Aktualności:

Nasz kanał IRC - Porozmawiaj z nami.

Menu główne

Ciekawa strategia AMD i ...

Zaczęty przez PoznanskaPyra, 30 Październik 2012, 12:30

PoznanskaPyra

http://twojepc.pl/news27936/AMD-zapowiada-Opterony-na-bazie-architektury-ARM.html

CytatKonferencja ta miała miejsce wczoraj i zapowiedziano na niej pierwsze Opterony zbudowane na bazie rdzeni ARM.

CytatMożna się spodziewać, że "zieloni" wzorem Nvidii wsadzą do nowych SoC własne IGP z rodziny Radeon, oparte na architekturze GCN, która jak wiadomo powstała z myślą o GPGPU (wykonywanie obliczeń na procesorach graficznych).

CytatAMD w rozwoju pomogą też czterej inni partnerzy, którymi są Linaro, HP, RedHat oraz Dell (tak, tak, dobrze widzicie:) ).

Całkiem niezłe pomysły. Szczególnie ten z Opetronem.
WIZYTÓWKA
Kompy:
AMD Ryzen 9-3900X + GTX980Ti
Intel i5 4570 + HD7970

tito

Współpraca z HP i Dell nie wygląda na współpracę, tylko wyciąganie tonącego.
Te cudeńka maja się pokazać w 2014 - a AMD do tej pory będzie istniało? Nie to, abym ich nie lubił. Wprost przeciwnie, ale niestety - są cieńcy na chwile obecną.

PoznanskaPyra

Liczę, że te rdzenie ARM coś wniosą. AMD ma problem z wydajnością rdzenia, potrzebuje nowej architektury. ARM może sporo wnieść, ciekawie też wygląda połączenie z Radeonami. Może wreszcie coś z tego wyniknie, bo jak nie to liczenie na intelu stanie się nie lada inwestycją. Fajnie by było jak by udało by się upchnąć dużo rdzeni (niekoniecznie super wydajnych jak w xeonach). Dla graczy to by wiele nie dało, ale dla boinc, to już inna bajka.
WIZYTÓWKA
Kompy:
Intel i5 4570 + HD7970

krzyszp

Przede wszystkim - współpraca z ARM wyjdzie im na dobre - rynek tabletów stanie otworem.
Drugim znaczącym faktem jest współpraca z RedHat - to oznacza, że prawdopodobnie AMD skoncentruje się na rynku serwerowym i obliczeniach równoległych. W dalszej perspektywie oznacza to procesory o dużej liczbie rdzeni, łączonych w moduły. AMD już dawno zapowiada m.in. procesory 16-to rdzeniowe, co przy wdrożeniu architektury ARM i dopracowaniu środowiska do pracy w Linuksie może otworzyć całkiem nowe możliwości budowy komputerów.

Zwróćcie uwagę, że Linuks zaczyna być coraz bardziej widoczny, robi się o nim głośno - ten rynek (nie w procentach, ale w liczbach bezwzględnych) staje się coraz większy a wejście producentów gier może go ostro wydźwignąć w górę.
Drugim faktem jest, że coraz więcej oprogramowania użytkowego wspiera wielozadaniowość, co oznacza, że w stosunkowo mniejszym stopniu liczy się wydajność jednego rdzenia, a zaczyna liczyć się ich ilość. ARM pozwoli w tym wypadku zachować zużycie energii w ryzach.

Co to da Kowalskiemu? Z początku nic, ale pozwoli AMD "okopać" się mocniej, utrzymać kapitał, a w perspektywie ponownie zaatakować mocno rynek PC, jak wiemy, ta firma potrafiła już ostro pogonić Intela...

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

PoznanskaPyra

Cytat: krzyszp w 30 Październik 2012, 13:13
Przede wszystkim - współpraca z ARM wyjdzie im na dobre - rynek tabletów stanie otworem.
Drugim znaczącym faktem jest współpraca z RedHat - to oznacza, że prawdopodobnie AMD skoncentruje się na rynku serwerowym i obliczeniach równoległych. W dalszej perspektywie oznacza to procesory o dużej liczbie rdzeni, łączonych w moduły. AMD już dawno zapowiada m.in. procesory 16-to rdzeniowe, co przy wdrożeniu architektury ARM i dopracowaniu środowiska do pracy w Linuksie może otworzyć całkiem nowe możliwości budowy komputerów.

Zwróćcie uwagę, że Linuks zaczyna być coraz bardziej widoczny, robi się o nim głośno - ten rynek (nie w procentach, ale w liczbach bezwzględnych) staje się coraz większy a wejście producentów gier może go ostro wydźwignąć w górę.
Drugim faktem jest, że coraz więcej oprogramowania użytkowego wspiera wielozadaniowość, co oznacza, że w stosunkowo mniejszym stopniu liczy się wydajność jednego rdzenia, a zaczyna liczyć się ich ilość. ARM pozwoli w tym wypadku zachować zużycie energii w ryzach.

Co to da Kowalskiemu? Z początku nic, ale pozwoli AMD "okopać" się mocniej, utrzymać kapitał, a w perspektywie ponownie zaatakować mocno rynek PC, jak wiemy, ta firma potrafiła już ostro pogonić Intela...
Dokładnie sam rdzeń, nawet średnio-wydajny x20 i mamy naprawdę mocny procesor.
WIZYTÓWKA
Kompy:
Intel i5 4570 + HD7970

Tomasz R. Gwiazda

2 lata temu juz mialy byc serwery na ARM i jakos tak slabo z tym nadal

Troll81

zobaczymy czy AMD przeżyje wojnę z intelem

PoznanskaPyra

Cytat: Troll81 w 30 Październik 2012, 17:17
Oby bo na następnego intela i3 będzie się trzeba drużynowo składać  %)
WIZYTÓWKA
Kompy:
Intel i5 4570 + HD7970

krzyszp

Cytat: PoznanskaPyra w 30 Październik 2012, 17:23
Dokładnie...

