Kupował coś któś z Was wysyłkowo z USA?

Zaczęty przez Pantarhei, 16 Wrzesień 2010, 08:03

Pantarhei

No właśnie...
Zastanawiam się nad zakupem przez stronę "Buy.com".
Czy to jest podobnie bezpieczne jak Allegro? Czy to prawda, że rzeczy zakupione poza UE od przedsiębiorcy, których wartość nie przekracza 150 EURO są zwolnione z cła? I w ogóle, co trzeba wiedzieć o takich zakupach?
:book:
W związku z powyższym, wnoszę o przyznanie mi renty inwalidzkiej drugiej grupy.

Mori

Z cła są zwolnione do 150€, ale pamiętaj o tym, że VAT Ci przyjdzie zapłacić (więc mnóż sobie cenę *1.22 od razu) - zresztą cło i tak jest niewielkie (to z 3-5%?) przy podatku VAT.

AiDec

CytatOdp: Kupował coś któś z Was  wysyłkowo z USA?

Owszem, duzo.

Cytat: Pantarhei w 16 Wrzesień 2010, 08:03
Zastanawiam się nad zakupem przez stronę "Buy.com".
Czy to jest podobnie bezpieczne jak Allegro?

Tak.

Cytat: Pantarhei w 16 Wrzesień 2010, 08:03
I w ogóle, co trzeba wiedzieć o takich zakupach?

Nic, naprawde nic specjalnego nie przychodzi mi do glowy. A transakcji z USA (sprzet od 10$ do 10.000$), Japonia, Singapurem, Chinami itp. mialem naprawde duzo.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

Pantarhei

Dzięki kamraci za kompleksową odpowiedź.  :respect:

Widzę, że niektóre rzeczy (zegarki np.) są za oceanem sporo tańsze, nawet jeśli trzeba będzie zapłacić VAT.
W związku z powyższym, wnoszę o przyznanie mi renty inwalidzkiej drugiej grupy.

Tomasz R. Gwiazda

no proste :)
a i dodatkowo jak $ kosztowal 2zl to byl wtedy szal zakupow

TJM

Ja też ściągam sporo gratów z zagranicy, głównie podzespołów elektronicznych. Tutaj sytuacja jest zadziwiająca, bo coś co w Polsce kosztuje np. 110zł z zagranicy da się ściągnąć za 20zł + przesyłka, czyli ściągam 5szt, 4 sprzedaję po dobrej cenie, pierwsza sztuka zwraca całe koszty a reszta to czysty zysk.
W praktyce problemów nie ma, trzeba tylko pilnować żeby przesyłki były ubezpieczone - wada: wartość podana na paczce, ale bez ubezpieczenia za duże jest ryzyko zaginięcia.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

Bo my jestesmy bogatym narodem...... dlatego mamy super niskie podatki i zarąbiscie rozbudowany socjal....