Wykorzystanie TOSLINK we własnym projekcie

Zaczęty przez Szopler, 18 Grudzień 2011, 17:16

Szopler

Zamiast stosować transoptor w celu odizolowania pewnego układu od innego i podłączania przewodami miedzianymi chciałbym zastosować łącze optyczne.
Ponieważ przesyłany jest tylko jeden sygnał zero-jedynkowy nie ma konieczności kodowania czy modulacji.

Nadajnik s/pdif (toslink) łatwo wylutować ze starszej karty dźwiękowej, kabel optyczny o długości 1.5 metra spokojnie można nabyć za 10pln.
Problem pojawia się gdy zaczynam szukać po sklepach odbiornika optycznego zgodnego ze standardem...

PS.
Zdaje się, że znalazłem... w "nieśmiertelnym" sklepie AVT :D

armar

Wydaje mi się, że lepiej rozbebeszyć kartę sieciową z Fibre Channel, gdyż na karcie masz w komplecie część nadawczą i odbiorczą, a zasięg nie ogranicza Cię do 1.5 m
No i za używki są w przystępnych cenach: http://allegro.pl/listing.php/search?string=%C5%9Bwiat%C5%82ow%C3%B3d&category=4413

Szopler

Na zasięgu specjalnie mi nie zależy - 5m które da się wyciągnąć z toslink'a spokojnie wystarczy.
Nadajnik i odbiornik oraz kabel mogę mieć w cenie tej karty a i rozmiary modułu mają znaczenie.

ryszard.korczyk

Sam standard SPDIF działa na kodowaniu "Różnicowy kod Manchester", więc nie wiem, czy nie będziesz musiał modulować jakoś tego sygnału i demodulować po stronie odbiornika, gdyż prawdopodobnie TOSLINKI działają na sygnale szybko zmiennym. Różnicowy kod Manchester jest kodowaniem, gdzie niezależnie od danych wyjściowych zachodzi zmiana stanu linii dwa lub raz na cykl zegara.
Ale patrząc na poniższy link (3str) może się wydawać, że będzie działać stało-prądowo:
www.digikey.com/Web%20Export/Supplier%20Content/Toshiba_264/PDF/Toshiba_BCE0037_catalog.pdf
Choć charakterystyka na str. 5 mówi że minimalne f to 500kHz.

http://en.wikipedia.org/wiki/S/PDIF
http://en.wikipedia.org/wiki/Differential_Manchester_encoding

Szopler

Nie zrozumieliśmy się... mi jest potrzebne jedynie medium w postaci światłowodu bez całej otoczki protokołu... proste 0-1-0-1-0-1 - taki rozciągnięty transoptor ;)

ryszard.korczyk

Cytat: Szopler w 18 Grudzień 2011, 18:49
Nie zrozumieliśmy się... mi jest potrzebne jedynie medium w postaci światłowodu bez całej otoczki protokołu... proste 0-1-0-1-0-1 - taki rozciągnięty transoptor ;)
Czyli chcesz korzystać z TOSLINKów? Bo jeśli tak, to nie wiem, czy przenoszą one sygnały wolnozmienne, o tym pisałem w swoim poście. Nadajnik TOSLINK to nie sama dioda LED, jest tam trochę elektroniki, która nie wiem, czy nie jest ograniczona od dołu jeśli chodzi o częstotliwość, większości aplikacji sygnał doprowadzany jest przez kondensator do takiego nadajnika. Podobnie jest z odbiornikiem. Nie sprawdzisz, nie będziesz wiedział czy działa. ;)

http://www.avrfreaks.net/index.php?name=PNphpBB2&file=printview&t=63221&start=0
CytatYour transmitter works from DC to 13MHz, but your receiver works from 100kHz to 13MHz.

gaballus

Szopler, robisz wykrywacz wyładowań atmosferycznych? ;)

ryszard.korczyk

Cytat: gaballus w 18 Grudzień 2011, 19:48
Szopler, robisz wykrywacz wyładowań atmosferycznych? ;)
Na podstawie innych postów przypuszczam, że miernik energii elektrycznej. ;)

Szopler

Nadajnik S/PDIF w karcie muzycznej którą mam "na stole operacyjnym" to 2 rezystory, 2 kondensatory i dioda LED.
Najprostszy odbiornik współpracujący - 3 przewody: 2 na zasilanie i 1 wyjście sygnału - fototranzystor, rezystor - wszystko.

Dokładniej to chcę wyjście przetwornika moc czynna - częstotliwość zbudowanego w oparciu ADE7757 podłączyć w sposób absolutnie bezpieczny dla użytkownika (przetwornik ma być wpięty na stałe w instalację elektryczną jako podlicznik) z innym modułem - wyposażonym w procesor.
Na początek pewnie to będzie przerobiony czujnik od radioaktywnego i przesyłanie danych do komputera, a w dalszej perspektywie procesor + karta pamięci i logowanie poboru energii do pliku *.CSV z datą i godziną.

Co do wykrywacza wyładowań - kiedyś mi chodziło po głowie zrobienie takowego i może kiedyś do tego wrócę, ale pewnie będzie to gotowiec z bilitzortung.org, żeby się wpiąć w globalną sieć tego typu pomiarów.