Temperatura intel core i3-350m

Zaczęty przez Grzes, 10 Kwiecień 2011, 14:45

Grzes

Cześć ludki

co możecie powiedzieć o dopuszczalnej temperaturze dla tego procka? Trochę sprzecznych informacji na forach znalazłem... generalnie wszystko krąży wokół 95st... w idle mam jakieś48-53st zaś w parę sekund po jego obciążeniu ostatnio utrzymuje mi się 70-75st, niedawno miałem jeszcze przy obciążeniu 68st max, zrobiło się cieplej więc pewnie stąd wyższa temperatura. Zaczynam jednak martwić się... w pokoju mam teraz 22,8st a na procku 74, co będzie przy 30 w pomieszczeniu w lato? Ostatnio nawet wyszedłem specjalnie z lapkiem na plac gdzie było 10st... aż się zdziwiłem bo dalej miałem 68st, po prostu wentylator prawie się zatrzymał. Domyślam się wiec, że producent założył sobie jako temepraturę wyjściową jakieś 70st czyli przy niej można spać spokojnie.

Dodam, że to asus a52f. Wie ktoś z was coś więcej o temperaturach tego laptopa? Podobno ausy generalnie się grzeją... pozostaje pytanie gdzie jest granica rozsądku?  |-?

Troll81

70c nie powinno ci spędzać snu z powiek. Jak chcesz to ustaw wentyl by chodził szybciej i wsio. no i dobra pasta na prosa plus regularne odkurzanie radiatora pomaga :D

Grzes

Cytat: Troll81 w 10 Kwiecień 2011, 22:12
70c nie powinno ci spędzać snu z powiek. Jak chcesz to ustaw wentyl by chodził szybciej i wsio. no i dobra pasta na prosa plus regularne odkurzanie radiatora pomaga :D

W biosie nie mam jakichkolwiek opcji dot. pwma. Nic nie zdziałam. Na oko ustawili by nie przekraczał 70st i kropka. Przyspiesza i zwalnia a przez większość czasu te 70st trzymał.
Lapka mam od grudnia, jest czysty ;) Chłodzenie ma dobry kontakt z prockiem bo rurka jest gorąca na całej długości i ma te 70st (na dotyk... a raczej na próbę dotyku bo gorąca). Tu ewidetnie wentylator zwalnia jak go schładza do 70st. Martwią mnie tylko te skoki do 74st, które potrafią się dłużej utrzymać. Teraz mam znowu 68st.
W najgorszym wypadku w lato jak chłodzenie nie da rady to go na gwarancji oddam choć nie widzi mi się na 2-3tyg z lapkiem rozstawać.

Troll81

a na jakiej podstawie gwarancja? wszak lapek jak będzie działał to spoko....

Grzes

Jak tylko temepratura otoczenia się podnosi tak lapek ma tendencje do utrzymywania 74st... w lato przy 30st w pomieszczeniach przekroczy 85, nie ma innej możliwości, chyba że wentylator wykryje u siebie jakieś zdolności do obrania się z prędkością naddźwiękową  |-?

Jakby nie patrzeć, słaby układ chłodzący podchodzi pod paragraf "nie działa jak powinien", zobaczymy.

Troll81

85 dla intela też jest do łyknięcia.....

Grzes

Cytat: Troll81 w 11 Kwiecień 2011, 09:38
85 dla intela też jest do łyknięcia.....

Dobrze wiedzieć  :)

Troll81

ktoś tu na forum chyba ponad 90 wyjeżdżał. A pastę to najlepiej liquid metal pad :D

emik

u mnie od września idzie 24/7 na 80-90 stopni

Grzes