Aktualności:

Nowy polski projekt BOINC - Universe@Home

Menu główne

Warunki dla dobrej karty sieciowej WiFi PCI.

Zaczęty przez Arthusp, 15 Sierpień 2010, 02:20

Arthusp

Rozglądam się za bezprzewodową kartą sieciową na PCI. Karta ma służyć do stacjonarnego w domu, router jest dwie ściany dalej (nie ma możliwości pociągnięcia kabla), raczej nie będzie ekstremalnie wykorzystywana, choć może być wykorzystywana do gier sieciowych (np. via Battle.net). Czy możecie doradzić na co zwrócić uwagę przy wyborze takiej karty?

pszyklejony

Z mojego doświadczenia wynika, że na nic :). Mam dwie karty, jedną na pci drugą na usb. Oczywiście są takie kwestie jak sterowniki, nie do wszystkich systemów są, jeśli kupisz jakiś staroć z alegro. Standardy też są różne, ale to nie rzutuje, są kompatybilne w dół. Niektóre mają dodatkowe funkcje - udostępnianie sygnału, taki router. Generalnie mówią, że z czipsetem Atheros są dobre.

Szopler

Jest jeszcze kwestia jak starą masz płytę główną.
Niektóre karty nie działają na starszych płytach (jest to związane z wersją gniazda PCI).

Tomasz R. Gwiazda

kozystalem z D-linkow z 3ma antenami i chyba daja rade

Filavandrel

mam 2 jakieś stare edimax i d-linka w domu pracować (dom ponad 200m2, grube betonowe dobrze zbrojone ściany  XD ) i bezproblemowo wszystko chodzi (router w rogu domu, więc nie na środku z optymalnym rozsyłem sygnału), netbok od matki też sobie radzi a nie mam pojęcia co tam jest wbudowane
generalnie patrz tylko czy są sterowniki do twojego systemu

I7 920@4GHz, HD5970, 6 Gb RAM, Microsoft Windows 7 Professional x64 Edition