Jak mi się marzy karta muzyczna która ...

Zaczęty przez Krzysiak, 18 Sierpień 2012, 12:47

Krzysiak

... która z poziomu oprogramowania była by wstanie przełączać wyjście słuchawkowe i głośnikowe  :-\

Chyba że czegoś nie wiem -rozmawiamy o modelach w granicach 200zł
- obojętnie czy zewnętrze czy wewnętrzne
- dodatkowe przełączniki jako rozwiązanie jest mi znane ale nie oto chodzi

Mam obecnie Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro USB
Karta fajna posiada pilota TYLKO żeby przełączać wyjście głośniki/ słuchawki trzeba kable przełączać - i w pewnych sytuacjach staje się to problematyczne !!!  :wth:

Jakieś propozycję mile widziane  ;D

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

Tomasz R. Gwiazda

wiesz nie jestem specem w temacie ale mi sie wydaje ze z poziomu windows jak w tray masz znaczek glosniczka to mozna to spokojnie przelaczyc
tak samo jak w programach wybierasz zrodlo dzwieku in/out (np. Skype)
i nie trzeba zadnej specjalnej karty
chyba ze ci chodzi o "specjalny soft karty" w ktorym bedziesz to mogl zrobic cos jak w amplitunerze wybieranie zrodla sygnalu

Krzysiak

To było by zbyt proste  ;D

Chodzi o to że jak mam swoją kartę Głośniki mam podłączone przez cinch`e a słuchawki na mini-jack i nie mogę znaleźć sposobu na przełączenie źródła dźwięku  :wth:
Czyli jak chcę korzystać ze słuchawek to muszę podejść w sadzić kabelek w gniazdo słuchawkowe i dźwięk przełącza się automatycznie
A ja chciał bym to robić z poziomu systemu/oprogramowania

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

Troll81

a sterownik karty dziekowej tego nie załatwia? ewentualnie windowsowe sterowanie domyslnymi urządzeniami odtwarzania?

Cyfron

albo ustawienia systemu windows - tam trzeba mu zmienić gdzie ma wysyłać sygnał. Tylko, że to czasem wymaga restartowania programu z którego się odtwarza muzykę.

andy101fah

Moim zdaniem najprostsze rozwiązanie to:

http://www.eventghost.org/

i dowolny pilot. Przypisać pod klawisz wybór źródła sygnału.
Karta audio powinna posiadać minimum 2 niezależne wyjścia sygnału.