Automaty do wypieku chleba

Zaczęty przez sknd, 12 Grudzień 2012, 16:14

sknd

Jak w temacie, chodzi mi po głowie pomysł coby kupić taki automat rodzicom pod choinkę, ale jestem totalnie zielony w temacie.
Ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi maszynkami? Co wybrać? Na co wzracać uwagę? Może jakieś marki albo i modele polecicie?

gregre

automat, co miałby robić?
nie lepiej samemu:

http://www.youtube.com/watch?v=qXwZERdNjzs

sam chcę spróbować tylko nie mogę się zebrac

patyczak

Mam taki wypiekacz chleba moulinexa, który oczywiście dostałem od kogoś i po roku użytkowania muszę powiedzieć, że prezent trafiony. Ogólnie rzecz biorąc wyrób chleba jest banalnie prosty. Wsypuje się produkty włącza program i zapomina o reszcie. W instrukcji są przepisy na kilkanaście chlebów różnego rodzaju, ciasto na pizze, a nawet marmolade. Chleb wyrabia się około 4 godzin w zależności od wielkości bochenka i przyrumienienia jaki wybierzemy.
Skeczu z papugą nie będzie



Bezprym

Ja z kolei mogę z czystym sumieniem polecić zelmera. Bardzo fajny chleb wychodzi.
Można też zrobić ciasto drożdżowe, a potem np. z niego bułeczki (wypiec oczywiście potem w zwykłym piekarniku).
Jak kupujesz przygotowana mieszankę, to roboty przy tym właściwie nie ma: włączyć do prądu, wsypać zawartość torebki i wlać wodę. Po 4 godzinach jest chlebek :)

Tobas

Cytat: Bezprym w 12 Grudzień 2012, 16:48
Ja z kolei mogę z czystym sumieniem polecić zelmera. Bardzo fajny chleb wychodzi.

Też mam Zelmera i też z czystym sumieniem polecam.
Ja osobiście rzadko wsypuję "gotowce", lubię eksperymentować, np. chlebek cebulowy, mniam  :p_arr:

sknd

a jaki model? takie coś daje rade np?

http://allegro.pl/wypiekacz-do-chleba-zelmer-43z011-i2850588069.html

Bezprym

Ja mam taki:

http://www.ceneo.pl/2077338

Teech

Ja kupiłem tani w LIDL-u i se chwale mąka zawsze jest w domu tylko suche drożdże trzeba i nie boisz sie że żona chleba kupić zapomniała  :D

patyczak

Cytat: Teech w 12 Grudzień 2012, 18:40
Ja kupiłem tani w LIDL-u i se chwale mąka zawsze jest w domu tylko suche drożdże trzeba i nie boisz sie że żona chleba kupić zapomniała  :D
Zwykłe drożdże też można stosować, jest nawet przelicznik, ale jak dla mnie chleb za bardzo wtedy drożdżami pachnie/śmierdzi  ;)
Skeczu z papugą nie będzie



[PNT] Obix007

Tak tylko w temacie chleba: drożdże świeże prasowane stosuje się w przedziale 2-4% w stosunku do ilości mąki oczywiście można więcej, aby ciasto szybciej rosło - ale ma to swoje konsekwencje min w smaku. Dużo zależy od rodzaju drożdży - instant/prasowane - jak i producenta samych drożdźy (jakość produkcji określana zawartością suchej masy jak i odpowiednim szczepem). Nie jestem piekarzem, ale nie daleko mi do tego - teściowie piekarze, ja zarządzam firmą zaopatrującą piekarnie i cukiernie.


Cyfron

ooo - to może jakieś zniżki na materiały ? ;)
a na poważnie, to pewnie masz niezłą wiedzę na temat tego co, z czego i dlaczego dobrze jest robić :)

[PNT] Obix007

Cytat: Cyfron w 14 Grudzień 2012, 00:14
ooo - to może jakieś zniżki na materiały ? ;)
a na poważnie, to pewnie masz niezłą wiedzę na temat tego co, z czego i dlaczego dobrze jest robić :)

niestety opakowania przemysłowe tj 10/25 kg w przypadku mieszanek do wypieku. Ale nabyć można - sprzedaję na paragony również - jeżeli chcecie się jakoś podzielić.
tylko żebym zaraz po głowie nie dostał za reklamę  :whip:


Cyfron

oo - to 10kg gotowej mieszanki na chleb? Nie wiedziałem, że są gotowce :)
Co trzeba dodać do takiej mieszanki, żeby zrobić chleb?

KrzychuP

Cytat: [PNT] Obix007 w 14 Grudzień 2012, 10:11
niestety opakowania przemysłowe tj 10/25 kg w przypadku mieszanek do wypieku.
co to jest 10 kg?  toż to na kilka razy starczy :)

a w jakich okolicach operujesz?

[PNT] Obix007

Cytat: Cyfron w 14 Grudzień 2012, 10:18
oo - to 10kg gotowej mieszanki na chleb? Nie wiedziałem, że są gotowce :)
Co trzeba dodać do takiej mieszanki, żeby zrobić chleb?

