Aktualności:

Nasz kanał IRC - Porozmawiaj z nami.

Menu główne

Nie widzi GPU

Zaczęty przez sstratoss, 23 Luty 2010, 17:29

sstratoss

Witam,
dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem HD5970 5970 2048MB GDDR5 512BIT, jednakże po włożeniu jej do mobo Gigabyte MA770T - UD3P system wystartował zainstalowałem najnowsze stery zrobiłem reset kompa i podczas ładowania systemu (win7 64 bit) komp się wiesza i nie chce ruszyć dalej. W trybie awaryjnym przeinstalowałem na ATI 10.1 i to samo. Zrobiłem reinstalke systemu (dobrze że mam zawsze obraz partycji  XD) i dalej to samo, nie mam już pojęcia co mogę zrobić dalej. Dodam że w kompie mojego brata grafa chodzi (xp 32 bit).

:

Tomasz R. Gwiazda

pytanie: czy dostarczyles odpowiednia ilosc pradu karcie ? Najlepiej niezalezne linie na ktorych nic innego nie wisi

Upgrade Bios jeszcze. ale to nie konieczne.

ps: no koledzy, sprezmy sie. To kolega wspomoze pkt :)

Troll81

Cytatjednakże po włożeniu jej do mobo Gigabyte MA770T - UD3P system wystartował zainstalowałem najnowsze stery zrobiłem reset kompa i podczas ładowania systemu (win7 64 bit) komp się wiesza

Za pierwszym razem wystartował w pełni???

sstratoss

tak za 1 razem wystartował, potem dograłem stery i dalej juz sie cos posypało.
Zasilacz też dziś kupiłem nowy: Antec Signature 850W SG-850 80+ BRONZE.
W całym kompie mam tylko 2 dyski SATA GREEN, bez zadnego napedu optycznego

:

Pigu

po dezinstalacji sterów wstaje?

Tomasz R. Gwiazda

zasilka to i dwie takie grafy by lyknela.
Ale nie napisales czy podpieles odpowiednio zasilanie do karty ? Najlepiej dwa rozne kable :)   (nie obraz sie ze pytam o takie glupotki)

Tomasz R. Gwiazda

tak na szybko to moze to:

http://forums.amd.com/game/messageview.cfm?catid=260&threadid=126970&enterthread=y&STARTPAGE=2

http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/GPU37-driver-for-ati-radeon-hd-5970.aspx  (the hotfix is 5970 specific)

- Uninstall old drivers, Reboot
- Driver Sweeper, Reboot
- Install 9.12 Hotfix, Reboot

sstratoss

ok już się zabieram do roboty, a tak apropo nie miałem pojęcią że ten potwór ma taką moc  ;D
# Processing power (single precision): 4.64 TeraFLOPS %)
# Processing power (double precision): 928 GigaFLOPS

:

Tomasz R. Gwiazda

napewno przy odinstalowaniu starych sterow jest kluczowe wyczyszczenie smieci po nich

czyli np. Ccleaner

Restart i dopiero potem instalka innych sterow

sstratoss

wyczyscilem rejestr ze smieci po sterach..reset... dogralem stery z hotfixem...i nadal to samo, już enty raz przekladam karte do kompa brata i jeszcze do jego znajomego z moim zasilaczem i tam wszystko smiga jak talala. Zrobiłem upgrade bios do F5 (wczesniej mialem F3), ponowilem czynnosci i to samo. Rece tylko opadaja :attack: bo na 2 starych kompach smiga a na moim nie. Jutro się przejdę do serwisu i poproszę o zamontowanie w takim samym mobo jak moim, jak ruszy to mam bubla na płycie, jak nie ruszy to problem z głowy

:

Pigu

kiedyś tak sobie walczyłem z moim 4870 - zaskoczyło po reinstalce systemu (tzn - chodziło, potem zachciało mi się nowych sterów i już nic nie pomogło - nowsze, starsze itp - karta nauczyła się, że ten system jest be i tyle), więc skoro i tak masz obraz, to ciach formata, nowy system i test - może z jakimś elementem softu w obecnym systemie się nie lubi

Tomasz R. Gwiazda

no moze to byc rozwiazanie, skoro masz image to nic nie stracisz.

Zacznij instalke od zera, moze pojdzie

AiDec

@sstratoss: a na jakiej mobo probujesz?

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

OxyOne

jak masz 10.1 zainstaluj na to nowe 10.2 i bedzie chodzic....
10.1 ma problem z GPU1 nie widzi go.

na 10.2 normalnie pracuje
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

[/url]

AiDec

A to ciekawe :), bo u mnie akurat na odwrot :D Uwielbiam ATI  XD, zwlaszcza ze juz od 15 minut dziala bez zwiechy - nowy rekord, idziemy do przodu ;)

Najwyrazniej trzeba sprobowac wszystkich mozliwych sterow ATI - ktores na 90% zadzialaja ;)

Tomasz R. Gwiazda

koledzy niedokladnie czytacie, w 1 poscie bylo

Cytatmobo Gigabyte MA770T - UD3P

Cytatzainstalowałem najnowsze stery zrobiłem reset kompa i podczas ładowania systemu (win7 64 bit) komp się wiesza i nie chce ruszyć dalej.
CytatW trybie awaryjnym przeinstalowałem na ATI 10.1 i to samo.

AiDec

Fakt, mea culpa, dzieki Tomku za zwrocenie uwagi.

Zatem... Driver Sweeper i sprobowac jeszcze raz. Mozliwe ze odinstalowanie nie bylo do konca poprawne. Przypominam, ze po odinstalowaniu (calych Catalystow + ew. Nvidia Physx jesli jest w kompie) i restarcie nalezy usunac pozostalosci w formie folderow ATI i ATI Technologies w C: i C:\Program Files.

sstratoss

Zrobiłem reinstalke systemu na czysto i zainstalowalem chyba wszystkie możliwe stery i nic. Ale ja nie o tym. Dziś byłem w serwisie i zlozyli na szybko taki sam zestaw jak moj(moj zasilacz i ram), czyli takie samo mobo i proc i identyczna sytuacja: system wystartował na wbudowanych sterach, potem instalka 10.2 i ten sam problem. Chłopaki stwierdzili ze jest winna karta, ale raczej sa w bledzie bo na innych mobo chodzi. Wychodzi na to, ze ta mobo ma jakis bubel z ta karta  >:( poszukam czegos w necie moze cos znajde. Zawsze pozostaje support gigabyte

:

OxyOne

to juz nie ciekawie...

musze sobie ta płyte dac do blacklist
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

[/url]