Co to jest ? -> accelerator intel in socket koprocesor

Zaczęty przez Krzysiak, 18 Sierpień 2011, 20:38

Krzysiak

http://allegro.pl/xd2000i-hw-accelerator-intel-in-socket-koprocesor-i1770742370.html

bo cena powala a z opisu istna rewelacja

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

Troll81

W rewelację to bym nie wierzył.....

ot procek FCPGA w pełni programowalny. Tworzysz wyspecjalizowany procek którybędzie służył tylko do okreslonych zadań i dlatego będzie szybszy ale znów nic nie zrobi z pozostałymi operacjami. A socket procka zajmuje....

ryszard.korczyk

Już dawno na coś takiego czekałem. Od paru lat programuje FPGA i wiem, co drzemie w tych układach. Przykładowo na tej płytce mamy 3 stratixy III, które mają po 384 niezależne układy mnożące pracujące równolegle!, do tego prawie 1 MB pamięci o bardzo dużej wydajności - 2 portowej, pamięci w postaci małych bloków oddzielonych od siebie, przez co mogą działać niezależnie, da się zrobić magistrale danych po 1024bity! . Dodatkowo mamy 140k elementów logicznych, które mogą realizować dodatkowe operacje i funkcje logiczne. Jedynym problemem jest oprogramowanie takich potworów, bo to nie działa jak procesor, gdzie program wykonuje się rozkaz po rozkazie. Po prostu projektuje się przepływ danych, gdzie wszystko dzieje się równolegle, potokowo.
Swego czasu słyszałem, że intel połączył atoma z FPGA, ale była to tylko zapowiedź takiego rozwiązania. Zaletą tego było to, że atom był oszczędny, ale mało wydajny, a samo FPGA zajmowało się przetwarzaniem multimediów. Tylko tu znów zaczyna się problem oprogramowania dla FPGA.

Kiedyś chciałem zbudować farmę takich FPGA do łamania haseł i kluczy, ale brakło czasu i środków.
Rysiek

matszpk

ciekawe. koprocesor oparty na układach FPGA i to intela  :o? nie widziałem czegoś takiego. może być to ciekawe urządzenie....

Ania

Czy w temacie FPGA coś się zmieniło na plus w ostatnim czasie ?