W obecnej chwili jest naprawdę niewiele piekarni/cukierni które nie korzystają z gotowych mieszanek - ma to niestety swoje usprawiedliwienie w coraz mniejszym doswiadczeniu piekarzy - lub wogole braku odpowiednio wyksztalconych piekarzy (coraz mniej uczni w tym zawodzie).

Co do mieszanek samych w sobie różnie w zależności od receptury danego produktu - są takie że mieszanka stanowi 10% w stosunku do mąki (na 100 kg mąki 10 kg mieszanki) i są mieszanki 100% gdzie nie musimy już dawać mąki (bo jest ona już zawarta) tylko drożdże, woda, itp. wg receptury.

Produkty mogę dostarczyć na terenie całej Polski - kurier wszędzie dojedzie

napiszcie na jaki chlebek macie ochotę a ja wam polecę odpowiednią mieszankę


Tobas

To ja poproszę jakiś żytni, najlepiej na zakwasie, ale to się chyba mija z ideą gotowej mieszanki?
Nie znam się w ogóle na piekarnictwie.

Może inaczej - jaki polecasz ze swoje oferty do domowego wypieku?
Robisz samemu chleb w domu?

[PNT] Obix007

Niestety nie robię chleba w domu

wieczorem zaproponuję coś.

a co do żytniego:
Chleb Żytni z Błonnikiem -100% mieszanka chleba żytniego z dodatkiem błonnika

Błonnik jest grupą substancji usprawniającą przemianę materii. Błonnik zalecany jest osobom odchudzającym się, ponieważ ma zdolność do pęcznienia, dzięki czemu daje uczucie pełności oraz absorbuje różnego typu szkodliwe związki. Spełnia także funkcje probiotyczne, gdyż umożliwia rozwój korzystnej flory jelitowej. Wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika u osób dorosłych powinno wynosić od 20 do 40 gram. W Polsce przyjmuje się, iż dziennie powinno spożywać się 25 gram błonnika. Ze względu na wszystkie wyżej wspomniane cechy, polecamy produkcję chleba żytniego razowego, zawierającego błonnik na bazie wygodnej, kompletnej mieszanki. Mieszanka zawiera specjalnie dobrane mąki żytnie i razowe, które gwarantują pewność wypieku oraz pełnię smaku. Chleb na lekko kwaskowy, charakterystyczny dla tego typu pieczywa smak. Do dekoracji pieczywa polecamy banderole, które zawierają rzetelne informacje o chlebie, zgodne z najnowszymi przepisami. Chleb Żytni z Błonnikiem zawiera 7.8 gram na 100 g chleba czyli wyróżnia się wysoką zawartością błonnika. 1 porcja chleba = 2 kromki zaspokaja 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik (6.2 gramy)

Chleb Żytni z Błonnikiem


10kg    Żytni z Błonnikiem   
0,15   kg    drożdże   
8,5   l    woda   

Przyrządzanie:
- Ciasto mieszać przez około 10 minut na wolnych obrotach.
- Temperatura ciasta 28-30oC, następnie należy nakładać je do foremek po około 20 minutach od przygotowania.
- Naważka 630 g.
- Fermentacja końcowa około 50 minut.
- Zapiek w temperaturze 250oC przez 20 minut z zaparowaniem pieca.
- Po 3-4 minutach wypieku odciągnąć parę.
- Dalszy wypiek w temperaturze 220oC przez około 30 minut.
Receptura na:
29,6 sztuk
17,72 kg

opakowanie 25kg


Ania

Cytat: [PNT] Obix007 w 14 Grudzień 2012, 12:37
....Receptura na:
29,6 sztuk
17,72 kg

opakowanie 25kg

Z opakowania 25 kg wychodzi 17 kg chleba ?
Ile dni taka mieszanka może leżeć ?
Ile ona kosztuje (orientacyjnie) + przesyłka ?

Karlik

Cytat: Ania w 22 Grudzień 2012, 12:14
Cytat: [PNT] Obix007 w 14 Grudzień 2012, 12:37
....Receptura na:
29,6 sztuk
17,72 kg

opakowanie 25kg

Z opakowania 25 kg wychodzi 17 kg chleba ?
Ile dni taka mieszanka może leżeć ?
Ile ona kosztuje (orientacyjnie) + przesyłka ?
O ile dobrze czytam to z 10kg mieszanki jest 17kg chleba... Czyli z jednego opakowania wyjdzie jakieś 44,3 kg chleba.

[PNT] Obix007

przepraszam za brak obiecanej kontynuacji ... przedświąteczny ruch w biznesie sprawił, że poprostu zapomniałem o tym. W poniedziałek podam ceny dla zainteresowanych na PW.
co do terminów ważności to jest to napewno powyżej 6 m-cy jak nie 12stu. Odp szczegółową dam w poniedziałek.

@Karlik
@Ania

ok 600 gram bochenek

Cytat: [PNT] Obix007 w 14 Grudzień 2012, 12:37

Receptura na:
29,6 sztuk
17,72 kg

opakowanie 25kg