Co oznacza "single rank", "dual rank" oraz "quad rank" na pamięciach?

Zaczęty przez Arthusp, 10 Czerwiec 2010, 20:28

Arthusp

Patrzę właśnie na pamięci Kingston i nie rozumiem tych terminów. Czy ktoś wie, co one oznaczają?

Telefax

Jest to fizyczna ilość kości pamięci, które składają się na całą pojemność modułu np. 2GB w quad'zie to 4x 500MB lub 2x1GB w dualu

apohawk

Oznaczają problemy  XD
Jeśli masz sprzęt serwerowy, to przejrzyj bardzo dokładnie jakie kombinacje single rank, dual rank i quad rank może być w których slotach i w jakich kombinacjach. Jak włożysz coś źle, to dziadostwo się nie włączy, a co gorsze zapamiętuje gdzieś, że coś z pamięcią było nie tak i włączy się z tą pamięcią nawet w poprawnej konfiguracji.
Miałem takie jazdy przy HP Proliant DL380 G3 i G4.

Rank określa jakoś jak zbudowana jest pamięć i jak można dostawać się do niej. Wyjaśnienia na necie są dość mętne jak się na to patrzy, więc zbyt sensownie wyjaśnić nie mogę ;)
No good deed goes unpunished.

Arthusp

Też nie mogę wykombinować o co chodzi z pomocą gógla.

Postawię pytanie właściwe: mam komputer stacjonarny z czterema slotami na pamięć, dwa (pierwszy i trzeci) są zajęte przez kości "dual", a niebawem może wpaść mi w łapki jedna kość "quad". Zakładając, że pochodzą od tego samego producenta, pracują z tymi samymi prędkościami: czy to będzie działać?

Troll81

apohawk

Jak Trollu mówi.
Decyzję, czy próbować musisz podjąć sam. Ja wypełniając 4 sloty pamięci użyłem dokładnie tego samego modelu pamięci, aby uniknąć takich problemów.
Uprzedzałem, problemy  XD

Tomasz R. Gwiazda

apohawk: ale przeciez na sciance serwera HP DL380 jak sie ja zdejmie jest napisane jak ram wsadzac w jakiej kombinacji :D
ja do tej pory wiekszej nie mialem z tym problemow

w sumie mam chyba 6 takich serwerow w tym 3 w konfiguracji po 20Gb RAM

apohawk

No jest na ściance. Tylko potem jak włożysz w dobrej konfiguracji, to i tak jest problem  XD Max dla nich to chyba 12GB jest. Nie miałem jeszcze w rękach pamięci 4GB ;)

Tomasz R. Gwiazda

jesli dobrze pamietam to tam bylo
4x4GB
2x2Gb

jak ten zestaw bralem 2 lata temu, to kosci 8Gb dopiero wchodzily i byly jakies 2-3x drozsze niz 2x4Gb

pewnie niewiele sie zmienilo :P

najblizej co mam nadzieje ze bede bral to chyba bedzie konfig 12 lub 16Gb