PrimeGrid sypie błędami ? Tylko czemu?

Zaczęty przez Krzysiak, 09 Wrzesień 2010, 21:09

Krzysiak

Dziś z ciekawości przyłączyłem się  PrimeGrid - zbytnio nie lubię się rozdrabniać ale zachęciła mnie nagroda  ;D żartuje chociaż czemu nie  :)
i mam kilka pytań ?

1. Projekt sypie błędami jak żaden inny
2. Liczyć wszystkie pod projekty czy któryś się nie opłaca ?
3. Warto odpalić go na cuda czy będzie taka mała ilość punktów jak w SETI@home w porównaniu z kartami ATI
- karta tylko low profile więc albo GT220 albo 9500GT

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

Troll81

A masz podkręconego proca? po prime potrafi wygrzewać procka jak mało co. Obstawiałbym przegrzewanie albo za mały prąd....

lolek

1. Kręciłeś proca? PG jest bardzo wrażliwe
2. nie mam pojęcia
3. komp będzie Ci mulił niemiłosiernie a z puntami jakieś 100/h na 9500, lepiej licz Colatza ( równie bezwartościowy w mojej opini ale przynajmniej komp nie muli i będzie jakieś 300pkt/h)

Nawiedzony

Tzn. ja mam osobiście kręconego proca i liczy PG na 99% użycia CPU i nie jest mu za gorąco ale mam komputer bez ścianek bo stoi w takiej specjalnej sporej półce w biurko to ma dobry przewiew (jedyny błąd jaki miałem to jak zrestartowałem router gdy się wysyłało) ;) A jak masz mała zamkniętą obudowę + o/c to może przegrzewać proca i sypać błędami.

Projekty punktują podobnie ale:
jak masz system 64bit to projekty (sieve) dostają lepszego kopa, jak masz 32bit to lepiej liczyć (LLR).

Krzysiak

Procek po OC ale pracuje stabilnie 24h
Błędy tylko w pod projekcie 321 Prime Search (Sieve) 1.13
Inne liczą się bezproblemowo

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

pszyklejony

To nie procesor, nie kręcony też wywala. Wredne są. Może pamięć?

AiDec

Cytat: Krzysiak_PL_GDA w 10 Wrzesień 2010, 09:11
Procek po OC ale pracuje stabilnie 24h

Jaki proc, jak OCniety, jakie zasilanie - ja szukalbym w pierwszej kolejnosci tutaj.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

pszyklejony

No, no, stawiam na zasilanie, u mnie jest słaby zasilacz.

Krzysiak

Zasilacz raczej odpada CHIEFTEC CFT-650-14CS
OC raczej symboliczne
Chociaż bez OC też się wysypują
Pamięci działają poniżej swoich standardowych parametrów przy OC

Troll81

A sprawdzałeś temperaturki na procu? może psata termoprzewodząca zaschła na kamień?

Krzysiak

Nie ruszając napięcia i nic w komputerze podkręciłem jeszcze bardziej i zaczęło próbki liczyć bez wywalania błędów
Na razie zostawiam kompa w spokoju

Troll81

może dzielnik szyny pamięci zjechał taktowanie w niższe rejony?

Nawiedzony

Cytat: Troll81 w 11 Wrzesień 2010, 14:59
może dzielnik szyny pamięci zjechał taktowanie w niższe rejony?

Bywa też czasami, że np. płyta ma problem z fsb 217 a śmiga elegancko na fsb 230 i wiecej etc...  ;) Pamiętam, że moja płyta w starym komp. za nic nie chciała pracować stabilnie przy FSB 227-229 a powyżej 230 znów działała elegancko (i nie chodziło tu o konfiguracje FSB:RAM) ;)