Aktualności:

Nasza strona na Facebooku - poleć znajomym.

Menu główne

Jaki dysk SSD na dziś?

Zaczęty przez Arthusp, 10 Czerwiec 2011, 14:02

Arthusp

Kamraci!

Chodzi mi po głowie zakup czegoś takiego, ale słabo się na tym znam. Opierając się na googlu (chipy, benchmarki i inne takie) chyba najbardziej będzie podchodzić mi OCZ Solid 3 SLD3-25SAT3-120G. Co o tym myślicie? Czy w ogóle dla nooba warto bawić się w coś takiego? Czy to strata kasy i lepiej wziąć dwa dyski

Generalne zastosowanie: zabawka w domu. Pozostałe zastosowania: nic specjalnego prócz systemu operacyjnego, czasem gry, oczywiście boinc, często/prawie zawsze jedna wirtualka, ale ta nie ma jakiś koszmarnych wymagań, ostatnio także wirtualka z Dotsch/UX (ehh... jak ładnie mersenne na typ punktowało, w porównaniu do Win7).

Grzes

Właśnie napisałem w tym temacie:
http://www.boincatpoland.org/smf/dyski-twarde-i-pamieci/nowy-ssd-od-ocz/

Pozostaje pytanie jaki masz sprzęt. Co do ideologii, ssd pod system a zwykły dysk na muzyke czy filmy. System pracuje o niebo szybciej. Poziom pracy poprawia się i nie powiem by kupno ssd było wyrzucaniem kasy w błoto. Osobiście bardzo sobie taki dysk chwale.

phobos

A ile chcesz kasy wydać ? Czy twoja płyta główna obsługuje sata 3 ? raid 0 ? Masz wolne pci-express ?

Arthusp

Płyta: GA-P55-USB3 - mnam SATA2 (3Gb/s), proc i7-860, teraz mam dwa jakieś samsungi 1T w RAID0 (z płyty głównej), mam wolne PCIEx1. Myślę, że 800-1000 zł max mógłbym wydać.

EDIT:
doczytałem, SATA2 nie da rady, PCIEx1 też nie. Musiałbym kartę graficzną wywalić... Czyli nici z zabawy. Czy jest jeszcze jakaś nadzieja?

phobos

W tej cenie to np.:
ocz vertex 3 120 gb 550/500 MB/s 60k IOPs - sata 3, ok 1000zł
ocz revodrive 120 gb 540/450 MB/s 70k IOPs - pci-x ok 1000zł

jezeli chcesz trochę przekroczyć budżet to możesz tez rozważyć

ocz revo x2 100 gb  740/690 MB/s 100k IOPs - pci-x ok 1400zł
lub 2 lub 3 ocz vertexy 2 285/275 MB/s 50k IOPs - sata 2, jedną sztukę mozna dostać za niecałe 400zł.

edit
doczytałem własnie zmiany po twoim edicie. Zostaje w takim razie tylko opcja z dwoma/trzema vertexami 2

kotfryc

Ja mam 2x Corsair Force CSSD-F60GB - jeden w ntebooku, drugi stacjonarka i jestem zadowolony.  :) chociaż żadnego porównania nie mam...