Co to znacy "Prawidłowo zainstalować Javę"?

Zaczęty przez Pantarhei, 14 Lipiec 2010, 15:00

Pantarhei

Otworzyłem konto internetowe w pewnej instytucji finansowej. Żeby korzystać z narzędzi jakie ta instytucja oferuje muszę logowac sie do jej systemu. Mogę to robić tylko z przeglądarki IE (której nie cierpię), musiałem ponadto zmodyfikować szereg domyślnych opcji zabezpieczeń IE i zainstalować (tu juz nie wiem o co chodzi) Microsoftową Javę, a wyłączyć Javę Sun.
No i dupa... robiłem wszystko jak w instrukcji a systemik się nie otworzył - wywalał błąd. Gość z pomocy technicznej kazał mi odinstalować Jave i spróbować jeszcze raz (stwierdził, ze od początku miałem źle zainstalowana jave bo pojawiała się w trayu). Tak tez zrobiłem i po tej czynności, w momencie wchodzenia na stronę z rzeczonym systemem, IE się wyłączał. Facet z pomocy kazał mi wpisać jakąś komendę w wierszu polecenia (nie pamiętam co dokładnie ale kończyła sie słowem "Alwaysoff") i prawidłowo zainstalować javę ze strony www.java.com. Przed instalacją javy z tej strony systemik się uruchamiał ale kulawo (jak to bez javy), a po jej zainstalowaniu wróciłem do punktu wyjścia - systemik znowu nie odpala i wywala błąd jak na początku.

Co robić? Czy java znowu jest źle zainstalowana?
W związku z powyższym, wnoszę o przyznanie mi renty inwalidzkiej drugiej grupy.

Tomasz R. Gwiazda

moze powiedz ku przestrodze co to za instytucja wogole ?

pszyklejony

Tych jav jest jak psów, spróbuj starszą wersję np 1.4 , 1.6.

Troll81

Ano. różne wersje różnych producentów. Może do IE lepsza będzie java od microsofta??

Norbert

jak bym czytał o swoich problemach z javą i kontem w Polbanku ale pod windowsa 7  :) dla mnie bolączką było brak wersji 64-bitowej wiec zainstalowałem starą 32-bitową Mozilla i wszystko działa. Ciekawe czemu musi być to IE ;)

Pantarhei

Cytat: Norbert w 14 Lipiec 2010, 22:35
Ciekawe czemu musi być to IE ;)

Ja tez się zastanawiam. Przecież powszechnie mówi sie, ze to najgorsza przeglądarka i zapewniająca najmniejsze bezpieczeństwo.

Cytat: Troll81 w 14 Lipiec 2010, 18:41
Ano. różne wersje różnych producentów. Może do IE lepsza będzie java od microsofta??

A więc jednak sa dwie rożne javy różnych producentów. A co jeśli chcę na codzień korzystać Firefoxa. Czy te javy mogą współistnieć?
W związku z powyższym, wnoszę o przyznanie mi renty inwalidzkiej drugiej grupy.

Troll81

dwie javy nie będą dobrze współistnieć :(

apohawk

Ale ten link www.java.com to jest java "sunowska" (przejęta przez oracle'a), czyli ta, która jest używana w 99% przypadków, gdy ludzi mówią java. Co do wersji, to wgrywaj najnowszą. version 6 update 21 (1.6.21)
No good deed goes unpunished.