Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Menu główne

Międzynarodowa Stacja Kosmiczna

Zaczęty przez gaciu, 20 Czerwiec 2006, 01:42

gaciu

Ostatnio na polskim niebie widoczna gołym okiem jest Międzynarodowa Stacja Kosmiczna. Dla dowolnego miasta na ziemi można sprawdzić dokładnie o której będzie przemykać Stacja na stronie:

Heavens Above

Trzeba wskazac państwo, miasto itd...

Ja dzisiaj zobaczyłem ją dwukrotnie. W ciągu 3-4 minut stacja pojawia się na niebie i w końcu ginie za horyzontem. Jest najjaśniejszym punktem na niebie i nie trudno ją zoczyć. Polecam. Jak ktoś posiada dobrze uzbrojone oko to wogóle czeka go miłe oglądanie.

Mchl

Ja korzystam z JPass. Można sobie wybrać do 10 satelitów i kazać przysyłać emailem namiary do obserwacji (ja mam ISS, STS i Mir... zapomniałem skasować ;) )

A widok niesamowity. Chociaż jak czasem trafi się flara Iridium, to wszystko przy niej blednie.
Ciekawe jak będzie wyglądać ISS, jak zamocują wszystkie panele słoneczne.

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

kshonek

ogladalem wczoraj - fajnie zasuwalapo niebie ;]
img]http://www.boincstats.com/signature/user_680760.gif[/img]

gaciu

Widok rzeczywiście jest przedni :) I tak jak mówi Mchl fajnie będzie dopiero jak stacja się rozrosnie...

Mchl

Jeśli się rozrośnie :(

Już i tak ją mocno okroili. Najbardziej mi żal SpaceHaba. Mieli projekt nadmuchiwanego modułu mieszkalnego. Piękna sprawa. Miałem gdzieś nawet filmik z prób tego "balona".

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

Mchl

Chodziło o Transhaba. No ale jak się okazuje prywatna firma wykupiła technologię i już pierwszy taki moduł (dużo mniejszy niestety) krąży po orbicie.

A z innych newsów: Atlantis już załadowany i stoi na platformie 35B. Okno startowe w połowie sierpnia.

Mchl

Od wczoraj ISS ma dwa razy więcej paneli słonecznych, tak więc teraz powinna wyglądać jeszcze efektowniej ;)