Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Menu główne

Czy mają Checkpointy i czy liczą także na CPU?

Zaczęty przez ReallyGrid, 13 Wrzesień 2012, 12:32

ReallyGrid

Przepraszam za kiczową nazwę wątku ale nie jestem zwolenikiem nazywania wątków w stylu "Mam dwa pytania". Do rzeczy.
Chciałbym zacząć liczyć projekty GPUGRID.net i PrimeGrid na GPU ale na laptopie, który ma chłodzenie GPU nieporównywalnie gorsze nić chłodzenie GPU na kompie stacjonarnym. W związku z tym:
1. Czy te projekty (GPUGRID.net, PrimeGrid) obsługują Chceckpointy czy nie?
2. Czy te projekty liczą tylko na GPU czy można ustawić przetwarzanie na CPU? Pytam tak na wszelki wypadek, gdyby moja kart. grafiki osiągała granice temperaturowej wytrzymałości i chciałbym dokończyć przetwarzanie na CPU ;)

Szukałem odpowiedzi na te pyt. na stronie projektów ale nie znalazłem (przyznaję się, że szukałem pobieżnie).
Moja wizytówka

Na wojnie zwycięstwo,
W pokoju czuwanie,
W śmierci ofiara.

mimeq

ad.1 Tak obydwa projekty posiadaja checkpointy, w obydwu mozesz na stronie projektu wybrac w preferencjach zadnia jakie chesz liczyc.
ad.2 W PrimeGrid sa zadania na CPU i GPU zalezy co wybierzesz w preferencjach do liczenia, GPUGrid to tylko GPU Nvidia

Niema takiej mozliwosci zeby zadnie zaczete na GPU dokonczyc na CPU - liczysz albo tu albo tu .... pozostaje zrobic przerwe i liczyc od checkpointa

Szopler

Nie można dokończyć liczenia WU GPU na CPU ani odwrotnie bo to są zupełnie inne aplikacje.

ReallyGrid

Dzięki wielkie :parrrty:
Czyli jeśli dobrze rozumiem, jeżeli jest napisane na stronie aplikacji PrimeGrid w przypadku powiedzmy PPS (Sieve):
Cytat

PlatformaVersion
Microsoft Windows (98 or later) running on an Intel x86-compatible CPU       1.38 (ati13ati)
Microsoft Windows (98 or later) running on an Intel x86-compatible CPU1.39
Microsoft Windows (98 or later) running on an Intel x86-compatible CPU1.39 (cuda23)
przy numerze wersji aplikacji nie jest napisane (atixx) albo (cudaxx) to liczy na CPU? Czyli w tym przypadku można podprojekt PPS (Sieve) liczyć na GPU ale również na samym CPU. Czy tak? Jeśli dobrze myślę, to z tego co widać na tej stronie tylko 4 z 15 podprojektów mają wspracie dla GPU.
Moja wizytówka

Na wojnie zwycięstwo,
W pokoju czuwanie,
W śmierci ofiara.

Szopler

migawron

a jeśli chodzi o temperaturę laptopowego GPU w trakcie liczenia - polecam MSI Afterburner, w którym można obniżyć do minimum taktowanie pamięci GPU, co akurat w PPS sieve prawie nie wpływa na wydajność, a znacznie obniża zużycie prądu i temperaturę systemu. Można też zwiększyć taktowanie rdzenia żeby liczyć szybciej  :whip: