ASUS M4A78LT-M & AMD AthlonII x3 & Corsair XMS3 4GB

Zaczęty przez krzyszp, 19 Marzec 2011, 01:04

krzyszp

Zdecydowałem się na mały upgrade mojego komputera i dokupiłem podzespoły jak w temacie. Jako, że zawodowo zmuszony jestem do korzystania z okien, zdecydowałem ruszyć instalkę tego systemu - niestety bez powodzenia:
1. Orginalny Windows XP Sp1a Professional Box (eng) - minimalna wersja systemu zalecana przez Asusa to XPSp3, instalacja nie poszła...
2. Orginalny Windows XP Prof z sp3 (OEM) - po pierwszym restarcie zaczyna bootować, ale przy przejściu do ekranu graficznego zostaje tylko czarny ekran z migającym kursorem...
3. Multibootowalna płyta z różnymi wersjami okien w ogóle nie odpala instalatora (jak przy problemach z odczytem płyty).
4. Linux LMDE oraz Ubu 10.10 - instalacja bez problemu.
5. Pamięć przetestowana - zero problemów.

Brak mi już cierpliwości - ma ktoś jakieś rady, co może być nie tak?

Ps. W procku mam zamiar odblokować rdzeń i cache, ale na razie nie grzebałem, bo to poczeka na działający system...

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

pszyklejony

Pewnie dysk ma zapisaną starą konfigurację, spróbuj na pierwszym ekranie przy rozruchu z płyty "R" i FIXBOOT, FIXMBR, bootcfg /rebuild. Jak nie, to Format  :sick:

ps.
Możesz stracić wszystkie dane.
Fajna płytka, ale bez małego wiatraczka na chipset, nie obejdzie się. Hybrid CrossFireX od visty, żeby uaktywnić w biosie Surround View  - enabled.

http://www.searchengines.pl/Konsola-Odzyskiwania-w-2000XP2003-t14270.html

krzyszp

Sprawa się wyjaśniła. Niesprawny napęd DVD (od nowości nie był w zasadzie używany). Zapomniałem podać, że Ubu instalowałem za pomocą pendriva, a płytki nagrywałem na innym kompie (plus oczywiście orginalne MS).

Dzisiaj spróbuję wymienić DVD na napęd z innego kompa i zobaczę, czy poleci.

Ps. Hybrid CrossFireX działa na Linuksie?

Moja wizytówka

pszyklejony

Podobno czasem działa :) a masz drugą ati? Ustaw sobie tego x3 na ati a drugi na nv.

krzyszp

Niestety, nie mam żadnej ATI, w dodatku gdybym kupił, to GF bym sobie mógł tylko w d... oniczkę wsadzić. Pozostałe kompy albo nie mają PCI-E, albo mocy w zasilaniu, żeby ją udźwignąć...
Myślałem raczej o kombinacji ATI z płyty z moim GF... ale tak raczej się nie da (a w nazwie "Hybrid"...)  ???

Moja wizytówka

pszyklejony

Do tego potrzeba Lucid Hydra, czyli albo płyty z takim chipem, albo karty.