Podmiana dysku

Zaczęty przez sebek_sp, 14 Czerwiec 2010, 14:10

sebek_sp

Planuję podmienić dysk w komputerze, tak aby komputer nie zorientował się. Przygotuję taką samą ilość partycji. Pytanie jak to zrobić? Czy wystarczy kopiuj wklej dane? Czy może np Partition Magic da przenieść się dane? Może jakieś inne metody? Dysk ATA, Windows iksPe, przywracanie systemu czy coś tam wyłączone ;)

Tomasz R. Gwiazda

najlepiej jakis soft do clonowania dyskow.
Ja uzywam Acronis True Image (clone 1:1 lub z rescalowaniem wielkosci partycji), z darmowych to nie wiem co to obsluguje, pewnie cos jest

Arthusp

Swego czasu robiłem podobną sztukę korzystając z Norton Ghoust'a.

Troll81

KOlonuj dysku to się komputer nie skapnie :D

sebek_sp

Wydaje mi się, że rozmiar partycji może się różnić i chyba chodzi tylko o "ścieżki dostępu" czy jak to się tam nazywa dla zainstalowanych programów. Poszukam jakiegoś freeware i popróbuje.

Tomasz R. Gwiazda

rozmiar partycji nie ma tu nic do rzeczy.
Dlatego czasem takie operacje przenisienia calego systemu na inny dysk robi sie aby zmienic w lapku/kompie np 160gb na 500gb, wtedy na etapie clonowania jest tez mozliwosc rozszerzenia partycji startowej. lub zrobienie 1do1 a potem na pozostalym wolnym obszarze utworzenie nowych partycji

irukard

Darmowa i open source: Clonezilla :) http://clonezilla.org/

HolyCrom

Ja tam Norton Ghosta zawsze używałęm, ale już nie orientuje się do jakich rozmiarów partycji on sie nadaje, czy jeszcze jest na czasie :/

TJM

Ja do takich celów zawsze używałem PowerQuest DriveImage. Z tego co wiem, w międzyczasie ktoś ten soft wykupił (nie wiem, czy nie Norton). Nawet jedna z ostatnich wersji PQDI spokojnie radzi sobie z ogromnymi dyskami (mam starą, darmową wersję dołączoną do mojej wiekowej płyty Solteka).  Nowsze tym bardziej powinny.
Soft jest bardzo fajny, w tej starszej wersji cała akcja odbywa się po restarcie - podmieniany jest na chwilę bootsector i zamiast systemu startuje środowisko PQDI, dzięki czemu na niczym nieobciążonym komputerze operacje kopiowania dysk-dysk są praktycznie ograniczone przepustowością interfejsu i samych dysków. Interfejs jest prosty, aczkolwiek bez dobrej znajomości angielskiego (kto nie umie radzę się uczyć) ciężko będzie się zorientować o co chodzi %)

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

PBT_marian_boss

Podpinasz drugi dysk bootujesz się z Hiren's Boot tam jest Norton Ghost. Uruchamiasz go sobie i klonujesz dyski. Program bez problemu zmienia rozmiar partycji automatycznie, można też zrobić to ręcznie. Potem odłączasz stary dysk i pięknie działa.