Zawsze lubiłem AMD za bycie "Davidem" - w dodatku potrafili swego czasu dać popalić Intelowi. Nadal używam ich platformy i ostatnio się zastanawiałem, czy nie przenieść się na konkurencyjną platformę, doszedłem jednak do wniosku, że nawet 20% większa wydajność (za tę samą cenę) nie jet dla mnie powodem do zmiany tego stanu rzeczy - w końcu Visual Studio, Firefox i Thunderbird nie będą mi 20% szybciej chodzić :)

Moja wizytówka

Troll81

firefox przy otwarciu 170 zakładek będzie chodził szybciej :D

PoznanskaPyra

Cytat: krzyszp w 30 Październik 2012, 18:00
Cytat: PoznanskaPyra w 30 Październik 2012, 17:23
Dokładnie...

Zawsze lubiłem AMD za bycie "Davidem" - w dodatku potrafili swego czasu dać popalić Intelowi. Nadal używam ich platformy i ostatnio się zastanawiałem, czy nie przenieść się na konkurencyjną platformę, doszedłem jednak do wniosku, że nawet 20% większa wydajność (za tę samą cenę) nie jet dla mnie powodem do zmiany tego stanu rzeczy - w końcu Visual Studio, Firefox i Thunderbird nie będą mi 20% szybciej chodzić :)
W boincu to czuć i te ogromne ilości watów jakie pożera AMD. Intel i3 3220 jest lepszy od phenoma x6, a jeden phenom pobiera tyle co 5 takich i3.
WIZYTÓWKA
Kompy:
Intel i5 4570 + HD7970

krzyszp

Cytat: PoznanskaPyra w 30 Październik 2012, 18:31
W boincu to czuć i te ogromne ilości watów jakie pożera AMD. Intel i3 3220 jest lepszy od phenoma x6, a jeden phenom pobiera tyle co 5 takich i3.
Czuć tylko przy extremalnym liczeniu na CPU...
Natomiast w codziennej pracy różnicy nie odczujesz (o ile twoja praca nie polega właśnie na intensywnym przeliczaniu na jednym rdzeniu).
Ja zauważyłem, że mój AthlonII x3 podczas normalnej pracy zachowuje się praktycznie identycznie do q6600. Doszło do tego, że zacząłem się ostro zastanawiać, czy w ogóle podmieniać w desktopie proca (mogę wstawić x6) bo wzrostu wydajności w zasadzie nie zauważę...
Zwróć uwagę, że bierzemy pod uwagę "przeciętnego użytkownika", a nie fana BOINC, który wyda chętnie 2k PLN dla paru Wat i punktów. Dla takiego usera PhenomII x4 będzie więcej niż wystarczający do normalnych zastosowań (w tym gier), a przy zejściu do idle już tak dużo nie pobiera... Istotne jest, ża aby w grze można było zauważyć różnicę wydajności procków z czołówki, to muszą one być karmione potężnymi grafami oraz b. szybkimi (czyli drogimi) innymi podzespołami...

Chciałbym kiedyś poczytać porządne testy wydajności maszyn ze średniej półki - np. zestawy oparte na 7770 i 4-rdzeniowych prockach (z tego samego zakresu cenowego) na budżetowych płytach i pamięciach, a nie słabe procki z 7970 i płytami i pamięciami overclokerskimi...

Moja wizytówka

PoznanskaPyra

Cytat: krzyszp w 30 Październik 2012, 18:44
Cytat: PoznanskaPyra w 30 Październik 2012, 18:31
Czuć tylko przy extremalnym liczeniu na CPU...
Natomiast w codziennej pracy różnicy nie odczujesz (o ile twoja praca nie polega właśnie na intensywnym przeliczaniu na jednym rdzeniu).
Ja zauważyłem, że mój AthlonII x3 podczas normalnej pracy zachowuje się praktycznie identycznie do q6600. Doszło do tego, że zacząłem się ostro zastanawiać, czy w ogóle podmieniać w desktopie proca (mogę wstawić x6) bo wzrostu wydajności w zasadzie nie zauważę...
Zwróć uwagę, że bierzemy pod uwagę "przeciętnego użytkownika", a nie fana BOINC, który wyda chętnie 2k PLN dla paru Wat i punktów. Dla takiego usera PhenomII x4 będzie więcej niż wystarczający do normalnych zastosowań (w tym gier), a przy zejściu do idle już tak dużo nie pobiera... Istotne jest, ża aby w grze można było zauważyć różnicę wydajności procków z czołówki, to muszą one być karmione potężnymi grafami oraz b. szybkimi (czyli drogimi) innymi podzespołami...

Chciałbym kiedyś poczytać porządne testy wydajności maszyn ze średniej półki - np. zestawy oparte na 7770 i 4-rdzeniowych prockach (z tego samego zakresu cenowego) na budżetowych płytach i pamięciach, a nie słabe procki z 7970 i płytami i pamięciami overclokerskimi...
Różnica jest spora. Nawet o same pkt nie chodzi, a o ilość energii jaką cała farma ciągnie i tu intel wygrywa.
WIZYTÓWKA
Kompy:
Intel i5 4570 + HD7970