Trochę o "sos"-ie a nie jak moja nazwa użytkownika by wskazywała "sosite"

Zaczęty przez sosite, 04 Wrzesień 2010, 23:12

sosite

Tak więc witam wszystkich tutaj zebranych kamratów. W liczeniu rozproszonym jestem raczej szczurem lądowym bo cały mój dorobek to około miesiąc liczenia no ale lepiej późno niż wcale ::). Nie liczę na razie zbyt wiele bo nie chcę narażać rodziców na zbyt duże rachunki za prąd ale od października komp powinien chodzić 24/7 bo zamierzam mieszkać w akademiku ;D.

Skoro o akademiku mowa to próbuję studiować informatykę stosowaną na UMK i jeżeli zdam 2 egzaminy w kampanii wrześniowej to będę na drugim roku. Właśnie widać, jak sumiennie się uczę :P. Rok wcześniej studiowałem zwykłą infę na innym wydziale i lekko nie pykło ale co było to minęło... A jeszcze wracając do edukacji to jakimś cudem zdobyłem technika elektronika P-).

Mój sprzęcik jest porównywalny z kieszenią studencką więc wielkiego szału nie ma:
Procek: Intel Xeon E3110 (odpowiednik E8400) 3,0GHz @ 3,6GHz + Silentium PC Fortis HE1225
Płyta główna: DFI Dark P35 T2RS
Ram: 2x A-Data Vitesta 2GB 800MHz CL4 @ 1000MHz CL5
Grafika: Ati Radeon HD4870 512MB od PowerColor
Dysk: Samsung Spinpoint F1 640GB HD642JJ (idzie na gwarę :()
Zasilacz: Enermax Pro 82+ 525W
Obudowa: Antec P180
System: Windows 7 64bit

No i z takich małych sekretów to mam zamiar uszczknąć trochę z tortu Lian-Li (dziedzina obudów komputerowych jeżeli ktoś się tym nie interesuje).

Pozdrawiam i życzę miłego liczenia :).
Moje: wizytówka, dziennik, sygnaturka, itd.
Przypominam, że mój pseudonim to "sos" a login "sosite" i są to dwie odrębne sprawy ;)

Troll81

Zainstaluj stery do grafy + boinca plus dołącz do milki a na stronie projektu wybirze by liczyło na GPU (i polecam wyłączyć CPU bo nie ma sensu liczyć na procu coś co grafa pociągnie 100 razy szybciej). Podaj z jakiego województwa jesteś :D

A sprzet masz porównywalny z moim o ile nie lepszy. Co prawda mam Q6600 jako proca ale 4770 jako grafę :D więc tak źle z twoim sprzętem nie jest.

_Aleksander_

Akademiki UMK stały ostatnio w Kujawsko-Pomorskim to może tu zaliczymy kolegę :book:
No chyba że będzie się upierał na inny przydział... XD

Cyfron

Witamy!

Jeśli kolega się wciągnie, to zapraszamy do popularyzacji BOINC pośród studentów ze swojego otoczenia :)

sosite

Cytat: Troll81 w 04 Wrzesień 2010, 23:18
Zainstaluj stery do grafy + boinca plus dołącz do milki a na stronie projektu wybirze by liczyło na GPU (i polecam wyłączyć CPU bo nie ma sensu liczyć na procu coś co grafa pociągnie 100 razy szybciej).
No cóż, stery mam najnowsze, boinc mam najnowszy a na stronie milki też coś tam podłubałem. Jednak w logu boinc mam info, że nie ma próbek (ehh, znowu >:().

CytatPodaj z jakiego województwa jesteś :D
Kujawsko-Pomorskiego. A jeżeli chodzi o ustawienia profilu to nie znalazłem tego nigdzie :P. Chyba, że gdzieś w całym tym Boinc...

