Optymalizacja Ubuntu 10.10 Maveric do sprawniejszego rachowania

Zaczęty przez sj65@o2.pl, 12 Lipiec 2011, 18:53

sj65@o2.pl

Od pary dni podziwiam Wasze osiągi.
Ponieważ przewija się tu temat ludzi zaczynających liczyć, wykorzystując środowisko Linuksa, postanowiłem podzielić się własnymi skromnymi spostrzeżeniami, dotyczącymi liczenia z wykorzystaniem laptopa.

Zakładam, że w wolnej chwili zostawiamy laptopa na jakiś czas pozwalając mu liczyć próbki i licząc na to, że w pełni wykorzystamy jego moc.

Bez optymalizacji środowiska nie wykorzystuje się mocy procesora i to w dwojaki sposób.

1. Zbyt niska częstotliwość pracy procesora.
2. Duża strata na obsługę środowiska graficznego

Boinc-manager pobrany z repozytorium Ubuntu Maveric zachowuje się całkiem sprawnie, ale nie wykorzystuje całej mocy. Po optymalizacji w ustawieniach lokalnych wykorzystuje częstotliwość 1.33 Mhz, przy bezczynności środowiska graficznego. Pobrany  boinc_6.12.18_i686-pc-linux-gnu.sh zachowuje się jeszcze gorzej, korzysta tylko z 800 MHz i nie wymusza więcej.

Ciekawe, po wylogowaniu ze środowiska graficznego częstotliwość pozostaje nadal zbyt niska.
Wzrasta, oczywiście procentowe  wykorzystanie  rdzeni do obliczeń.

Klikanym rozwiązaniem jest:

1. Prawy klik myszą na panelu i "Dodaj do panelu" "Monitor częstotliwości procesora".
2. Ponownie to samo.
3. Teraz PPM na ikonie Monitora....  ustawiam cpu0
4. Ponownie teraz na drugiej ikonie ustawiam cpu1
5. Teraz lewym klawiszem myszy kolejno na ikonach Monitora ...
Wybieramy najwyższą częstotliwość, u mnie 1,73, 1,73, można wybrać z listy słowne określenie rodzaju pracy -nie sprawdzałem.

6. Teraz trzeba się wylogować i
Ctr+Alt+F1 przełączamy się na pierwszą konsolę i wpisujemy:
top grep | abc*
lub zamiast abc* nazwę, początkowe litery procesu który chcemy monitorować.

Po chwili  polecenie top wskazuje dla obu liczonych próbek 100% i 99%, poprzednio przy pracy w trybie graficznym 80%-85%.

Warto zainstalować cpufrequtils
apt-get install cpufrequtils

Możemy na drugiej konsoli Ctrl+Alt+F2, lub przed uruchomieniem polecenia top na bieżącej,
zapytać o częstotliwość pracy cpu
cpufreq-info
Teraz jest 1.73GHz

Tak na marginesie, można stworzyć kopię systemu na pendrive i wydaje mi się, że bez problemu mielibyśmy wersję przenośną. Czy ktoś próbował?
Można by z jakimś lekkim środowiskiem graficznym, lub całkowicie w konsoli, no ale trzeba by tę klikaną wersję przerobić na konsolową.

Pozdrawiam

Troll81