System helpdesk

Zaczęty przez Tomasz R. Gwiazda, 06 Listopad 2010, 00:33

Tomasz R. Gwiazda

ogolnie szukam dla kogos jakiegos dobrego systemu do oblsugi zgloszen (help desk) w it
moze byc darmowe moze byc platne
wazne zeby bylo dobre :)

poki co nie chce mi sie pisac specyfikacji rozumiem ze wam moze sie przez to nie chciec pisac cokolwiek :P
jak cos to potem uszczegolowie o features ktore sa potrzebne :)

jesli znacie jakis fajny system to prosze o polecenie

Troll81

bugzilla, otrs, mantis?

krzyszp

Może jednak napisz, jakich funkcjonalności potrzebujesz :)
I przejrzyj wymienione wyżej...

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Troll81

te wymienione wyżej to chyba najpopularniejsze.

Tomasz R. Gwiazda

o wlasnie dobre przyklady, nawet dwa mi znane ze sluchu :)

no dobra to moze konkrety.

zlaszanie usterek na dwie metody:
1. formularz www
2. mail (po wyslaniu na mail specjalny jakos ta wiadomosc jest przetwarzana przez system i pojawia sie w panelu admina tak jakby byla wyslana przez www)

system nadaje tickety (chyba norma) ale potrzeba jest customizacji kiedy klient jest informowany mailem o rzeczach ktore sie dzieja z jego zgloszeniem
przyklad: wysyla zgloszenie, ktos je bierze i decyduje czy informacja o tej akcji jest wysylana czy nie, potem problem rozwiazuje i na koniec wysyla maila ze problem rozwiazany

jednoczesnie przydaloby sie aby osoba zglaszajaca na stronie konkretnej wygenerowanej (unikalna) po kliknieciu linka ktory dostala przy zgloszeniu usterki mogla przez www sprawdzac tez status

potrzeba takze na samym koncu feedback. po zamknieciu usterki klient ma(powinien) wypelnic ankiete (1-2 pytania, i ewentualnie komentarz) czy jest zadowolony czy nie

do tego potrzebne potem statystyki zadowolenia z podzialem na uzytkownikow (adminow)
oraz statystyki zglaszania bledow (wg. pracownikow)

dodatkowo moze jeszcze przy zglaszaniu problemow moze admin powinien decydowac z czym jest tak naprawde problem (uzytkownik, komp, system1, system2)
tak zeby potem mozna bylo generowac raporty i powiedziec ze np. 90% problemow siedzi przed monitorem

to rzeczy o ktorych wiem, ewentualnie dowiem sie co jeszcze potrzeba

Troll81

Chyba wszystkie wymienione przez mnie programy mają taką funkcjonalność :D

Tomasz R. Gwiazda

no to super :)

a jak jest z licencja ? co mozna robic, modyfikowac? dostep do kodu jest?

krzyszp

Nie chce mi się googlać, ale chyba wszystkie są na GPL'u

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Troll81

z tego co wiem to wszystkie są na gpl