Cytat
A sprzet masz porównywalny z moim o ile nie lepszy. Co prawda mam Q6600 jako proca ale 4770 jako grafę :D więc tak źle z twoim sprzętem nie jest.
No ale zawsze mogło by tam być jakieś i7 + 2x radek 5970 ;D.

edit: (bo pojawiło się parę odpowiedzi :))
No będę stawiał farmy gdzie się da. Może nie koniecznie na uczelni ale w akademiku czemu nie. I oczywiście podpinał pod swoje konto ;D.
Przypominam, że mój pseudonim to "sos" a login "sosite" i są to dwie odrębne sprawy ;)

_Aleksander_

No to Warmińsko-Mazurskie powinno już się bać o swoją pozycję w rankingu województw! Naprzód Kuj-Pom!!!  :attack:
Podpinaj kamracie co się da pod swoje konto, tym bardziej ze UMK stawia faze  XD

Troll81

sosite

Mam w związku z tym ważnym projektem pytanie - czy można jakoś ustawić ogólne ustawienia dla wszystkich komputerów? Chodzi mi o to, aby projekty startowały np. dopiero po minutowej nieobecności przy komputerze. Nie chcę aby ludzie później na mnie psioczyli, że coś zamula. Pomimo, że priorytet procesów boinc ma najmniejszą wartość to i tak gdy działa coś w tle system leciutenko zamula a to może irytować.

edycja:
Dobra, coś tam znalazłem :)

Sergeant

Witam.
Aby cię zaliczyć do rankingu, musisz mi podać pod jakim nazwaniem liczysz w BOINC. Po twoim nicku tu, nie znalazłem twoich statystyk.
"Wszyscy żyjemy w rynsztoku, ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy."- Oscar Wilde
www.fantastyka-86.pl

AiDec

Cytat: sosite w 04 Wrzesień 2010, 23:53
Mam w związku z tym ważnym projektem pytanie - czy można jakoś ustawić ogólne ustawienia dla wszystkich komputerów?

Podstawy: http://www.boincatpoland.org/wiki/Instrukcja_obs%C5%82ugi_Mened%C5%BCera_BOINC
Dla informatykow XP: http://www.boincatpoland.org/wiki/Konfiguracja_Mened%C5%BCera_BOINC

Pozdrowienia od wlasciciela Lian-Li :).

Btw, Milleczka juz Ci zaczela liczyc?

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

sosite

Ustawienia, o które mi chodziło, znalazłem w BAM! tutaj http://pl.boincstats.com/bam/preferences.php. Nie wiem tylko, czy boinc się może sam aktualizuje? Albo czy można to w jakiś sposób zautomatyzować? Bo z wieloma ludźmi z akademika pewnie prędzej czy później kontakt się urwie a oni nie koniecznie będą zaraz formatować system.
A odnośnie liczenia na GPU to ani Milka, ani Collatz, ani DNETC mi nie liczą. W logu pisze, że mają zadania na CPU, ale ponieważ w ustawieniach projektów mam wyłączone liczenie na CPU to nic nie dostaję ???. Znając życie, coś namieszałem w ustawieniach. Przypominam, że mam radka 4870, Catalysty 10.7 a boinc w wersji 5.10.45.

Nawiedzony

A na pewno masz w ustawieniach projektów USE ATI GPU na YES? Wypróbuj też pod Managerem 6.10.58 wystarczy wyłączyć stary i zainstalować nowy i włączyć z powrotem.

sosite

Hmm, zapomniałem dodać, że mam wersję 64bit - czy to może mieć jakieś znaczenie?

apohawk

No good deed goes unpunished.

sosite

Cytat: apohawk w 05 Wrzesień 2010, 15:23
Boinc 6.10.x jest potrzebny, żeby liczyć na ATI.
Dzięki ;)
Nie mam najmniejszego pojęcia skąd się wzięła u mnie tak archiwalna wersja, skoro boinc mam od miesiąca :P.

edycja:
Ba, teraz to nawet RNA mi działa ;D.

Cyfron

Cytat: sosite w 05 Wrzesień 2010, 14:54
Nie wiem tylko, czy boinc się może sam aktualizuje? Albo czy można to w jakiś sposób zautomatyzować? Bo z wieloma ludźmi z akademika pewnie prędzej czy później kontakt się urwie a oni nie koniecznie będą zaraz formatować system.

Częstotliwość z jaką klienty BOINC synchronizują się z BAM ustawiasz tutaj: http://pl.boincstats.com/bam/bam_settings.php

sosite

Cytat: Cyfron w 05 Wrzesień 2010, 15:33
Częstotliwość z jaką klienty BOINC synchronizują się z BAM ustawiasz tutaj: http://pl.boincstats.com/bam/bam_settings.php
No i pomimo, że mam tam ustawiony czas na 24h to i tak mi nie zaktualizowało klienta ???. Musiałem zrobić to ręcznie. No chyba, że ta funkcja działała dopiero od klienta 6.xx ;).

edycja:
No dobra, RNA jednak mi nie działa. Wywala mi "Message from server: cmcalibrate is not available for your type of computer."

Cyfron

o ile się nie mylę, to klient musi się zaktualizować, żeby przyjął nowe czasy aktualizowania się, więc najwyżej pierwszym razem trzeba było mu pomóc ;)

emik

Cytat: sosite w 05 Wrzesień 2010, 15:36
Cytat: Cyfron w 05 Wrzesień 2010, 15:33
No i pomimo, że mam tam ustawiony czas na 24h to i tak mi nie zaktualizowało klienta ???. Musiałem zrobić to ręcznie. No chyba, że ta funkcja działała dopiero od klienta 6.xx ;).

edycja:
No dobra, RNA jednak mi nie działa. Wywala mi "Message from server: cmcalibrate is not available for your type of computer."

klient sam ci się nie aktualizuje do najnowszej wersji - to niestety musisz zrobić ręcznie

sosite

No dobra, nic nie mogło by być zbyt proste. Brak automatycznej aktualizacji klienta mógłbym jeszcze jakoś przeboleć ale ludzie by mnie zabili, gdyby nie mogli oglądać filmów przetwarzając równocześnie milkę ;). Milka, jak i filmy w hd, korzystają z GPU i chodzi mi o to, aby zmniejszyć użycie gpu przez milkę albo po prostu uniemożliwić jej przetwarzanie w momencie oglądania filmu. Typowe ustawienie na "używanie" komputera nie działa, ponieważ przy oglądaniu filmu nikt nie jeździ myszką ani raczej nie używa klawiatury. Ograniczenie na użycie procesora też nie zda tutaj egzaminu, gdyż przy wsparciu filmów przez grafikę procek prawie wcale nie jest używany. Jakieś sugestie ????

Troll81

sosite

No dobra, więc odnośnie grafiki to widocznie będę musiał edukować ludzi co mają zrobić, gdy będą chcieli coś obejrzeć. Co się tyczy aktualizacji klienta - zostaje nadzieja, że projekty będą długo obsługiwać tą wersję, którą będę akurat instalować ::).

Ale mam takie kolejne pytanie: Podpinając ludzi w kliencie pod BOINCstats BAM! muszę podać namiary na konto (czyli login i hasło). Czy istnieje możliwość, że ktokolwiek je odczyta? Bo nie chciałbym logować się co minutę na BAM! i sprawdzać, czy ktoś mi czegoś nie grzebie :wth:.

kolejna edycja
Na http://boinc.ssl.berkeley.edu/wiki/Client_configuration jest trochę więcej tagów jak np.

Cytat<exclusive_app>filename.exe</exclusive_app>
BOINC will suspend computing whenever the executable is running (e.g., a game). Case is ignored in filenames. Multiple applications can be specified.  New in 6.3.13
<exclusive_gpu_app>important.exe</exclusive_gpu_app>
BOINC will suspend use of GPUs whenever the executable is running.  New in 6.10.20
"Wystarczy" dodać wszystkie programy, mogące obecnie korzystać z grafiki no i załatwione. Hmm, ma ktoś może spis takich aplikacji? ;)

AiDec

Cytat: sosite w 05 Wrzesień 2010, 16:48
(...)chodzi mi o to, aby zmniejszyć użycie gpu przez milkę albo po prostu uniemożliwić jej przetwarzanie w momencie oglądania filmu.

Cytat: Troll81 w 05 Wrzesień 2010, 16:52
Też o tym myślę. Ale jak na razie nie wymyśliłem....

Jest na to sposob, choc nie idealny. Aby faktycznie wylaczac Milke na czas odtwarzania filmu nalezaloby napisac zewnetrzny skrypt, jednak mozna natomiast ustawic Milke na najnizszym mozliwym priorytecie, dzieki czemu odtwarzanie filmow bedzie calkowicie plynne. Nalezy w aplikacji liczacej (tej modyfikowanej) wpisac:

<cmdline>p1</cmdline>
a jesli to za malo to:
<cmdline>w2.0 p1</cmdline> (nie ma bolca zeby cielo ;) )

Zaznaczam, ze tak niskie ustawienie priorytetu oznacza wydluzenie czasu liczenia probki o 50%-100% (jednak jak wiem z doswiadczenia, czasami nie ma wyjscia).

Cytat: sosite w 05 Wrzesień 2010, 21:55
No dobra, więc odnośnie grafiki to widocznie będę musiał edukować ludzi co mają zrobić, gdy będą chcieli coś obejrzeć.

Nastepnym razem poczekaj chwilke dluzej - nie zawsze da sie od razu odpowiedziec ;). Czasami sie zaglada na 4um raz na 2-3 dni, a ja nie pracuje tu na etat XP.

Cytat: sosite w 05 Wrzesień 2010, 21:55
Podpinając ludzi w kliencie pod BOINCstats BAM! muszę podać namiary na konto (czyli login i hasło). Czy istnieje możliwość, że ktokolwiek je odczyta?

Nie znam takiej mozliwosci i na Twoim miejscu zupelnie nie obawialbym sie o to.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

Tomasz R. Gwiazda

tak naprawde wszystko zalezy od tego jaka grafe , jaki procek sie ma :)
ja ogladam bez wylaczania obliczen na GPU i nic mi nie tnie

sosite

Jej. Udało mi się jakiś czas temu zwerbować znajomego do liczenia projektów i już wpadł w szał liczenia :parrrty:. Nie chciało mu się chwalić na forum swoim autorskim systemem chłodzenia do lapka, dający 14st mniej (z 92 na 78st), więc ja podaję linki ;D
http://i.imgur.com/MvrEi.jpg
http://i.imgur.com/yMO6n.jpg
http://i.imgur.com/3PGx0.jpg

Hmm, a tak w ogóle to ciekawe, czy jest menadżer boinc pod androida - w końcu to linux %).

pszyklejony

http://boincoid.sourceforge.net/
nawet sobie zrobiłem androida http://img545.imageshack.us/img545/1202/android2.jpg
może uda się zainstalować w nim Boinc  :)

Cyfron

nie ukrywam - przeszlo mi przez myśl odpalenie tego na telefonie, ale jakoś się chyba trochę boję ...

pszyklejony

:) ja słabo z angielskim, tu masz ten plik http://sourceforge.net/projects/boincoid/ i jak rozwiniesz View all files jest instrukcja.
On tam pisze, że to proste, ale trzeba kopiować jakąś jave, to mi się słabo robi.

Troll81

sosite

Oj ale w końcu mam procek 1GHz na nim? A mam :D. Chociaż to jest niestety arm.

Troll81

ano. Nie porównuj 1ghz z pentium3 do 1 ghz z i7 i do 1 ghz z Arma....

pszyklejony

Troll81

Zależy z czym porównasz :D jak już wspomniałem liczy się wydajność w TFlopsach a nie jakieś gigaherze. Odpal benchmark BOINC i zobacz jaki wynik uzyskasz. Tylko od razu ostrzegam żebyś się kokosów nie spodziewał...

pszyklejony

Tu akurat nie chodzi o flopsy i gigaherce, tylko architekturę i instrukcje. ARM zdaje się nie obsługuje sse.

Troll81

arm w ogóle wielu rzeczy nie robi. nie był budowany do tych samych zadań co zwykłe proce...