Aktualności:

Czy uczestniczysz w Projekcie miesiąca?

Menu główne

Napęd WARP

Zaczęty przez krzyszp, 19 Wrzesień 2012, 14:38

krzyszp

http://kopalniawiedzy.pl/NASA-WARP-predkosc-swiatla-czasoprzestrzen-Eagleworks,16634
Zaczynamy odliczanie do startu wycieczki na Alfa Centauri? ;)

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

goofyx

Cytat: krzyszp w 19 Wrzesień 2012, 14:38
http://kopalniawiedzy.pl/NASA-WARP-predkosc-swiatla-czasoprzestrzen-Eagleworks,16634
Zaczynamy odliczanie do startu wycieczki na Alfa Centauri? ;)
ja zacznę odliczanie 100 lat, 99 lat....

Kret_polny

Advanced Propulsion Physics Laboratory: Eagleworks (APPL:E)
ale udany skrót - ciekawe czy będą robić prostokątne urządzenia z zaokrąglonymi rogami  %)

krzyszp

Cytat: Kret_polny w 19 Wrzesień 2012, 16:54
Advanced Propulsion Physics Laboratory: Eagleworks (APPL:E)
ale udany skrót - ciekawe czy będą robić prostokątne urządzenia z zaokrąglonymi rogami  %)
Mnie bardziej interesuje, kiedy nadgryzione jabłko poda ich do sądu za ten skrót ;)

Moja wizytówka

Szopler

Troll81

skąd ten pesymizm??

jak w latach 50 opracowywano pierwsze komputery to nikt nawet nie śmiał mysleć o moim dzisiejszym smartfonie :D

Troll81

http://io9.com/5963263/how-nasa-will-build-its-very-first-warp-drive

mordi

Panie Spock, proszę wprowadzić kierunek na Alfa Centtaruii :D
Cytat: Troll81 w 19 Grudzień 2012, 11:23
http://io9.com/5963263/how-nasa-will-build-its-very-first-warp-drive
dobry artykuł, jeszcze muszę znaleźć chwilkę, żeby zapoznać się z pdfem Dr. Harolda White'a myślicie, że doczekamy tego napędu? :)
Guard well the secret of steel...

Troll81

jest to całkiem możliwe.

PoznanskaPyra

Widziałem dokument o tym. Jak podróżować szybciej niż z prędkością światła. Chodziło o to, że prędkość światła jest nieprzekraczalna, ale zagięcie czasoprzestrzeni to już "pikuś".
WIZYTÓWKA
Kompy:
AMD Ryzen 9-3900X + GTX980Ti
Intel i5 4570 + HD7970

Troll81

pikuś powiadasz??

krzyszp

Cytat: Troll81 w 19 Grudzień 2012, 21:55
pikuś powiadasz??
Toć napisał w cudzysłowiu :)

Moja wizytówka

mordi

fajnie mi kiedyś wytłumaczył jeden gość idee zakrzywiania czasoprzestrzeni :) na kartce narysował 2 punkty A i B, potem narysował prostą zaczynającą się w A i kończącą w B pytając czy to najkrótsza droga z jednego do drugiego. Ja oczywiście przytaknąłem, a on na to, tak...to patrz i złożył kartkę tak żeby punkty A i B stykały się ze sobą, a długopisem przebił dziurę i powiedział to jest najkrótsza droga! :D
Guard well the secret of steel...

PoznanskaPyra

Cytat: Troll81 w 19 Grudzień 2012, 21:55
pikuś powiadasz??
W porównaniu do przekraczania prędkości światła tak. Gdyż jak udowodnił to CERN, energia wkładana w rozpędzenie cząstki przy prędkości bliskiej prędkości światła zaczyna zmieniać się w masę i tu dupa z wielkim statkiem kosmicznym. Taki napęd to idealne rozwiązanie. Jednak dużo ciekawsze wydają się tunele czasoprzestrzenne, które teoretycznie istnieją w czarnych dziurach. Jeszcze ciekawszy jest fakt że wszechświat rozszerza się szybciej od prędkości światła, czyli niektórych bardzo odległych galaktyk nie zobaczymy nigdy.
WIZYTÓWKA
Kompy:
AMD Ryzen 9-3900X + GTX980Ti
Intel i5 4570 + HD7970

Troll81

za wikipedią...

Jeżeli podzielimy odległość wspołporuszającą się przez obecny czas kosmiczny (wiek Wszechświata) i wynik tego działania nazwiemy "prędkością", wówczas z łatwością możemy otrzymać prędkości galaktyk położonych w pobliżu lub za horyzontem cząstek, które będą większe od prędkości światła. Na tej podstawie można by powiedzieć, że wszechświat rozszerza się szybciej, niż prędkość światła w próżni, takie stwierdzenie będzie paradoksem, jeśli nie zdefiniujemy poprawnie prędkości. Zatem należałoby powiedzieć:

galaktyka w pobliżu lub za horyzontem cząstek może mieć prędkość względem obserwatora, zdefiniowaną jako iloraz odległości współporuszającej się i czasu kosmicznego mierzonego przez obserwatora, większą niż prędkość światła

Jednak zanim zaczniemy szukać na niebie galaktyk o prędkościach ucieczki większych od prędkości światła, musimy wziąć najpierw pod uwagę to, że:

Galaktyka, widziana przez obserwatora w pobliżu horyzontu cząstek (zakładając, że problemy obserwacyjne da się pokonać), w momencie gdy wyemitowała światło, była jeszcze tak młoda, że istniała w tym czasie dopiero jako nieco bardziej gęsty od innych obszar w niemal jednorodnym "bulionie" materii i promieniowania.
    Galaktyki położone poza horyzontem można będzie obserwować dopiero w przyszłości.
    Jeśli odległość do galaktyki będziemy rozumieli jako odległość przebytą przez foton od galaktyki do obserwatora, wówczas dzieląc ją przez wiek Wszechświata otrzymamy prędkość mniejszą od prędkości światła w próżni. Tej definicji nie można stosować w stosunku do "galaktyki" położonej poza horyzontem.