Komputer pod FullHD

Zaczęty przez Cyfron, 19 Lipiec 2010, 21:04

Cyfron

Kamraci kolejny problem (akurat to kolejny etap mojego małego projektu: http://www.boincatpoland.org/smf/chlodzenie/chlodzenie-olejem/ )

Co polecacie za bebechy do komputera, który będzie chodził 24/7 pod Boinciem, ale nie jest to komputer skladany pod niego.
Wymogiem jest bezproblemowe dekodowanie filmów w Full HD 1080p (blurey, jakies mkv itd itp).

Jestem sknera, więc im taniej tym lepiej  :closedeyes:.
Hałas mnie nie przejmuje (a fajnie by było jakby był głośny, bo będę miał jakiś hałas do mierzenia i wyciszania olejem

Potrzebuje płytę główną, procek z chłodzeniem (wentylator będzie się lansiarsko wolno kręcił w oleju ;) ), ram, grafike, zasilacz - o czymś zapominam ?

apohawk

Monitor, telewizor plazmowy i projektor ?  XD

EDIT
Koniecznie jakieś chłodnice na ten olej. Z tego, co pamiętam z artykułów o zanurzonych w oleju komputerach, to ten olej się nagrzewa przez dzień. Jakbyś wyłączał na noc kompa, to by stygło, ale 24h/dobę przy BOINCu, to koniecznie chłodzenie tego wszystkiego.
No good deed goes unpunished.

Cyfron

Projektor 800x600 mam, tv będzie kiedyś, monitor 22" w HD tez będzie:)

Chodzi mi na chwile obecną o sprzęt do kompa.

Chłodnica z wentylatorami będzie - spokojnie - w tamtym wątku coś na ten temat piszę :)

Troll81

HD ci zdekoduje każdy dwujajowy proc z palcem w nosie. Szczególnie jak grafa wspomaga dekodowanie.

Cyfron

dobrze, to jakie grafy wspomagają ?;>

Troll81

CytatOdnośnie spraw zwiazanych z Avivo HD - UVD i PureVide HD
1. Jeśli coś z GF8xxx to tylko 8600 wzwyż, 8400 i 8500 nie zapewniają zbyt dobrego dekodowania.
2. Radeon HD2400 nadaje się jedynie do niższych rozdzielczości HD (tj 720p/i). HD2600 wystarcza spokojnie do 1020i, a prawdopodobnie nawet 1440.
3. Wersje AGP w/w kart ATI mają drobniejsze lub mniej drobne problemy z chipsetami na płytach głównych - marki VIA, SiS, nvidia i o dziwo AMD sprawiają problemy z tymi kartami. Objawy są następujące: niewłaściwe kolory, pojawiające się artefakty, zasyfione tekstury...wszystko w trybie Direct3D, o dziwo OpenGL działa bez takich defektów. Na większości płyt z chipsetami intela takie karty działają zupełnie poprawnie (nawet na staruszku i810). Innym 'błędem' jest zanikanie sygnału w grach 3D...monitor wchodzi w stan czuwania, a gra sobie dalej śmiga. Sam posiadam GeCube HD2600Pro, kręci się ładnie, wydajność też ok. Niestety są te błędy w teksturach...niewielkie w przypadku WoW czy L2, praktycznie zerowe w przypadku NFS:C, MOH:A, HL2. Niestety nie testowałem zbyt wielu gier. Wrednym błędem dość często występującym jest psucie się tekstu w grze (NWN2, WoW, Lineage2) - czasem wystarcza ALT-TAB zatem wskazuje to chyba na problemy z obsługą bufora ramki (?). Sapphire podobno robi własne sterowniki specjalnie dla kart na AGP, ale na chwilę obecną jest tak, że albo chipset pasuje karcie, albo nie pasuje i żadnym sterownikiem nie można nic zrobić.
EDIT: HD2600 oferuje względem GF8600 także sprzętowy deinterlacing i filtrowanie. Natomiast są problemy z włączeniem UVD na kartach AGP - kolejny minus :(

Wszstko co nowsze i PCIeX powinno ci z palcem w nosie pociągnąć dekodowanie HD

Raptor77

na dobrą sprawe wystarczy ION z atomem - ja złożyłem zotac 9300-ITX + PDC E6300 zamknąłem to małej obudowie i służy do oglądania/ściągania i liczenia :)
i7|GTX570|SSD|27" | ATV2|XMBC|3TB NAS|40"|5.1

Troll81

Ale ION i Atom kosztują. A Wystarczy stara płyta z corduło za grosze i do tego jakis radek wiekowy. Koszt powinien się zamknąć w 300 zł i nie będzie szkoda utopic toto w oleju :D

Cyfron

Widzieliście - Troll mnie zrozumiał :)

Może złoże coś trochę droższego, ale bez szaleństw :)
Dzięki za info, odezwę się, jak ruszę co do przodu :)