Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Menu główne

Nowy Seti zapytanie

Zaczęty przez przemek86, 17 Styczeń 2014, 14:14

przemek86

dziś poraz pierwszy styknełem się z boinc , biorę udział w programie seti@home , zastanawiam się czy istnieje możliwość iż zainstaluje program na różnych komputerach one bedę przetwarzać dane na moje konto tak jakby ?

krzyszp

Jak najbardziej, wystarczy podłączyć nowy komputer do projektu używając tego samego konta (maila i hasła).

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Troll81

pamiętaj tylko proszę o tym ze te komputery będą żreć nieco więcej papu. A to może kosztować. Szczególnie jak podłączysz ich kilkadziesiąt. Rachunek za prąd może wtedy wyglądać naprawdę zabawnie. A w przypadku gdy dodatkowo komputery nie są twoją własnością, warto się zastanowić nad tym by mieć zgodę właściciela, szczególnie jeśli to on potem zapłaci za prąd.

przemek86

Komputery są firmowe :) Jak dołaczyć do jakiegoś rankingu ?

Troll81

Statystyki są generowane na przykład na serwisie Boincstats. Możesz tez dołączyć do naszego wewnętrznego rankingu województw.

Jeśli chodzi o komputery firmowe. O ile nie jesteś właścicielem firmy postaraj się zdobyć zgodę na używanie BOINC na nich. Bez takiej zgody można łatwo dostać dyscyplinarkę. Szczególnie jeśli przyjdzie wyrównanie rachunku za prąd na kwotę typu 10tys złotych. Ba, możesz za to odpowiedzieć przed sądem. Nie wspominając o tym ze możesz w ten sposób zaszkodzić wizerunkowi BOINC.

przemek86

Nie przesadzajmy gdyż zużycie prądu nie może znacząco wzrosnąć .

krzyszp

Cytat: przemek86 w 17 Styczeń 2014, 14:54
Nie przesadzajmy gdyż zużycie prądu nie może znacząco wzrosnąć .
Może.
Mój desktop gdy nie liczy, bierze ok 70-90W, po załączeniu wszystkiego na max - ok 200W :)
Niemniej, przy liczeniu CPU only skok nie jest tak duży...

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Troll81

uwierz mi. jeśli podepniesz 30 desktopów to wzrost będzie widoczny na rachunku za prąd. Szczególnie jeśli wyrównanie przychodzi raz na 6 miesięcy. Ujmę to tak. Każdy komp liczący BOINC będzie dodatkowo kosztował twoją firmę 10 zeta miesięcznie. I to przy założeniu że nie liczysz na kartach graficznych i ze kompy są włączone 8h dziennie. Jeśli więc podepniesz 30 kompów to wzrośnie o 300 miesięcznie. Jeśli wyrównanie za prąd przyjdzie po 6 miesiącach to fakturka wzrośnie o 1800 zeta. Jeśli ktoś się podrapie w głowę i zastanowi skąd nagle taki wzrost i dojdzie do tego że wszystkie kompy są gorące. To możesz mieć problem. De facto jest to po prostu wykorzystanie firmowego sprzętu do prywatnych celów.

Nie chce cię zniechęcać. Ale jeśli wykorzystujesz czyiś sprzęt bez jego wiedzy i to w sposób który powiększa koszty twojego pracodawcy to jest to zdziebkę nieetyczne.