Zewnętrzna graficzna dla laptopa?

Zaczęty przez goofyx, 02 Grudzień 2011, 14:42

goofyx

Jak w temacie ktoś kiedyś widział w praktyce coś takiego?
Nie koniecznie na youtube ;)

Przykłądowo:
http://www.villageinstruments.com/tiki-index.php?page=ViDock

Baaardzo poważnie zastanawiam się żeby sobie na święta coś takiego zgotować + np.: ati 6850 <- czysto do grania.
Mam lapka 2rdzenie + 2 giga ramu.
Lapek do pracy jest idealny, ale dzięki temu może sobie pogram <- a desktopa nie zamierzam kupować.

Tomasz R. Gwiazda

hmm kojarze cos tak 3 po 3
byly karty graficzne nawet x2 do montowania w docking station
ale nie pamietam kto to robil :(

kotfryc

Wow nie wiedziałem że coś takiego jest możliwe  8) sam sobie bym może coś takiego sprawił lol :D

ryszard.korczyk

Jedna z większych wad tego rozwiązania to przepustowość, która odpowiada PCIe x1, czyli 16x wolniej od standardowego złącza grafiki. Ograniczenie wynika z przepustowości złącza ExpressCard, które tak naprawdę jest PCIe 1x + USB. ;)

AiDec

Goofyx, przypomniales mi ten temat. Dawniej bylo calkiem sporo firm robiacych takie rozwiazania (ze 4-8 lat temu), ale ze wzgledu na marginalne zainteresowanie wszystkie sie pozamykaly. Na chwile obecna (dzieki Tobie) sam tez jestem takim jednym urzadzeniem zainteresowany - chodzi o zastosowanie przenosnej grafy (jedna grafa podlaczana w zaleznosci od potrzeb do 7-miu roznych lapkow). Z tego co pamietam, to polaczenia realizowane poprzez ExpressCard mialy sens dla graf do 5850 wlacznie.

Napisz cos wiecej jak dotrzesz do jakichs interesujacych informacji.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

Tomasz R. Gwiazda

Aidec: a praktyczne wykozystanie 7 lapkow z 1 karta jest jakie?

Troll81

AiDec

Cytat: Tomasz R. Gwiazda w 02 Grudzień 2011, 20:05
Aidec: a praktyczne wykozystanie 7 lapkow z 1 karta jest jakie?

Prezentacje 3D. Grafe bierze ten, kto potrzebuje w dany dzien. Biorac pod uwage wykorzystanie grafy raz na kilka dni, to kupowanie kilku wypasionych lapkow nie bardzo ma sens - lepsziej kilka tanich netbookow + jedna zewnetrzna grafa.

goofyx

Co do przepustowości to PCIe x1 z ati 5850 spokojnie wystarczy żeby zagrać sobie bez stresu w Call of duty modern warfare 3, battlefielda 3 oraz saints row the third :) ,- nie mówię o detalach na maksa <- ale np.: płynne medium
A to mi styka :)

Ogólnie zastanawiam się nad kupnem nowego lapka 17 cali + ViDock + ati 5850 + ciche accelero na to :)

AiDec

Cytat: goofyx w 03 Grudzień 2011, 15:46
Co do przepustowości to PCIe x1 z ati 5850 spokojnie wystarczy żeby zagrać sobie bez stresu w Call of duty modern warfare 3, battlefielda 3 oraz saints row the third :) ,- nie mówię o detalach na maksa <- ale np.: płynne medium

Ogólnie zastanawiam się nad kupnem nowego lapka 17 cali + ViDock + ati 5850 + ciche accelero na to :)

Zwroc uwage ze nie kazde accelero wejdzie Ci do tego pudelka, Accelero bywaja wysokie.

MarcinB

O co chodzi z tą przepustowością? Kabel ma taką małą? Złącze niby pcie x16

Troll81

złącze jest zgodne z x16 ale ma prędkość x1

goofyx

Cytat: AiDec w 03 Grudzień 2011, 17:21
Cytat: goofyx w 03 Grudzień 2011, 15:46

Zwroc uwage ze nie kazde accelero wejdzie Ci do tego pudelka, Accelero bywaja wysokie.
Ogólnie wszystkie accelero są wysokie :( <- ale za to są ciche ;)
Ewentualnie można by zastosować takie rozwiązanie: http://forum.notebookreview.com/gaming-software-graphics-cards/397667-lets-figure-out-how-make-diy-vidock.html <- jak dobrze zrozumiałem to chodzi o to samo ale bez pudełka:)

Jeśli chodzi o samo pudełko to zawsze można coś pokombinować i dostosować np.: mini-atx itp.
To będzie stało w domu także osobiście nie widzę problemu aby zrobić sobie taką pseudo stację dokującą :)

aktualnie mam lapka hp dv8000 z jednordzeniowym turionem, a na nim niestety żadna poważna gra nie pójdzie bo jest ogólnie za słaby :( a w drugim hp dv6000 kupowanym miesiąc temu nie ma mam złącza expressCard.