Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Menu główne

Czy można w ten sposób uszkodzić wentylator ?

Zaczęty przez phobos, 11 Grudzień 2011, 15:37

phobos

Sprawa wygląda tak, niedawno wmontowałem sobie w przewód zasilający wentylator chłodzący cpu diodę zenera żeby zbić trochę napięcie zasilające i w efekcie obniżyć jego prędkość obrotową. Standardowe 1000-1500 rpm ustawiane przez płytę główną mnie nie satysfakcjonowało, bo zapas temperatury był jeszcze spory, a hałas dało się już słyszeć. Dioda zjada 5,6V, więc zamiast 12V mam ok 6,5V przy maksymalnym ustawieniu wentylatora, co daje ok 750 rpm, i to jest w sam raz. Problem pojawia się gdy procesor jest chłodny i płyta "myśli" że obniża obroty do ok 1000 i zmniejsza napięcie do powiedzmy 8V, a w za diodą już jest jakieś 3-4V i wentylator staje. Prąd cały czas płynie przez wentylator ale napięcie jest za małe żeby wentylator się kręcił. I stąd pytanie. Czy to bezpieczne, czy na dłuższą metę mogę zepsuć wentylator dopuszczając do sytuacji gdy prąd płynie a wentylator stoi?

Krzysiak

Ja osobiście korzystam z takiego rozwiązania
http://allegro.pl/primecooler-rozgaleznik-molex-3-pin-5v-12v-i1964091961.html

A co do twojego kiedyś może paść uzwojenie

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

Mchl

Cytat: Krzysiak_PL_GDA w 11 Grudzień 2011, 16:01
Ja osobiście korzystam z takiego rozwiązania
http://allegro.pl/primecooler-rozgaleznik-molex-3-pin-5v-12v-i1964091961.html

A co do twojego kiedyś może paść uzwojenie

Prąd za duży tamtędy nie popłynie, bo płyta tyle nie da. Moim zdaniem nic się wentylatorowi stać nie powinno.

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

Szopler

Podłącz minus wentylatora do 5V, plus do 12V, będziesz miał 7V ale i bez regulacji obrotów.
Wentylator uszkodzić się nie powinien. Każdy lepszy przy zbyt małym napięciu próbuje zastartować - prąd przez cewkę płynie przez chwilę, potem jest przerwa i znów...

phobos

Trick z 7V znam, ale nie zastosowałem bo chciałem mieć jedno i drugie, zredukowane obroty i ich automatyczną regulację. Speedfan niestety odmawia współpracy z moją płytą główną, stąd została dioda. Ok, dzięki za odpowiedzi, zostawię tak jak jest póki co. Jak padnie wentylator to dam znać  :P

armar

Cytat: phobos w 11 Grudzień 2011, 16:41Jak padnie wentylator to dam znać  :P
Prędzej padnie dioda Zenera, gdy na wentylatorze wzrosną opory łożyska i prąd wzrośnie na tyle, że moc odłożona na złączu przekroczy moc nominalną.
Przy prądzie wentylatora 100 mA na diodzie 5.6 V odkłada się moc 560 mW.
Bezpieczniej byłoby, byś zastosował szeregowo kilka diod prostowniczych + rezystor kilkadziesiąt Ohm.

kotfryc

Cytat: armarB@P] link=topic=6485.msg168107#msg168107 date=1324226269]

Bezpieczniej byłoby, byś zastosował szeregowo kilka diod prostowniczych + rezystor kilkadziesiąt Ohm.
:p_arr: nawet bez rezystora też da radę...  :)
Na jednej diodzie masz spadek rzędu 0,6V; więc ilością  możesz regulować docelowe napięcie na wentylatorze. Jedna dioda 11,4v; dwie diody 10,8v itd...