Aktualności:

Nasza strona na Facebooku - poleć znajomym.

Menu główne

Ubuntu i 2xATI (crossfire)

Zaczęty przez Hani, 13 Luty 2012, 21:00

Hani

Dołożyłem dzisiaj drugą 3850 do komputera i... problem...
Nie potrafię tego opanować. Sterowniki odinstalowałem i zainstalowałem ponownie, do obydwu kart podłączony jest monitor a i tak działa na raz tylko jedna karta, drugą Catalist widzi jako "nieznana karta graficzna".
Próbowałem zarówno z mostkiem CF jak i bez.
Próbował ktoś instalować 2szt ati w jednym kompie z Ubuntu?

Cyfron

ja miałem podobno przy 47XX i windowsie 7 - odpuściłem sobie i wsadziłem jedną kartę w innego kompa...

Hani

:wth: Bez walki się nie poddam  :book:

Hani

Zwycięstwo  %)
wto, 14 lut 2012, 14:18:51 |  | ATI GPU 0: ATI Radeon HD 3800 (RV670) (CAL version 1.4.1523, 256MB, 428 GFLOPS peak)
wto, 14 lut 2012, 14:18:51 |  | ATI GPU 1: ATI Radeon HD 3800 (RV670) (CAL version 1.4.1523, 256MB, 428 GFLOPS peak)
Wieczorkiem napiszę dla potomnych proste to jak się już wie, że aż wstyd że tyle czasu mi to zajęło.  :shame:

Hani

sudo aticonfig --initial
(reboot)

sudo aticonfig --list-adapters

Otrzymujemy:
* 0. 01:00.0 ATI Radeon HD 3850
  1. 02:00.0 ATI Radeon HD 3850
* - Default adapter

sudo aticonfig --adapter=0,1 --initial
sudo aticonfig --cfa --adapter=0,1
sudo aticonfig --cf on --adapter=0,1
(reboot)

No i u mnie żeby boinc zobaczył karty
sudo /etc/init.d/boinc-client restart

I drobna uwaga przez którą straciłem tyle czasu.
Nie wiem czy ze względu na wersję sterowników od ATI czy ze względu na wydanie Ubuntu "--adapter=all" nie działa.
Należy posługiwać się "--adapter=0,1" (czy tam jak u kogoś zwraca polecenie 'sudo aticonfig --list-adapters')

Wszystko oczywiście z ubitymi "X"

Pozdrawiam i życzę uporu w dążeniu do celu  ;D

Krzysiak

A ja mam pytanko
Jakie obecnie projekty da się liczyć na Ubuntu na kartach ATI ?
Dawno nie miałem styczności z tym system a tak się zastanawiam nad powrotem do niego z XP

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

Krzysiak

Ale ja chcę z XP powrócić na Ubuntu  :)

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

Hani

Osobiście liczę Moo! Z milką mam jakieś problemy związane z prawami dostępu, a nie mam czasu nad tym przysiąść.