciepło a grzejnik zakręcony :)
ale latem może się sypać... trzeba coś pokombinować

Tomasz R. Gwiazda

w tym CM tez nie jest najlepiej
Najlepszym rozwiazaniem to by byl monataz dyskow powyzej kart graficznych, czyli tam gdzie sa zatoki 5,25

tuatj jest tak ze prowadnice do dyskow chyba nie sa demontowalne:

Szopler

Niedługo będzie trzeba klimę w pokojach zakładać, albo wodne z oddawaniem ciepła do piwnicy :).

Tomasz R. Gwiazda

jest jeszcze opcja ze mozna caly komp w jakims nie przewodzacym pradu oleju zatopic

AiDec

Ogolnie rzecz biorac (calkiem ogolnie - niewazne czy proc, czy grafy...) najlepsze (a tanie zarazem) chlodzenie, to woda. Najtansze WC mozna zmontowac w koszcie klasycznego AC, a ma to te dwie zalety ze po pierwsze (mimo braku jakiejkolwiek roznicy w wydajnosci chlodzenia) wyprowadza cieplo poza bude (w dowolnie wyznaczone miejsce, chocby 3m od kompa), a po drugie jest praktycznie nieslyszalne. Zachecam do poswiecenia kilku minut na przemyslenie mojej opinii.

@Tomku: co do tej Twojej ostatniej fotki... Czy nie wydaje Ci sie ze ten blok WC jest albo z tylka, albo zle zalozony? Przeplyw z boku na bok? Po pierwsze to cieple zawsze idzie do gory - majac blok `dol-gora` woda sama (pasywnie) bedzie pracowac `pod WC`, a w tym przypadku jest przeplyw wody lewo-prawo, a ciepla woda zostaje w bloku u gory nie ruszona :). Ten gorny rdzen bedzie zawsze grzany bardziej niz reszta. A po drugie to co z powietrzem w obiegu? W takim bloku u gory bloku masz powietrze, ktorego woda nie ruszy (a nie spotkalem sie jeszcze z WC absolutnie bez powietrza ;) ). Ofc jest mozliwosc ze kanaliki w bloku sa tak zaprojektowane, ze calosc jest obmywana, ale to znaczy ze projektant bardzo chcial, ale nie bardzo wiedzial jak ;), bo tak wykonane kanaliki automatycznie bardzo hamuja przeplyw.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

BOINC@POLAND[HA$]

no dobra le tu mamy przykład chłodzenia cpu...
ja mam problem z chłodzeniem gpu na ati...
Są jakieś rozsądne patenty na to??
narazie znalazłem tylko karty z większa wydolnością chłodzenia:
http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_86&products_id=24101 - sklep
http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?psn=0001&pid=293 - strona producenta....

Ciekawe czy da się wymienić model referencyjny na ten.....
albo może są jakieś systemy wc dadtykowane na 5870?

AiDec

Sa, polecam firme Koolance. www.koolance.com

Tomasz R. Gwiazda

Aidec: mozliwe :) ale akurat w tej fotce to chodzilo o te saneczki pod HDD
jesli mowisz ze cos z tym nie tak to ja ci wieze

BOINC@POLAND[HA$]

właśnie znalazłem kilka propozycji....
chetnie się podzieję i przedyskutuje:

http://www.koolance.com/water-cooling/product_info.php?product_id=926 - wygląda super, zwłaszcza mieszanka miedzi i niku mnie przekonuje.
http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8499&Itemid=47 - to mi sie podoba bo zestaw idealny dla mnie 2x karta + chłodnica
http://www.tweaktown.com/pressrelease/2077/danger_den_dd_5870_block_for_the_ati_5870_vga_card/index.html - takie coś...

W sumie to jest u nas ktoś kto ma już odpalone wodne chłodzenie?
Jak temp? na powietrzu u mnie to wygląda słabo
1x 55% went i 90c  :fright:
1 x 40% went i 82c

osobiściu uważam, że coś jest zkopane w power managerze wiatraków, bo jak ustawiam na auto to komp pada...
Mam pytanie jak wyglądają temp po zainstalowaniu wc,  wie ktoś może?

AiDec

Ja mam wode na ATI, ale odpalona wczoraj, na szybko i WC jest niekompletne - wiec na razie nie bede sie wypowiadal. Jak jutro skoncze WC do tego, to byc moze za dzien dwa bede w stanie cos w tym temacie napisac. Jedyna rzecz jaka widze `na teraz` - chlodzenie musi byc naprawde wydajne (pompka + zbiornik + weze), bo `zestaw minimalny` to sie po prostu zagotuje. Btw, mam Koolance.

BOINC@POLAND[HA$]

ooo to zatem niecierpliwie oczekuję na informacje....
ja chyba pójdę w 2 obiegi tz, 1 x cpu i 2 na grafy....

Jak będziesz miał jakies info o temp o podrzuć proszę,