NVIDIA GeForce 310M

Zaczęty przez Arthusp, 12 Luty 2011, 20:49

Arthusp

Witam!

Ostatnio w łapki wpadł mi laptop z kartą NVIDIA GeForce 310M. Zainstalowałem na nim BOINCa, a ten twierdzi, że "No usable GPUs found". Czy coś można z tym zrobić, aby coś policzyć na karcie? Z tego, co widziałem na stronach zielonych, to karta obsługuje CUDA. Zainstalowałem także CUDAToolkit, upewniłem się, że BOINC Manager zainstalowany poprawnie (czyli nie zaznaczona opcja przy instalacji, aby przeliczać jednostki na "unpriviliged account"). SO: Win7 x64.

pszyklejony

Jak rozumiem nie zaznaczona opcja - "nieuprzywilejowane konto", chyba powinno być odwrotnie, ale może się mylę.

lolek

Najlepiej nic nie zmieniać podczas instalacji  ;)
A jakie stery?

Arthusp

Cytat: pszyklejony w 12 Luty 2011, 21:00
Jak rozumiem nie zaznaczona opcja - "nieuprzywilejowane konto", chyba powinno być odwrotnie, ale może się mylę.

Opcje zostawiłem, jak proponował instalator. Jeśli dobrze rozumiem, to oznaczało to, aby nie stosować "nieuprzywilejowanego konta" do przeliczania.

Cytat: lolek w 12 Luty 2011, 21:01
Najlepiej nic nie zmieniać podczas instalacji  ;)
A jakie stery?

Tak, nic nie zmieniałem podczas instalacji. Windowsowy Menadżer urządzeń mówi, że wersja sterowników: "8.16.11.8999". O to chodzi? Jeśli nie, to o co i jak to sprawdzić?m

pszyklejony

Jak widać i słychać są problemy z kartami laptokowymi i cudami. Coś tam jest z pamięcią, może więcej trzeba przydzielić w biosie?

Cyfron

Cytat: Arthusp w 12 Luty 2011, 21:25
Windowsowy Menadżer urządzeń mówi, że wersja sterowników: "8.16.11.8999". O to chodzi? Jeśli nie, to o co i jak to sprawdzić?m

Ja bym proponował ze strony NVidii ściągnąć najnowsze sterowniki do Twojej karty grafiki i je zainstalować (chyba, że to już zrobiłeś? )
Jeśli to nie pomoże, to pewnie niestety już nic nie policzysz na tej karcie..

pszyklejony

Cytat: Cyfron w 12 Luty 2011, 22:48

Jeśli to nie pomoże, to pewnie niestety już nic nie policzysz na tej karcie..
Nawet o tym nie myśl, ma liczyć i koniec.

"3.Jeżeli posiadasz notebooka Dell Inspiron 1420, Dell XPS M1330, Dell XPS M1530 lub Dell Latitude D630/D630c, to zaleca się szczególnie, abyś zainstalował najpierw tę aktualizację oprogramowania firmy Dell."
http://www.nvidia.com/object/recommended_software_updates.html

Arthusp

Ze sterowanikami NV jest jakiś problem: ściągałem 266.58 oraz 260,99 i dostaję przy instalacji coś takiego: http://pokazywarka.pl/0ydlvd-4/.

Co do ilości pamięci dla karty: ma na stałe 512MB, nie znalazłem nigdzie w opcjach BOISu możliwości zmiany ilości tej pamięci.

Za to zauważyłem jeszcze jedną rzecz: tutaj karta graficzna wydaje się być "hybrydowa". Na paru forach wyxzytałem, że nie ma sposobu, aby wyłączyć tą "hybrydę". Jeśli kogoś interesuje, co to za laptop: http://www1.euro.dell.com/pl/pl/firmiinstytucji/Notebooki/vostro-3500/pd.aspx?refid=vostro-3500&cs=RC1078552&s=pad.

pszyklejony

No jest z tym problem, spróbuj wymusić, rozpakuj sterowniki i pokaż ręcznie.
Spróbuj tych ze strony Dell

www.support.dell.com/support/downloads/download.aspx?c=us&l=en&s=gen&releaseid=R292772&SystemID=VOS_N_3500&servicetag=&os=W764&osl=en&deviceid=28217&devlib=0&typecnt=0&vercnt=1&catid=-1&impid=-1&formatcnt=0&libid=6&typeid=-1&dateid=-1&formatid=-1&source=-1&fileid=436831

www.support.dell.com/support/downloads/download.aspx?c=us&l=en&s=gen&releaseid=R289134&SystemID=VOS_N_3500&servicetag=&os=W764&osl=en&deviceid=28056&devlib=0&typecnt=0&vercnt=1&catid=-1&impid=-1&formatcnt=0&libid=6&typeid=-1&dateid=-1&formatid=-1&source=-1&fileid=430365