Vendor lock-in - jaskrawy przykład

Zaczęty przez krzyszp, 13 Grudzień 2012, 17:02

krzyszp

Polecam lekturę tego artykułu:
http://forsal.pl/artykuly/668660,wojna_spolek_doprowadzi_do_wstrzymania_testow_na_prawo_jazdy.html
Doskonale opisany przypadek, kiedy instytucja publiczna organizując przetarg na wiele milionów nie zadbała o zatrzymanie kodu źródłowego za zamówiony program lub choćby protokołów transmisji danych...
Teraz osoba odpowiedzialna powinna stracić stołek, system powinien wylecieć a firma która tak zabezpieczyła sobie monopol powinna być prześwietlona pod kątem łapówek...

Niestety, zdaję sobie sprawę, że to nie nastąpi...  :(

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Troll81

CytatJeżeli starosta podpisuje z PWPW umowę, powinien zagwarantować sobie możliwość realizacji zobowiązań ustawowych – odpowiada Magda Taczanowska, wiceprezes zarządu Sygnity. Dodaje, ze firma już zwróciła się do starostw z prośbą o udostępnienie interfejsu do profilu. – Czekamy na ich oficjalne stanowisko i ufamy, że będzie ono logiczne – konkluduje.

krzyszp

Cytat: Troll81 w 13 Grudzień 2012, 18:21
CytatJeżeli starosta podpisuje z PWPW umowę, powinien zagwarantować sobie możliwość realizacji zobowiązań ustawowych – odpowiada Magda Taczanowska, wiceprezes zarządu Sygnity. Dodaje, ze firma już zwróciła się do starostw z prośbą o udostępnienie interfejsu do profilu. – Czekamy na ich oficjalne stanowisko i ufamy, że będzie ono logiczne – konkluduje.
A czasami Sygnity to nie dawny Prokom, który walczył z Janosikiem???

Moja wizytówka

aborek

Cytat: krzyszp w 13 Grudzień 2012, 18:24
A czasami Sygnity to nie dawny Prokom, który walczył z Janosikiem???
Sygnity to dawny ComputerLand.

krzyszp

A jednak już o nich słyszałem:
http://echelon.pl/content/urz%C4%99dnikom-i-ustawodawcy-zawdzi%C4%99czamy-utrat%C4%99-100-mln-euro
Kali robi vendor lock-in to dobrze, ale Kalemu robią, to już nie...

Moja wizytówka