Odpowiednia moderacja forum, co robić a czego lepiej nie

Zaczęty przez GRID, 29 Czerwiec 2011, 13:09

GRID

[moderacja: wątek oddzielony od innego...]
Przykładem jest wątek promocja. W którym utonęło wiele pomysłów. Dopiero nie dawno się od początku do końca przez niego przebiłem, kasując przy tym wiele offtopowych wiadomości.

Troll81

a powiadamiasz choć autorów postów o tym że im posty kasujesz?

GRID

Nie. w starych postach niema takiej potrzeby, pewnie przydało by się w nowych, żeby dać jakieś pouczenie.

Troll81

no to według mnie trochę nie teges. jednoosobowo klasyfikujesz coś jako offtop i kasujesz. na twoim miejcu bym przenosił do smietnika albo co. poza tym co oznacza stare posty?

GRID

chyba źle mnie zrozumiałeś, ja nie kasuje wątków tylko posty, a postów nie można przenieść do śmietnika. Do śmienitka lub archiwum można przenieść jedynie całe wątki.

Moderacja to właśnie moderowanie, czyli zapobieganie śmieceniu, offtopowaniu, spamowaniu, trzymaniu się tematu wątku itp, zmiana tytułów na odpowiedni danemu wątkowi. W sumie dobrze że poruszułeś ten wątek poniważ sam chciałem poruszyć kwestie moderacji.

Troll81

Akurat kasowanie moich postów mi wisi. Aktualnie sam je przeglądam :D a jest ich coś koło 20k :D jednakże uważam że nie powinno się kasowac postów kogoś bez uprzedniego powiadomienia. To wg mnie po prostu nieładne i ryzykujesz oskarżenie o cenzurę. Jeśli już coś to poproś samego autora o skasowanie.

Arthusp

@Troll81: A według mnie posty off-topicowe powinno się kasować. Na razie u nas nie ma super problemu z tym, ale dobrze się trzymać dobrej zasady - jeden wątek tyczy się jednej sprawy. Oczywiście granice są płynne, ale od tego jest moderator. I jeśli takowemu się chce dbać o porządek - to zdawał bym się na jego wolę i wyczucie. Jeśli będzie kasował za dużo, to wcześniej czy później pojawi się skarga. Co znowuż szybko da się załatwić - wydaje się, że ludzie na naszym forum są powyżej średniej, jeśli chodzi o netetykietę itp., a nasi moderatorzy, przynajmniej póki co, nie są nadgorliwi. Zgoda?  :)

Troll81

nie twierdzęże nie powinno się kasować. Twierdze że powinno się o tym informować zanim się danego posta skasuje. Bo jeśli komuś to będzie przeszkadzać to jak odzyskasz mu skasowanego posta? szczególnie jeśli po roku od skasowania odkryje że skasowałeś? Serio. niepowiadamianie o czymś takim jest grzechem i tyle. Moderator też moze sie mylić, nie jest alfą i omegą. załóżmy że GRID teraz pokasował tak z 500 postów a ich własciciele zaczną się o tym dowiadywać przypadkiem za miesiąc? i co wtedy? wolałbym nie dopuścić na forum do flamewara i innych dziwnych zachowań. Elementem netykiety jest również własnie unikanie rozwiązań arbitralnych, narzucających wolę moderatora.

kotfryc

Jeśli mówimy o porządkach...  ;)

1. brakuje mi przyklejonego regulaminu forum tutaj, zanim jakiekolwiek wątki byłby kasowane ...
2. dlaczego za likwidowanie postów zabiera się  "administrator FTP" ? proszę o aktualizację listy moderatorów/administratorów z wyszczególnieniem uprawnień. Jeśli administracja chce porządków powinna zabrać się za siebie na początku.
3. w życiu prawo nie działa wstecz, tak samo tutaj nie powinno. Stare wątki w których jest za dużo offtopa powinny lądować w archiwum... Pilnować nowych postów na nowych zasadach to forum szybko stanie się źródłem wielu przydatnych informacji. Promować wartościowe treści, to te bezwartościowe same stracą na znaczeniu :)

Mchl

GRID, trochę rzeczywiście się zagalopowałeś ;)
Jak pewnie zauważyłeś, kwestia tego jak 'ostro' moderować była dyskutowana kilkukrotnie. Zawsze dochodziliśmy do wniosku, że fajnej atmosferze na tym forum sprzyja między innymi taki liberalizm w tym zakresie. Dobrze jest pilnować i rozdzielać wątki na bieżąco, ale kasować po czasie chyba nie bardzo. Zresztą kwestia jak zwykle do przedyskutowania najpierw, a do wdrożenia potem ;)

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

GRID

Dla tego właśnie powstał ten wątek, wiedziałem że tak będzie się toczył uważam że się nie zagalopowałem. Jak na razie podeszłem do tego bardzo spokojnie. Staram się jak najbardziej liberalnie podchodzić do sprawy bo wiem jaka atmosfera jest na forum. Regulamin jest sami go tworzyliśmy. Jeżeli chce się go komuś przypiąć to zapraszam. Ja uważam że nic robienie jest gorsze od moderacji.

Kotfryc ty jak  zwykle cytujesz wątki które zostały napisane jakiś czas tylko administratorem FTP przestałem być jakiś czas, tylko że nikt nie zmienił tego po prostu od jakiegoś czasu.

Ja uważam że obecne forum jest formie otyłego człowieka, któremu ciężko iść a co dopiero biec. Obecnie pozycjonuje forum na różne frazy nie związane z przetwarzaniem rozproszonym, jestem ciekawy co będzie jak forum różnych frazach pojawi się na wyższych pozyciach i więcej różnych osób zacznie spamować forum. Ważne żęby już teraz przemyśleć odpowiednia i optymalną technikę moderowania.

Dla tego postuluje za przyznaniem moderatora dla Kotfryca w dziale komputery i sprawy nie boinccowe

Troll81

no właśnie chodzi nam o to żebyś się nie zagalopował. Czym innym jest skasowanie kilku postów a czym innym przejechanie walcem. Staram się chuchać na zimne i uświadomić ci ze inni maja czasem inny pogląd na tę sprawę. Jestm za moderacją forum ale nie może to działać wstecz. Jeżeli już koniecznie chcesz wywalić jakiegoś historycznego posta rób to za zgodą autora.

Mchl

Po prostu nie wylejmy przypadkiem dziecka z kąpielą  :arrr:

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org