Aktualności:

Nasza strona na Facebooku - poleć znajomym.

Menu główne

Stacje meteo

Zaczęty przez Svistak, 11 Czerwiec 2011, 15:44

Svistak

Wiem, że nie jestem tu jedynym, który "męczy" pogodynkę...
Chciałbym się podzielić swoimi "radościami"...
A oto one:

Sama stacja pogodowa: www.picasaweb.google.com/tomaszkrzanicki/SR1WXRStacjaPogodowaAPRSSzczecinPomorzany - wraz z licencją na nadawanie w KF-ie jako stacja radiowa SR1WXR...
Antena odbiorcza do satelitków meteo NOAA: www.picasaweb.google.com/tomaszkrzanicki/StacjaMeteoWwwSq1pshPl - pośród wielu, to ta z czterema "wąsami"...

A wyniki można "podziwiać" na:

Stacja meteo: www.svistak.info
Obraz satelitarny: www.sq1psh.pl
Krótkofalowcy odwiedzający Szczecin i okolice z radiami z systemem APRS - znak stacji - SR1WXR, zaś dla pozostałych: http://aprs.fi/?call=SR1WXR&mt=roadmap&z=11&timerange=3600

Zapraszam do dzielenia się swymi "zabawkami" :) ...

Niewiele jest na świecie miejsc ciszy i spokoju

www.pripyat.com

Troll81

to teraz jeszcze zamontuj kamerę IP do tego trzęsisława i czujnik R@H i masz superstacjępomiarową :D

Svistak

Stacja pracuje na terminalu Wyse 9150SE - z Winem XP EMB... i pewnie bym tak zrobił jak mówisz, ale nie mogę zainstalować Boinc-a na terminalu - męczę na różne sposoby i kicha... a szkoda, bo jeszcze dwa terminale stoją i ... może ktoś coś poradzi z informatyków na forum?... ale to lepiej na pw do mnie, niż zaśmiecać temat pogodynek...

www.pripyat.com

Tobas

Ja zainstalowałem BOINC'a na sterownikach od ploterów (tam był Windows XP Embeded)
Nie wiem jaki konkretnie masz problem, ale służę pomocą..

Kret_polny

Od niedawna posiadam stację TFA Primus. Spisuje się na razie ok, chociaż od czasu do czasu zdarza jej się zgubić sygnał z wiatromierza/deszczownika, ale nie przeszkadza mi to. Natomiast danych nie udostępniam.

Troll81

A moze by tak machnąć projekt BOINC??

Svistak

www.pripyat.com

Svistak

Cytat: Tobas w 11 Czerwiec 2011, 16:10
Ja zainstalowałem BOINC'a na sterownikach od ploterów (tam był Windows XP Embeded)
Nie wiem jaki konkretnie masz problem, ale służę pomocą..
Wielkie dzięki za podpowiedź - i wersja i tryb usługa - nie wytrzymałem i pojechałem i zainstalowałem - i w ten sposób pogodynkowy terminal pracuje też na rzecz Boinc i Naszego Teamu  :attack:  ... jeszcze raz Tobas wielkie dzięki  :parrrty:  ...

www.pripyat.com

Troll81

tobas. może machnij totoriala ku pożytkowi całej społecznosci....

Tobas

Tu nie trzeba tutoriala.
Po prostu na wszelkich dziwnych maszynkach typu windows embeded etc.
zamiast instalować najnowszą wersję BOINC'a trza wrzucić 5.10.45
To jest ostatnia tak naprawdę dobra wersja. Nie obsługuje co prawda grafy,
ale za to instaluje się jako usługa (service) i po prostu działa.

Dodatkowo wyczaiłem, że nową wersję można zainstalować na kontrolerze domeny,
ale trzeba to zrobić przed dodaniem roli Active Directory.
Czyli de facto w czasie stawiania serwera.

Troll81

to dużo wiedzy :D serio jak ktoś nie wie że musi być wersja 5.10.45 a wie że ktoś się chwalił ze zainstalował to wyłysieje próbując ruszyć wszak najnowszą i najlepszą wersję......:D

tomeh

Ja tam meteo to tylko z internetu a dokładnie z ICM - polecam jest dość dokładna.
To jest Temat - tematy z różnych dziecin życia