Aktualności:

Nasz kanał IRC - Porozmawiaj z nami.

Menu główne

Problem z OC

Zaczęty przez lolek, 26 Luty 2010, 18:06

lolek

Mam problem z podkręcaniem Athlona II x2 245 na płycie Gigabyte M25L-S3P . Po podkręceniu szyny nawet o 2-4 MHz zawsze po restarcie kompa pokazuje mi się ekran wyboru z groźbą o przywrócenie domyślnego Cpu frequenzy w CMOS. Czasem wystarczy wybrać opcję last know good i system startuje normalnie, ale zazwyczaj pomaga tylko ustawienie wartości domyślnej. Problem ten mam zarówno przy podkręceniu procka do 3GHz jak i do 3,4GHz, jeśli komp wystartuje to nawet prz 3,4 GHz nawet Prime chodzi stabilnie. HELP !

Szopler

Może masz włączone w BIOSie coś takiego jak OverHeat Protection... TDP Protection... czyli w skrócie opcję, która ma w założeniu zapobiegać usmażeniu procka?

lolek

Najpierw zresetowałem BIOS (wyjęcie baterii), później użyłm opcji recovery (kopia zapasowa biosu) wyłączyłem wszystko co ma jaki kolwiek związek z oszczędzaniem energii, bezpieczna temp. itd. i nadal jest kicha  |-?

Tomasz R. Gwiazda

a soft do plyty nie ma przypadkiem takiego badziewka co oszczedza prad ?

lolek

Nic takiego nie zauważyłem. Poza tym czasem płyta startuje normalnie, a czasem tylko na fabrycznych ustawieniach. Teraz 3 razy poszła na cpu freq. 230 a za czwartym pomogło dopiero przywrócenie ustawień fabrycznych. To po prostu nie ma sensu  %)

EDIT

W google znalazłem tylko jeden taki problem z tym mobo. Gość próbował wszystkiego, włącznie ze zmianą Biosu i lipa

AiDec

Zasilacz za slaby? Chlodzenie zbyt slabe? Moze cos w tym kierunku?

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

lolek

temp nie przekracza 40C pod Boinc na procku 3,3 GHz, zasiłka letko ciepła, tak na oko 20 kilka stopni. PSU 400W i napięcie trzyma ok. pod pełnym obciążeniem(niestety badziewny i-box). Zresztą konfing słaby Athlon II x2, 4GB ram, 9500 gt, 1 HDD, 1 DVD (Wcześniej podobny zestaw chodził na 350w też iBOX).

BOINC@POLAND[HA$]

a wszystko masz dobrze docisnięte...nic nie jest luźne.ja raz miałem problem z kompem i nie wiedziałem co zrobić, przyszedł kolega..
wyjął ramy odkurzył płytę i wszystko było ok...
może masz za małe albo za duże napięcie gdzieś ustawione....

Troll81

A przełóż karty w slotach i sprawdź temp :D

Jeśli dalej sie bedzie grzała ta sama karta to masz problem z kartą :D jak dalej będzie się grzała karta w tym samym slocie to masz problem z obiegiem powietrza :D

lolek

Napięcie jest wszędzie na standardowe, a płyta potrafi nie wstać przy prze taktowaniu o 2 MHz. Sprawdzałem na pojedynczych kościach i bez zmian. Chyba będę musiał jechać na standardowych ustawieniach, choć szkoda bo procek potrafi wstać stabilnie na 3,5 GHz na BOX`owym chłodzeniu. Ciekawe czy można to zgłosić na gwarancji jako walnięty BIOS.

sstratoss

ja miałem podobny problem ze swoim starym gigabytem (GA-K8NF-9  (rev. 1.x) ) Chłodzenie miałem jakiś AC i dopiero bo downrage biosu do najstarszego moglem krecić mojego proca. Natomiast wcześniej było tak jak u Ciebie, wyskakiwał komunikat w POST że proc jest przetaktowany i potem się wieszał

: