Telefonia VOIP - polski numer telefonu za granicą

Zaczęty przez GRID, 24 Czerwiec 2011, 17:37

GRID

Przebywam za granicami Polski. Ostatnio chciałbym pogadać z przyjaciółmi w Polsce z którymi nie mogę pogadać za pomocą Freecall i Skype itp.

Interesuje mnie oferta VOIP w Polsce która pozwoli mi dzwonić z innego kraju na polskie telefony komórkowe najtaniej jak to możliwe.

Proszę o nie sypanie łańcuszków linków a obiektywną radę wynikającą z własnego doświadczenia.

Tomasz R. Gwiazda

a poczekasz do poniedzialku ?
bo ja sie zajmuje telefonia VOIP w firmie . Technologia 3CX ale nie ogarnialem sprawy VOIP providerow czyli komunikacji na zewnatrz tylko zajmowalem sie konfiguracja wewnatrz

ale wiem kogo spytac :)

Krotko mowiac potrzebujesz dostawy ktory da Ci nr ze strefy numeracyjnej jakiegos miasta w polsce, czyli po prostu polski nr. ?

A propos Skype to my taki trick mamy, ze mozna do firmy zadzwonic na Skype i to jest skonfigurowane tak ze laczy z centrala telefoniczna i recepcja i normalnie rozmawiasz Skype to tel. W druga strone mozna podobnie

krzyszp

Sam mam wykupioną w Skype usługę dzwonienia na numery stacjonarne w całej europie (ok 5 funtów/mc) bez limitów. Sprawdza się bardzo dobrze, w dodatku mam Skype w telefonie, więc właściwie zawsze mogę zadzwonić bez dodatkowych kosztów na numery stacjonarne.

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

GRID

@Gwiazda
Mogę poczekać nie spieszy mi się.

A generalnie Skype odpada !!! Zanim napisałem tego posta wykupiłem abonament w Skype - miało być 10centów za minutę. W trakcje rozmowy wyszło że płacę 20. Z denerwowały mnie te mendy. Dla samej zasady raczej nie skorzystam usług Skype

drWarlock

Nie kombinujmy
są firmy które prowadzą takie usługi, ipfon.pl, efon.pl. Zasadniczo zakłada się u nich konto, wybiera albo i nie (np. w przypdku ipfon można wybrać brak abonamentu) abonament, można sobie wybrać także nr stacjonarny polski np. jak podają na stronie efon.pl "...Własny numer telefoniczny i faksowy dostajesz za darmo w wybranej strefie numeracyjnej, który dostępny będzie zarówno w Polsce, jak i za granicą. Dodatkowo darmowa opcja prezentacji numeru CLIP oraz możliwość przeniesienia numeru od innego operatora.." itp. można mieć usługe faxu2pdf.
resumując:

wybierasz serwis zakładasz konto -> masz login i hasło i nazwe serwera. konfigurujesz swoją bramkę ip, soft w kompie albo kupujesz telefon ip (linksys, polycom etc. - które konfigurujesz) i niezależnie gdzie jesteś (byleby był internet) masz telefon z polskim numerem telefonu z wybranej strefy numeracyjnej. Po wpisaniu w google.pl hasła voip wyskoczy kilka serwisów świadczących takie usługi
- ipfon.pl
- efon.pl
- supervoip.pl
- halonet.pl
i inne

należy tylko porównać oferty i wybrać dla siebie odpowiednią :)

Hani

Osobiście używam ipfon'a. Nie mam z nim problemów a połączenia są coraz tańsze. Pozatym po bilingach zauważam że coraz więcej firm z którymi współpracuję/handluje przechodzi do nich razem z tepsianymi numerami i połączenia z nimi zaczynam mieć za free  :parrrty:

Troll81

IPfon używa moja firma i sobie chwali....