Leczenie wzroku metodą dr Williama Horatio Batesa

Zaczęty przez Kret_polny, 20 Sierpień 2011, 14:06

Kret_polny

Dopiero niedawno dowiedziałem się, że coś takiego istnieje. Ponoć skuteczna. W Polsce dowiedzialem się o niej poprzez... system mailingowy księgarni która ma ofercie książkę. Żaden z okulistów u których byłem nie wspominał o metodzie Batesa. Jestem świeżo po przeczytaniu tego artykułu:
http://cialopodkontrola.republika.pl/bates.html
Na razie zaczynam, więc nie mogę nic powiedzieć o efektach.

Pytanie do forumowiczów: czy ktoś stosował tę metodę? i jeśli tak czy jest tak skuteczna jak o niej piszą?

Troll81

O metodzie słyszałem. NIe słyszałem nic o jej skutecznosci. Z jej opisu wynika ze może być ona skuteczna w niektórych wypadkach. Ale rtaczej chodzi tu o osoby które nie używają zbyt intensywnie narządu wzroku :d

Pilman

Metod wydaje się jak najbardziej skuteczna. Dodam tylko że wymieniony palming oraz naświetlanie wzroku bardzo dobrze można przypisać do zawodu spawacza. Nie wiem czy wiecie ale prawie każdy spawacz nie potrzebuje okularów żeby widzieć z daleka. Po prostu nie ma spawaczy krótkowidzów. Wpatrywanie podczas spawanie w łuk elektryczny powoduje że oczy spawacza są bardzo wysilone a mimo to nie staje się krótkowidzem.

Troll81

proponowałbym popytać kogoś kto jest ekspertem w dziedzinie. Ja troszkę wiem z racji mojej wady i tego że oboje moi rodzice to lekarze :D

Pilman

To powiedz tylko czy twoi rodzice stosowali może tę metodę lub próbowali chociaż ją stosować. Pisanie o zasięgnięciu opinii u specjalistów jest trochę nie na miejscu bo każdy lekarz w Polsce odpowie ci że tylko laser zmniejszy wadę wzroku. Z innej dziedziny znam świetnego lekarza który jest ortopedą. Jeżeli lekarz w drugim końcu Polski mówi pacjentowi, że nic więcej nie da się zrobić to ze swoimi schorzeniami przyjeżdżają do niego. Wierz mi lub nie ale jego metody leczenia w Polsce nie znalazły oddźwięku mimo to w tej chwili opracowuje z naukowcami z Kalifornii program oraz aparaturę by inni lekarze mogli poprawnie diagnozować schorzenia. Można powiedzieć że jest pionierem nawet w Europie a mimo to nie ma zbyt dużo naśladowców. A co do metody Batesa powiem tylko jedno jest godna uwagi.

Troll81

każdy lekarz w Polsce odpowie ci że tylko laser zmniejszy wadę wzroku.

Skąd wiesz? pytałeś wszystkich?

Ale jest znana nie od dziś, ja o niej słyszałem już z 10 lat temu. Nikt by się tym nie zajął? Może nie jest tak skuteczna jak to niektórzy opisują? Jakoś nie widzę publikacji i źródeł które dawałyby solidne podstawy naukowe.
Z nowych wydawnictw tylko czasopisma lub gazety ewentualnie jakieś prace licencjacki i inne tego typu opracowania. Wydaje mi się ze przez tyle lat ktoś już zrobiłby badania kliniczne tej metody i opublikował pracę doktorska na ten temat....