Nowy flagowiec - prośba o opinie

Zaczęty przez Tobas, 03 Czerwiec 2011, 09:15

Tobas

Witam

Dojrzałem do rozszerzenia floty o nowego flagowca.

Przymierzam się do:

MoBo - ASUS P8P67 PRO R3.0
CPU   - I7 2600K 3.4GHz (wyciągnięty do 4+)
Wiatrak - NOCTUA NH-C14 albo D14 - nie wiem który??
RAM  - KINGSTON HyperX KHX1600C9D3X2K2/8GX (2x4GB) - póki co tyle mi powinno starczyć
HDD  - SEAGATE 2TB ST2000DL003 SATA III 64MB 5900 (2x spięte w raid 0)
ZASILACZ - ZASILACZ CHIEFTEC SPS-750C MODULARNY 80+ SILVER

Póki co bez graf (ta płyta ma miejsce na 3szt.)

Co myślicie o takim zestawie ?
Zasilacz pociągnie w przyszłości 3x GTX 5xx ? Może inny..

Nie chcę wydawać kosmicznej kwoty, to ma być desktop do firmy..
Proszę o opinie doświadczonych sterników  :whip:

Pozdrawiam

Tomasz R. Gwiazda

hmm 750 powinno lyknac spokojnie 2 karty, co do 3 to nie wiem, zarzuc konfig do jakiegos konfiguratora moze cos wyjdzie :)
a roznice w cenach miedzy 750 a 850W zasilkach sa niewielkie

ale ... zapowiada sie mocarnie :D

Troll81

Mocarny komp. Ale zasiłkę to bym brał z zapasem. 750 na dwie karty styknie na 3 potrzebujesz więcej. Znacznie wiecej.

AiDec

Cytat: Tobas w 03 Czerwiec 2011, 09:15
Wiatrak - NOCTUA NH-C14 albo D14 - nie wiem który??

D14 mam, uzywam, w jakichs 10 kompach. Ani jednego zlego slowa nie powiem. Polecam, zwlaszcza jesli chcesz krecic proca.

RAM  - KINGSTON HyperX KHX1600C9D3X2K2/8GX (2x4GB) - póki co tyle mi powinno starczyć

Wystarczy na teraz i sadze ze jeszcze na dlugo. Sam mam az 12GB w 6-cio rdzeniowcu i jeszcze nigdy tego nie wykorzystalem. W codziennym uzytkowaniu, a nawet takim jak moje, wiecej niz 8GB nie wykorzystasz, zatem IMHO jest to rozsadny wybor.

HDD  - SEAGATE 2TB ST2000DL003 SATA III 64MB 5900 (2x spięte w raid 0)

Nie lacz w RAID jesli nie musisz. ASUS ma kiepski RAID i zdarza sie ze czasem sie sypie. W codziennym uzytkowaniu (nie dotyczy np. gier) nie zauwazysz wielkiej roznicy miedzy RAID i nonRAID, a jak Ci sie RAID wysypie, to mozesz stracic bardzo duzo danych. RAID tylko jesli naprawde jest dla Ciebie przydatny.

ZASILACZ - ZASILACZ CHIEFTEC SPS-750C MODULARNY 80+ SILVER

Zasilacz na pewno za slaby. Podam Ci liczby (wykorzystanie maksymalne, czyli np. BOINC):
komp czyli proc, mobo, hdd - 300W (wiecej W jesli wiecej HDD w przyszlosci, albo jesli zamierzasz mocniej krecic proca - czym bardziej go bedziesz krecil, tym wiecej mocy potrzebujesz).
grafy - 300W na jedna sztuke. 300W jesli grafa jest wykorzystana na maks (np. gry), ale jesli jest niepodkrecona - chcesz krecic, potrzebujesz wiecej mocy.

Teraz juz wiesz ile Ci potrzeba Watow, w zaleznosci od tego co chcesz zbudowac. Ja na takiej maszynce krecilbym proca, krecilbym grafy (i pewnie 3 bym wlozyl), a zatem bez 1200W nie ma szans.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

Tomasz R. Gwiazda

ewentualnie jak masz opcje (kase), to na dysk systemowy wez dysk SSD z nowym kontrolerem 40-60Gb styknie
a na normalnych HDD - dane

Tobas

Dzięki za odpowiedzi.

Raid chcę bo operuję na maszynie sporymi plikami (skany po kilkaset MB)
Jeżeli ASUS ma słaby RAID - to może inna płyta? Może dedykowany kontroler - jaki? (SATA3)
Nie boję się padów, bo codziennie w nocy lecą mi backupy na dysk zewnętrzny i serwer w Hetznerze.

Co do SSD - to nie będę tej maszyny restartował i nie wiem czy to podniesie wydajność?
Wydaje mi się że SSD dobry jest przy wstawaniu systemu i odpalaniu aplikacji. Chyba, że sam BOINC przyspieszy?

