Który procek będzie bardziej wydajny do BOINC ? I Nie TYLKO !!!

Zaczęty przez Krzysiak, 28 Styczeń 2011, 20:14

Krzysiak

Witam
Muszę zakupić jakiś używany procek
i tak się zastanawiam który będzie bardziej wydajny q9450 lub q9400 lub q8400
wszystkie mają ten sam zegar 2.66 MHz różnią się tylko wielkością pamięci podręcznej
OC nie będzie więc

Brać taniego q8400 czy inwestować w q9450 ?
Pozdrawiam

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

Krzysiak

No właśnie się przymierzam do polowania na używki na allegro obserwuje od 2 tygodni
i wygląda to mniej więcej tak

q8400 max do 450zł
q9400 max do 500zł
q9450 max do 550zł
bo już potem to q9550 ale cena jest już około 650-700zł a przy tej kwocie już bym się zastanawiał nad kupnem i5 750 lub i5 650

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

Troll81

bierz q9450 12mb cache da ci sporego kopa w niektórych projektach (np PrimeGrid)

Krzysiak

Uwaga KOMPLIKUJE
Jaki jest obecnie najwydajniejszy procesor do 600zł   (płyta max250zł)
OC nie jest brane pod uwagę
i do moich rozważań dochodzi i5 750 i X6 1055T

lolek

Ja bym brał X6, to jednak 6 pełnoprawnych rdzeni a płytki pod AMD są tańsze niż pod intela.
http://allegro.pl/amd-phenom-ii-x6-1055t-6x2-8ghz-am3-p-fv-zabrze-i1421095562.html

Szopler

TANIA płyta pod X6 - Gigabyte MA78LMT-US2H - koszt ~150 złotych.
Skoro OC nie brane pod uwagę to spokojnie wystarczy...
Ja na ten przykład ;) mam na niej 1055T i FSB przestawione na 250MHz na defaultowych napięciach.
Jak proc nie jest obciążony to 6 rdzeni chodzi na 1GHz, jak BOINCuje to daje 6x3.5GHz.
Sekcja zasilania nie ma radiatora i jest gorąca, ale komp tak już chodzi kilka miesięcy i nic się nie dzieje.
Jak wymyślę jakieś chłodzenie sekcji to pociągnę tego proca wyżej - na razie udało mi się 3.8GHz wyciągnąć na tej płycie ale w obawie o spalenie MOSFETów zluzowałem z powrotem na 3.5GHz
Oczywiście chłodzenie CPU niestandardowe - Thermalright 120 Extreme + wentyl.

simonic

Jeśli chodzi o BOINC zdecydowanie polecam X6 + pamięci DDR3. Daje to super efekty szczególnie w projektach z aplikacjami x64...

AL

Cytat: simonic w 29 Styczeń 2011, 20:13
Jeśli chodzi o BOINC zdecydowanie polecam X6 + pamięci DDR3. Daje to super efekty szczególnie w projektach z aplikacjami x64...

Potwierdzam!

Szopler

Moje X6 1055T śmiga tak:
FSB = 250
Mnożnik procka = x14
Mnożnik NB = x7
Mnożnik HT = x7

Napięcia na auto, włączone Cool&Quiet, wyłączone C1E.
Dzięki temu procek nieobciążony zjeżdża z taktowaniem na 1GHz/rdzeń.

Aby kręcić bardziej, trzeba C&Q wyłączyć oraz napięcia poustawiać ręcznie bo auto może zrobić nam piekarnik ;).
Warto zadbać o dobre chłodzenie sekcji zasilania procesora bo potrafi się nieźle grzać.
Jeżeli płyta nie posiada radiatorów na mosfetach (np. moja tania gigabyte nie ma nawet otworów na kołki bo bym coś dopasował) to zawsze można przykleić coś takiego:

+ew. jakiś mały wentylatorek aby wymusić obieg powietrza...

Krzysiak

A pojawiają ci się czasami zastoje myszki lub nagłe przeskoki jak liczysz w Boinc i np korzystasz z netu ?
Czyli napięcia na NB też nie ruszałeś ?

Jednego 1055T prubuję zrobić OC na 3,5GHz a właśnie te zamarzania sytemu i dużo przeliczonych próbek do końca z statusem invalid trochę mnie zniechęca do kupienia drugiego 1055T a jak już to bez OC

A teraz tak myślę czy czasami za duża częstotliwość NB i HT nie była bo miałem 8x
Spróbuję podbić leko napięcie na mostu i NB I HT ustawię na 6x

Szopler

Zasada - częstotliwość NB / FT w miarę blisko 2.0GHz - mnożnik x7 powinien być OK.
Pamiętaj o mnożniku pamięci! Niech chodzi jak najbliżej nominalnych taktów np 1333MHz.

Polecam na początek:
http://www.youtube.com/watch?v=LFGPJEIVPto
http://www.youtube.com/watch?v=U1tCqg3uDjQ
a nawet
http://www.youtube.com/watch?v=5a7AxZJ7tWc

:attack:

Krzysiak

Po nocy stwierdzam wstępnie że problem leżał jednak po stronie zbyt dużego mnożnika HT

A tak w ogóle HT ma wpływ na wydajność procka przy obliczeniach ?
Bo po zmniejszeniu z 2GHz do 1,5GHz jakoś nie zauważyłem drastycznego spadku wydajności  

2011-02-02 godzina 21:43 procek stabilny w 100% aż miło  ;D
Dzięki z pomoc  :parrrty:

Krzysiak

A teraz
Wymienili mi na naprawie gwarancyjnej mojego i920 na i950  ;D

i teraz ma ktoś to cudo i czy podkręca
Czy mógł by mi podać wszystkie dane jakie używa do swojego OC
Dzięki i pozdrawiam  :parrrty:

Jutro pierwszy wyścig w Prime chciał bym go trochę pchać ku chwale BOINC@Poland  XD - ot taka wazelina  %)

Tomasz R. Gwiazda

nie chce wprowadzac w blad ale PG jest dosc czule na krecenie chyba

a tak pozatym sam posiadam 950 tylko ja nie jestem fanem krecenie, po to kupilem w miare mocny procek zeby byl wystarczajaco wydajny :)

tomeh

Ważne jest to aby nie przekręcić tak naprawdę. I racja że nie powinno się go tuningować z reguły.
To jest Temat - tematy z różnych dziecin życia