Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Menu główne

CPU + GPU = ???

Zaczęty przez ReallyGrid, 08 Sierpień 2011, 15:26

ReallyGrid

Obecnie (od napisanego ostatnio posta parę godz. temu) jestem w 5 projektach. Wszystkie medyczne. I generalnie to by wystarczyło żeby nie przeciążać procesora. Ale pomyślałem, że niektóre projekty działają szczególne efektownie pod GPU (o ile ma się odpowiednią kartę graf. ale ja taką mam) to pomyślałęm sobie aby dopisać się do jeszcze jednego medycznego projektu: GPUGRID. Ale mam takie pytanie ponieważ przeczytałem, że projekt BOINC może na danym komputerze przeliczać tyle zadań jednocześnie ile CPU ma rdzeni (+ ewentualny Hyper-Threading):
Jeżeli CPU wykonuje u mnie 4 zadania jednocześnie i dodałbym projekt "specjalny" pod GPU to cały komputer wykonywałby jednocześnie 5 zadań czy nadal byłyby to 4 zadania, a GPU by działało wtedy gdy akurat liczony byłby projekt GPUGRID?

Przepraszam za pewnie proste pytanie ale cały czas się uczę posługiwać BOINC i akurat na to pyt. nie znalazłem odpowiedzi.

PS. Dziękuję za szybką odpowiedź na poprzednie pyt.
PS2. Wizytówkę założę jeszcze w tym tyg.
Moja wizytówka

Na wojnie zwycięstwo,
W pokoju czuwanie,
W śmierci ofiara.

mimeq

W zaleznosci od projektu GPU pewna niewielka czesc CPU jest uzywana przy przeliczaniu na GPU. Zalezy to od projektu.
Generalnie przeliczane bedzie 5 zadan poprostu projekt GPU uszczknie sobie troche mocy CPU i jedno z zadan CPU bedzie minimalnie (pomijalnie) dluzej liczone - nie wiem jak to jest przy GPUGrid bo dawno nie liczylem przykladowo teraz liczy sie u mnie SETI i przy starej 8800GTS i dwurdzeniowym C2D standardowo aplikacja ustawia sie tak:

0,45CPU + 1Nvidia GPU <- napis zawsze widoczny przy przeliczanym zadaniu

przy PrimeGridzie i Cullen/Woodall Prime Search (Sieve) jest to juz tylko:

0,08CPU + 1Nvidia GPU

phobos

U mnie gpu grid zjada 0.11 cpu + 1gpu, poza nim liczą się normalnie jeszcze 4 inne wątki na cpu, czyli odpowiedź na twoje pytanie brzmi: tak, komputer liczy 5 zadań jednocześnie (przy 4 rdzeniowym procesorze).

aborek

A jak dorzucisz jeszcze projekty noncpuintensive (np. FreeHAL, WUProp@Home), to nawet więcej ;D

Cyfron

Cytat: aborek w 08 Sierpień 2011, 15:54
A jak dorzucisz jeszcze projekty noncpuintensive (np. FreeHAL, WUProp@Home), to nawet więcej ;D

Takie projekty polecam - wpada trochę punktów za darmo, a potem powoli można piąć się w górę statystyk w tych projektach, bo jednak niewiele ludzi liczy te projekty!

Arthusp

Tak, jest przeliczane pięć zadań, ale znane są przypadki, że niedobory CPU powodują znacznie wolniejsze przeliczanie GPU. W skrajnych przypadkach lepiej zostawić cały rdzeń wolny dla systemu operacyjnego i GPU.

Tomasz R. Gwiazda

ja tak robie na i7. tam jest quad+ht i wykozystuje 7 z 8 watkow tylko