Moje pliki potrzebują dużej przestrzeni.

33oliver - dzięki za ofertę, ale potrzebuję sprzęt z fakturą.

Tomasz R. Gwiazda

co do boinca to nie wiem :) ja trzymam BOINC na normalnym HDD na innej partycji
SSD tylko Win7 i aplikacje

Tobas

Podbijam wątek z pytaniem jakie grafy NV mają w tej chwili najlepszy
stosunek ceny do punktacji?

Troll81

Tobas

Kupiłem, skręciłem i mam problem. Otóż temp. CPU bo odpaleniu BOINC skacze do 70C i powoli rośnie do ok 75C
Temperatura płyty 39C,
zasilacz Chieftec 1000W 80+ Silver
Wiatrak jest Noctua D14.
Wydaje mi się, że to za dużo, zwłaszcza że jeszcze nic nie podkręcałem.
Może mi ktoś to zweryfikować?

Tomasz R. Gwiazda

Troll81

dla grafy 75 stopni pod obciążeniem to bułeczka ze smaluszkiem. Powyżej 95 bym się martwił. Ale zawsze mozesz sprawdzić chłodenie. Wymienić pastę na lepsza.....

AiDec

Cytat: Tobas w 09 Czerwiec 2011, 13:25
temp. CPU bo odpaleniu BOINC skacze do 70C i powoli rośnie do ok 75C
Wiatrak jest Noctua D14.
Wydaje mi się, że to za dużo, zwłaszcza że jeszcze nic nie podkręcałem.

Tak, cos jest nie w porzadku - te temperatury sa za wysokie, nie powinny takie byc dla i7.

Tomasz R. Gwiazda

tempy do przezycia
ale napewno za wysokie

u mnie na I7 930 liczac AQUA jest 55stopni.
Scyte Mugen do chlodzenia.

Tyle ze w pokoju klima i 26 stopni

na i7 950 tez z AQUA w domu jest znacznie cieplej

Tobas

Zdjąłem Noctue i zobaczyczyłem, że pasta jest tylko na 2/3 procka (I7 - 2600K)
Dołożyłem pasty i temp. spadła natychmiast o 10C
Nie miałem już czasu, więc jutro zacznę monitorować i dam znać jak się zachowuje.

Dzięki

Tomasz R. Gwiazda

Argento

Cytat: Tobas w 09 Czerwiec 2011, 18:37
Dołożyłem pasty i temp. spadła natychmiast o 10C

Pasta musi się wygrzać i dopiero po tym procesie uzyskuje pełną wydajność. Proces wygrzewania jest różny i sądzę, ze zależy głównie od samej pasty, a raczej jej składu oraz okresu w jakiem maszyna pracuje na pełnym stresie. Odnośnie strasu Twojej maszyny, to z pewnością jej go nie zabraknie  :parrrty:

--
Pozdrawiam
Z poważaniem
Argento

Tobas

Puściłem Boinc'a 'While computer is in use' - czego zwykle nie robię (nastawiam na 0,50 min)
(CPU liczy WCG i Einstein 50/50)
oraz ustawiłem wykorzystanie procesora na 0 (bez ograniczeń) do tego póki co włożyłem starego
NV GT240 z primegrid'em (gcwsieve) - efekt - zabiłem kompa i to dosłownie po kilku minutach
Wszystko siadło i musiałem zrobić twardy reset - nie zawiesił się, ale był nie do użycia.

Druga próba defaultowo 25% bezpieczeństwa na procesorze, CPU nonstop, grafika włacza się po 0,50min
Efekt - w biurze jest 30C - CPU Max 67C średnio 60C
Przeliczył:
Einstein Gravitational Wave ok 3:54
WCG FAAH ok 4:23

Zostawię go na weekend niech się wygrzeje i od poniedziałku zacznę podkręcać.
Fajna zabawa, a Noctua jak sie widzi pierwszy raz robi niezapomniane wrażenie  :fright:

Pozdrawiam

AiDec

Cytat: Tobas w 10 Czerwiec 2011, 09:10
Efekt - w biurze jest 30C - CPU Max 67C średnio 60C

No i teraz jest lepiej :). 70C+ ktore bylo wczesniej nie powinno miec miejsca przy Twoich ustawieniach. Pamietaj tez, ze sporo zalezy rowniez od rodzaju uzytej pasty i jak dobrze jest wentylowana buda, bo nawet najlepszy wentyl nic nie wskora jesli bedzie mielil caly czas to samo powietrze wewnatrz obudowy. Oczywiscie temperatura otoczenia tez ma znaczenie.

Cytat: Tobas w 10 Czerwiec 2011, 09:10
Fajna zabawa, a Noctua jak sie widzi pierwszy raz robi niezapomniane wrażenie  :fright:

No nie :). Wszyscy ktorym montuje D14 mi to mowia  ;D.

PS. A pozniej dziekuja za ta cisze i za te niskie tempy :).